Η ομαδική έκθεση εξετάζει την μαγεία της τέχνης και τη σχέση μεταξύ διαφορετικών εικαστικών πρακτικών μέσα από μία εκλεκτικιστική συλλογή νέων έργων που αντανακλούν τη δημιουργική ενέργεια της εποχής μας. Η επιμελητική πρόταση της Αλεξάνδρας Κολλάρου, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της The Project Gallery μεταξύ 6-29 Νοεμβρίου 2020.

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Η σχεδόν σουρεαλιστική νέα κανονικότητα είναι έξω από τα μέτρα μας – μοιάζει να ζούμε σε ένα αλλόκοτο παραμύθι, περιμένοντας αγωνιωδώς το αίσιο τέλος. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα, η εικαστική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να δημιουργούν όνειρα χωρίς λόγια, δίνοντας στην ψυχολογία μας το φιλί της ζωής.

«Η τέχνη ανέκαθεν συνόδευε τους ανθρώπους στις σκοτεινές στιγμές, είναι αρχετυπικό εργαλείο επιβίωσης. Δεν υπάρχει σενάριο εγκατάλειψης, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να παράγουν έργα, για να σώσουν τη ψυχή – τη δική τους και τη δική μας.» σημειώνει η Αλεξάνδρα Κολλάρου, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης.

Σαν ψυχογραφήματα, των δημιουργών τους αλλά και του συλλογικού ασυνείδητου, τα έργα εκφράζουν ευρεία γκάμα συναισθημάτων: από την ελπίδα και την αμηχανία μέχρι τον εκνευρισμό και την ονειροπόληση. Στο τέλος η ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι θριαμβεύει, δίδεται η υπαινικτική υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά.

Μέσα από το έργο καλλιτεχνών που απέχουν εκφραστικά μεταξύ τους, η έκθεση εξετάζει τους συσχετισμούς και τα όρια ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης, καθώς και τη δύναμη του πλαισίου να υπαγορεύει τη σχέση του θεατή με τις εικόνες. Φιγούρες, σύμβολα και γράμματα, χρώμα, κλίμακα, φόρμες και υλικά δημιουργούν μαζί άχρονους, μαγικούς τόπους όπου ποικίλες έννοιες και προθέσεις συνυπάρχουν αρμονικά.

Νατουραλιστικές νεκρές φύσεις συνδιαλέγονται με street art πορτραίτα και κινητικά έργα, φυσικού μεγέθους γλυπτά ζώα, κεντητά ταμπλό και τυπογραφικές εγκαταστάσεις.

Ένα πειραματικό soundtrack, ειδικά δημιουργημένο για την έκθεση από την πιανίστα Λευκή Καρποδίνη και τον συνθέτη Περικλή Λιακάκη συμπληρώνει την εμπειρία, βάζοντας στην εξίσωση ακόμη μία έκφραση τέχνης. Καλούμαστε να μπούμε σε μία ιδιότυπη χώρα των θαυμάτων με οδηγό μία επιμελητική πρόταση που καθρεφτίζει το τώρα και αναδεικνύει δουλειές καλλιτεχνών που αξίζει να γνωρίσουμε και να στηρίξουμε σήμερα.

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, σε μία στιγμή στιγματισμένη από αβεβαιότητα, η τέχνη δεν πτοείται από αντιξοότητες.

Η τέχνη είναι η απάντηση.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εικαστικής τριλογίας «Η Αλεξάνδρα στη χώρα των θαυμάτων» (2011-) μιας σειράς εκθέσεων που, με αφετηρία το βιβλίο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll, μας μυούν στην μαγική διάσταση της τέχνης.

Εκτός από τον φυσικό χώρο, η έκθεση είναι διαθέσιμη σε 2 ψηφιακές εκδοχές: μια διαδραστική εικονική γκαλερί όπου ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί στον χώρο τρισδιάστατα, και ένα microsite στη διεύθυνση www.artaz.gr/alexandra-in-wonderland-ii/.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκτενές παράλληλο πρόγραμμα δράσεων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιάκωβος Βολκώβ, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Βασίλης Γεωργίου, Χρήστος Γκιώνης, Sarah Ettlinger, Itsmi, Βασίλης Καρούκ, Καλλιόπη Κουκλινού, Γιώργος Κουτσούρης, Λούλα Λεβέντη, Δημήτρης Λιόσης & Harrison Lambert, Paraskevi, Κώστας Πρωτοπαπάς, Αργύρης ΣΕΡ, Mαρία Σπυράκη, The Krank, Κατερίνα Τσαλιγοπούλου, Heart Factory, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σιμόνη Φοντάνα, Δήμητρα Χανιώτη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Experimental Soundtrack: Λευκή Καρποδίνη & Περικλής Λιακάκης (λ-ensemble)

Με την υποστήριξη: artAZ, Couleur Locale


Τηρώντας τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η χρήση μάσκας κατά την είσοδο στον χώρο είναι υποχρεωτική.


Κεντρική εικόνα θέματος: Βασίλης Καρούκ