Και οι τέσσερις καλλιτέχνιδες ερευνούν με το δικό τους τρόπο την ανθρώπινη ύπαρξη. Εστιάζουν στη θηλυκή πλευρά, υπονοώντας βέβαια έτσι και το αρσενικό στοιχείο, και υμνούν τις ατέλειες που καθιστούν τον κάθε άνθρωπο μοναδικό. Τις ατέλειες που τόσο ζήλευαν οι Θεοί στους θνητούς: τα πάθη, της ανησυχίες, τον απλό τρόπο ζωής, τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Στην τέχνη, πολλές φορές η Εύα εμφανίζεται πιο συχνά ως κακοποιός παρά ως θύμα, παρουσιάζοντας αρνητικά τις γυναίκες και τη σεξουαλικότητα. Όμως, στην έκθεση I Shall be Your Eve, μέσα από τα έργα των τεσσάρων εικαστικών, επιλέγουμε να δούμε τις πράξεις της Εύας ως την αφετηρία του ανθρώπου στο πραγματικό ταξίδι της ζωής και της γνώσης. Η πρωτόπλαστη γυναίκα αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από το Υπέρτατο Όν στον Άνθρωπο. Η κάθε εικαστικός, αναζητά, σαν σύγχρονη και μοιραία Έυα που δάγκωσε τον απαγορευμένο καρπό από το “δέντρο της γνώσης”, απαντήσεις σε σχέση με τον έρωτα, τον χρόνο, το σύμπαν, και τη θέση του ανθρώπου σε αυτό.

Η Eρμίνα Αβραμίδου γεννημένη στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, πειραματίζεται ιδιαίτερα με το φως και την απασχολεί πολύ στη δουλειά της ο χειρισμός και η απεικόνιση του. Θέλει ο ίδιος ο πίνακας να είναι πηγή φωτός και να εκπέμπει τις δικές του ακτίνες. Για εκείνη, οι πίνακες αντικατοπτρίζουν φάσεις στο δικό της προσωπικό ταξίδι, το οποίο τότε, ίσως, δεν ήξερε. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες συγκινήσεις της τέχνης, που το αόρατο μπορεί να αποκαλυφθεί και να γίνει μέρος της συνειδητής μας ύπαρξης. Στο έργο της Αβραμίδου αναγνωρίζουμε ότι τα τοπία που αποτυπώνει και ο τρόπος που τα παρουσιάζει, είναι σαν μυστηριώδεις τοπία αρχέγονης προέλευσης.

Η Χαρούλα Νικολαΐδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η ζωγραφική της είναι χειρονομιακή και ενστικτώδης, κινούμενη σε έναν άξονα προσωπικό και βιωματικό όπου το αντιληπτικό στοιχείο παίζει ρόλο. Στα έργα της Νικολαίδου εισχωρεί η έννοια του χρόνου, κάθε γραμμή και ένας χρόνος. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των παλλόμενων μορφών και του κενού χώρου είναι αντιθετή αλλά και αλληλοσυμπληρούμενη την ίδια στιγμή. Το έργο της Νικολαΐδου μπορεί να αποτιμηθεί ως ένα υπαρξιακό πεδίο αγωνίας όπου συγκλίνουν και αντιμάχονται παράλληλα το σώμα και το πνεύμα, ο έρωτας κι η μοναξιά, προτάσσοντας εμφατικά την δίψα για ζωή, την ανάγκη για τον ποιητικό ρόλο της ζωγραφικής ως καθαρτική αξία μέσα από την ορμή της χειρονομίας.

Η Ελιώνα Ντούκνη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μέσα από τα έργα της θέλει να αποτύπωσει τον αυθορμητισμό και τη βαθιά ανάγκη της για καλλιτεχνική έκφραση. Οι θεματικές της προτεραιότητες κινούνται γύρω από τις προσωπικές της εμπειρίες και εκφράζουν αγωνίες, πόθους, φόβους και εσωτερικές μάχες. Η Ντούκνη αφήνει ένα αίσθημα χαρμολύπης μέσα από τη γραφή της μιας και η ανησυχία της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.

Η Χριστίνα Παπαϊωάννου γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Στα έργα της, σχήματα και μορφές αποδομούνται και αναδιαμορφώνονται σε συνθέσεις που θυμίζουν κολάζ. Η εικαστική επιφάνεια μετατρέπεται σε ένα είδος άτλαντα όπου κάθε στιγμιότυπο μπορεί να αναγνωσθεί ως αυτόνομη αφήγηση, αποτελώντας ταυτοχρόνως κομμάτι μιας ολοκληρωμένης δομής. Μέσω της αποδόμησης της φόρμας, του αποσπάσματος και της ενασχόλησης με την έννοια του θραυσματικού σώματος, γεννάται ένα είδος κοσμικού κολάζ, μιας κοσμικής συνεκδοχής όπου συμπυκνώνεται το τραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης, με την έννοια της ανικανότητας του ανθρώπου να εντοπίσει, να «αποκαταστήσει» τον αρχικό, τον αυθεντικό λόγο της ύπαρξής του, να ανακαλύψει το κρυμμένο νόημά της.

Αποσμάσματα κειμένου από σχολιασμούς του Ευθύμη Λαζόγκα και της Λουίζας Καραπιδάκη.

I SHALL BE YOUR EVE

Ερμίνα Αβραμίδου
Χαρούλα Νικολαΐδου
Ελιώνα Ντούκνη
Χριστίνα Παπαϊωάννου

Hμέρα έναρξης Σάββατο 19 Δεκεμβρίου.

Για περιήγηση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, πατήστε εδώ

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Charoula Nikolaidou, Existence, 130×130, Acrylics, ink, oil pastels on canvas (λεπτομέρεια)