200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, μέσα στις συνθήκες μιας πρωτόγνωρης για τον σύγχρονο άνθρωπο πανδημίας, που επέβαλε την αναστολή λειτουργίας των χώρων πολιτισμού, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επιχείρησε την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στην περίοδο της επανάστασης με στόχο να δώσει από την δική του πλευρά μια καλλιτεχνική ερμηνεία στην ιστορική πραγματικότητα, με τίτλο ” Στη σκιά των Ηρώων”.
“…Όταν πιάστηκε ο Ρήγας πήρε την απόφαση να υποφέρει με καρτερία όλα τα δεινά χωρίς να προδώσει κανέναν από τους μυστικούς του φίλους. Οι υπογραφές όλων ήταν γραμμένες σε ένα τετράδιο το οποίο κουβαλούσε μαζί του. Η ανακάλυψη αυτού του εγγράφου θα οδηγούσε χωρίς αμφιβολία πολλούς στη καταστροφή. Και αφού δεν έβλεπε άλλο τρόπο να τους σώσει ξέσκισε τη νύχτα το τετράδιο και το κατάπιε μαζί με τα ονόματα των πατριωτών του. Όταν στη Βιέννη είχαν ανακριθεί οι σύντροφοι του παρουσία του, τους είπε με σταθερή φωνή με την ελπίδα ακόμα να τους σώσει: – Τι θέλετε απ’ αυτούς; Όλα εγώ τα έχω κάνει και δεν το μετανιώνω, ξέρω ότι θα με παραδώσετε στους Τούρκους και θα με σκοτώσουν. Αλλά μόνον το σώμα μου θα πεθάνει, το πνεύμα μου θα επιζήσει γιατί έχει μπει στις καρδιές όλων των Ελλήνων!
Αλήθεια φίλε μου δεν απατήθηκε. Το πνεύμα του δεν απέθανε: η απόδειξη γι’ αυτό είναι πια γνωστή.”
ΔΥΟ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Μετάφραση από τα Γερμανικά: Χρήστος Οικονόμου
Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα δικά τους μάτια, κείμενα της εποχής που διαβάζουν καταξιωμένοι ηθοποιοί, συναντήσεις με αξιοθαύμαστους ανθρώπους του τότε και του τώρα, συγγραφείς, πολιτικούς, αγωνιστές, μουσικές, τοπία, εικόνες, και άξονας η ιστορικότητα και η τεκμηρίωση της Ιστορίας.
Το τραγικό τέλος του Ρήγα, η Φιλική εταιρεία, η διπλωματία και το Συνέδριο της Βιέννης, οι γυναίκες και η διεθνής διάσταση του αγώνα, η στάση της Ρωσίας, τι έγραψε και πως περιγράφει ο Καποδίστριας τους Έλληνες, κλέφτικα τραγούδια, μύθοι από τον τόπο μας, ο Εμμανουήλ Παππάς και ο αγώνας του και άλλα αξιοθαύμαστα και άγνωστα συμβάντα αποτελούν το υλικό του ντοκιμαντέρ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Δρ. Άντα (Αντωνία) Διάλλα μιλά για τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα και πέντε ηθοποιοί απαγγέλουν τα αντίστοιχα ιστορικά κείμενα μέσα σε Αρχαιολογικά Μουσεία και εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους, αφήνοντας την εικόνα να καταγράψει το ενιαίο και μακραίωνο πρόσωπο του Ελληνισμού.
Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 100 λεπτά και αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες.
Εισαγωγή στην Επανάσταση και στην Ευρώπη στις αρχές του 1800.
Ενότητα πρώτη
Διασπορά Ρωξάνδρα Στούρτζα – Η Ελληνική συνείδηση / Σκηνικός χώρος: Μουσείο Αρχοντικό των Μπενιζέλων / Απαγγελία: Μιμή Ντενίση.
Ενότητα Δεύτερη
Καποδίστριας –Διεθνής Διάσταση / Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης / Απαγγελία: Γιώργος Καπουτζίδης.
Ενότητα Τρίτη
Η αρχή της Επανάστασης
Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών- Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης / Απαγγελία: Αλέξανδρος Τσακίρης – έκτακτη συμμετοχή: Καλλιόπη Ευαγγελίδου
Ενότητα Τέταρτη
Οι Σέρρες και η επανάσταση του 21
Ο ήρωας Εμμανουήλ Παπάς.
Συμμετέχει ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Βασίλης Τζανακάρης / Σκηνικός χώρος: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Σέρρες.
Έκτακτη συμμετοχή: Αλέξανδρος Χρυσάφης (Δήμαρχος Σερρών) / Σκηνικός χώρος: Ακρόπολη Σερρών
Έκτακτη συμμετοχή: Παναγιώτης Σπυρόπουλος ( Αντιπεριφερειάρχης Σερρών) / Σκηνικός χώρος Δάφνη Σερρών Πύργος της Μάρως
Ενότητα Πέμπτη
Η γυναίκα το 21/ Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά / Απαγγελία: Βίλμα Τσακίρη.
Το τραγούδι ‘Μια κόρη τ’ απεφάσισε’ ερμηνεύει η Στέλλα Τζίνα.
Φωνητικά – σαντούρι: Μελίνα Μπιτζίδου.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Διεύθυνση Φωτογραφίας – μοντάζ: Ξένια Τσιλοχρήστου
Καλλιτεχνική σύλληψη: Καλλιόπη Ευαγγελίδου – Ένκε Φεζολλάρι
Έρευνα – επιμέλεια ιστορικών κειμένων: Δρ Άντα Διάλλα
Μουσική: Κωνσταντίνος Παπουτσής
Β΄Οπερατέρ: Στέλιος Γουγούνας
Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Δασκαλάκης
Οργάνωση παραγωγής: Ευαγγελία Δαμιανίδου
Βοηθός παραγωγής: Ευδοκία Καρανίκα
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συμπαραγωγή με Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Σε συνεργασία με: Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επιχορηγείται από τον Δήμο Σερρών και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα 25 Μαρτίου 2021, στις 9.00 μμ, στο κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στο YouTube, στο κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ και στην πλατφόρμα estage.gr.