Δύο χρόνια μετά την καταστροφή που υπέστη η Notre Dame λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2019, η εκκλησία βρίσκεται ακόμα σε αναστήλωση.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Μακρόν, είναι να επισκευαστεί η εκκλησία πριν η πόλη φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου 2024, στο Παρίσι. Αλλά είναι αυτός ένας ρεαλιστικός στόχος;
Ο Michel Picaud, πρόεδρος των Φίλων της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνει: «Το άνοιγμα του καθεδρικού ναού το 2024 δεν θα είναι απαραίτητα το τελευταίο βήμα πριν την πλήρη αποκατάσταση» και συνεχίζει λέγοντας: «Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Όλοι αναμένουν να εισέλθουν στον καθεδρικό ναό έως το 2024, αλλά πιθανόν η αποκατάσταση να ολοκληρωθεί μετά από αυτήν την ημερομηνία. »
Το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της στέγης ήταν να κατωχυρωθεί η ασφάλεια του ναού, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και διήρκεσε μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Οι σκαλωσιές χτίστηκαν γύρω από τον καθεδρικό ναό για να αποκαταστήσουν τον κώνο. Η κατασκευή συνεχίστηκε μέχρι το χτύπημα της πανδημίας. Υπήρξε μια τρίμηνη παύση της ανοικοδόμησης στις αρχές του 2020, αλλά η κατασκευή ξαναρχίστηκε στις 8 Ιουνίου 2020, με τους εργαζόμενους να απομακρύνουν περισσότερους από 300 τόνους καμένων σκαλωσιάς.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Για να αφαιρεθεί το καμμένο μέρος της οροφής, κατασκευάστηκε μια δευτερεύουσα δομή μεταλλικών δοκών σε τρία επίπεδα για να αποφευχθεί η κατάρρευση της εκκλησίας.
Η τελευταία ενημέρωση από την Notre-Dame είναι ότι αφαιρέθηκαν όλα όσα είχαν καεί. «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τον προηγούμενο μήνα και αυτό το γεγονός είναι πολύ ενθαρρυντικό», λέει ο Picaud. «Όταν επισκέφθηκα τελευταία φορά την εκκλησία, είδα ένα από τα μεγαλύτερα βήματα, το οποίο ήταν εγκατάσταση σκαλωσιάς μέσα στον καθεδρικό ναό.»
Η εκκλησία συντηρείτε αποκλειστικά από δωρεές μέσω του οργανισμού συγκέντρωσης χρημάτων και η είσοδος θα παραμείνει δωρεάν έπειτα από την αποκατάσταση της. «Είναι δύσκολο, όπως φαντάζεστε καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές», λέει ο Picaud, ο οποίος παρουσίασε μια εικονική εκδήλωση με τη Γαλλική Πρεσβεία στις ΗΠΑ σχετικά με την αποκατάσταση.
Πρέπει να επισημανθεί πως για την αποκατάσταση της εκκλησίας, θα κοπεί πλήθος δέντρων. Συγκεκριμένα, η Notre Dam, εκκλησία γοτθικής αρχιτεκτονικής ξαναχτίζεται με βελανιδιές από τοπικά δάση. Μάλιστα περίπου 40.000 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα που καταδίκαζε την απομάκρυνση 1.000 ιστορικών βελανιδιών, κάποιες εκ των οποίων μετρούν 350 χρόνια ζωής.
Επιπροσθέτως, προτάθηκαν επιλογές ανοικοδόμησης με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, αλλά απορρίφθηκαν από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και από αρχιτέκτονες, αδιαφορώντας για τις φωνές που θέλουν να προστατευτεί η φύση και οι ιστορικής σημασίας βελανιδίες, που βρίσκονται εν ζωή, από την Γαλλική Επανάσταση.
Οι ακτιβιστές μάλιστα χαρακτηρίζουν την αναστήλωση με βελανιδιές “ecocide“, ή αλλιώς περιβαλλοντικό έγκλημα.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Jianxiang Wu
Με πληροφορίες από: AD, Huffpost, DW