Ο Τζον Κιούζακ, ο Κεν Ουατανάμπι (\”Letters from Iwo Jima\”), ο Τσόου Γιουν Φατ (\”Pirated of the Carribean: At World’s End\”), η Γκονγκ Λι (\”Miami Vice\”), …

ο Τζέφρι Ντιν Μόργκαν (\”Watchmen\”) και η Φράνκα Ποτέντε (\”Run Lola, Run\”) πρωταγωνιστούν στο κατασκοπικό αυτό έπος, στο ύφος του \”Casablanca\”, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη, ο Μίκαελ Χάφστρομ (\”1408\”).

Θέλοντας να ερευνήσει τη δολοφονία του καλύτερού του φίλου, ο Αμερικανός μυστικός πράκτορας Πολ Σόουμς φτάνει στην Σαγκάη, την οποία έχουν καταλάβει οι Ιάπωνες.  Μια εβδομάδα πριν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και υπό την επίβλεψη ενός Ιάπωνα πράκτορα, η έρευνα του Σόουμς τον οδηγεί σε ένα χαρισματικό τοπικό γκάνγκστερ και την όμορφη σύζυγό του, Άννα. Η γνωριμία του Σόουμς με την Άννα εξελίσσεται σε έναν παράνομο ερωτικό δεσμό όπου διακυβεύονται τα πάντα. Οι δυο τους πρέπει να δώσουν μια μάχη με τον χρόνο, για να λύσουν το μυστήριο, πριν την κατάρρευση της πόλης.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Μίκαελ Χάφστρομ γεννήθηκε το 1960 στο Λαντ της Σουηδίας και σπούδασε αρχικά στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ανεξάρτητος κριτικός κινηματογράφου και αργότερα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη καθώς και σεναριογράφος για τη σουηδική τηλεόραση. Σύντομα σκηνοθετούσε δραματικές σειρές στην τηλεόραση ενώ το 1995 σκηνοθέτησε την πρώτη του κινηματογραφική ταινία με τίτλο \”Vendetta\”.

Έκανε τα επόμενα βήματα του στον κινηματογράφο της Σουηδίας με τις ταινίες \”Days Like These\”, \”Evil\” και \”Drowning Ghost\”. Το 2005 τράβηξε την προσοχή του Χόλιγουντ σκηνοθετώντας τον Κλάιβ Όουεν και την Τζένιφερ Άνιστον στην ταινία \”Εκτός Τροχιάς\”, το 2007 σκηνοθέτησε τον Τζον Κιούζακ στο \”1408\”, το οποίο βασίζεται σε ιστορία του γνωστού συγγραφέα Στίβεν Κίνγκ, ενώ η τελευταία του σκηνοθετική δουλειά ήταν η \”Τελετή\” με τον Άντονι Χόπκινς.

Οι Ηθοποιοί

Ο Τζον Κιούζακ γεννήθηκε το 1966 στο Ιλινόις και έγινε μέλος του Chicago’s Piven Theatre Workshop σε ηλικία Δημοτικού. Σε ηλικία 12 ετών είχε ήδη στο βιογραφικό του ρόλους σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, ενώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε σε ηλικία 17 ετών με την ταινία \”Class\”. 

Ακολούθησαν ρόλοι σε μερικές από τις ταινίες – ορόσημα των ’80s όπως \”Κυνηγώντας το Σίγουρο Κρεβάτι\”, \”Ο Άσσος της Χυλόπιττας\”, \”Stand By Me\”, ενώ η ταινία \”Πες το Όπως Θες\” του Κάμερον Κρόου του χάρισε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους. Ο Κιούζακ άφησε πίσω του την εικόνα του έφηβου συμμετέχοντας στην ταινία \”Οι Κλέφτες\” του Στίβεν Φρίαρς.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει τις ταινίες \”Οι Αντάρτες του Μπροντγουέι\” του Τιμ Ρόμπινς, \”Πάρε τα Λεφτά και Τρέχα\” του Ραμόν Μενέντεζ, \”Σφαίρες Πάνω Από Το Μπροντγουαίη\” του Γούντι Άλεν, \”City Hall\” του Χάρολντ Μπέκερ, \”Grosse Point Blank\”, \”Con Air\”, \”Μεσάνυχτα στον Κήπο του Καλού και του Κακού\” του Κλιντ Ίστγουντ, \”Η Λεπτή Κόκκινη Γράμμη\” του Τέρενς Μάλικ, \”Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς\” του Σπάικ Τζόουνς (με την οποία προτάθηκε για Independent Spirit Award αλλά και για Screen Actors Guild Award μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του), \”High Fidelity\” του Στίβεν Φρίαρς (με την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα), \”Μαξ\” του Μένο Μέγιες, \”Όταν Έφυγε η Γκρέις\”, \”1408\”, \”War, Inc.\”, \”2012\” και \”Hot Tub Time Machine\”. Προσεχώς θα τον δούμε ως Έντγκαρ Άλαν Πόε στην ταινία \”The Raven\”.

 

Γεννημένη στην βόρεια πόλη του Σένγκγιανγκ το 1963, η Γκονγκ Λι μπήκε στην Κεντρική Ακαδημία Υποκριτικής το 1985 και αποφοίτησε το 1989. Ενόσω ήταν ακόμη φοιτήτρια έκανε το εξαιρετικό ντεμπούτο στον κινηματογράφο με το \”Red Sorghum\” του Ζανγκ Γιμού (1988) που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Από τότε το αξιοσημείωτο ταλέντο της την έχει εκτοξεύσει σε απίστευτα επίπεδα μακριά από την πατρίδα της. Πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από παραγωγές της Κίνας, της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων οι ταινίες του Ζανγκ Γιμού \”Operation Cougar\” (1989), \”Ζου Ντου: Σιωπηλοί Εραστές\” (1990), \”Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια\” (1991), \”The Story Of Qiu Ju\” (1992), \”To Live\” (1994) και \”Shanghai Triad\” (1995), το \”Empress Dowager\” του Λι Χανξιάνγκ (1988) κλπ.

Οι περισσότερες από είκοσι ταινίες στο βιογραφικό της Λι είναι απόδειξη του τεράστιου ταλέντου της – από ψυχρή και κυνική πόρνη μέχρι θαραλέα χωρικός, από παθιασμένη ερωτική μούσα μέχρι αποφασισμένη μητέρα και σύζυγος. Η Γκονγκ έχει λάβει αμέτρητα βραβεία σε όλη της την καριέρα. Το 1992 έλαβε το Χρυσό Λιοντάρι από το Φεστιβάλ της Βενετίας για το \”Story Of Qiu Ju\”.

Το 1993, βραβεύτηκε ως Β’ Γυναικείος Ρόλος από τους Κριτικούς της Νέας Υόρκης, για το \”Αντίο Παλλακίδα Μου\” και το 1999 χρίστηκε Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ για το ρόλο της στο \”Breaking the Silence\”. Το 1997 ήταν επικεφαλής της επιτροπής στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, επίσης ήταν μέλος της επιτροπής του 50ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, ενώ το 1999 έλαβε και την υψηλότερη πολιτιστική διάκριση της Γαλλίας, το Υψηλό Βραβείο Τεχνών και Γραμμάτων.

Το 2000 ο διευθυντής της UNESCO της έδωσε τον τίτλο της UNESCΟ καλλιτέχνιδας- πρέσβειρας ειρήνης. Έχει υπάρξει σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για διάφορα ζητήματα. Επίσης, είναι το πρόσωπο της L\’OREAL για την Ασιατική αγορά καθώς και μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό People. Τo 2000 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον σκηνοθέτη Σου Ζου για την ταινία \”Breaking the Silence\”.

O ρόλος της στην ταινία της χάρισε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στον Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μοντρεάλ καθώς και άλλα βραβεία στη χώρα της. Το 2001 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Σου Ζου στην ταινία \”Zhou Yu\’s Train\”. To 2004 συμμετείχε στο κομμάτι του Γουόνγκ Καρ Γουάι για την ταινία \”Εros\” (στην ταινία επίσης έδωσαν από ένα κομμάτι οι Στίβεν Σόντερμπεργκ και Μικελάντζελο Αντονιόνι).

Με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι έχουν συνεργαστεί και στο επικό \”2046\”. Το 2005 η Γκονγκ Λι έκανε την πρώτη της χολιγουντιανή εμφάνιση στην ταινία του Ρομπ Μαρσαλ \”Αναμνήσεις μίας Γκέισας\” που βραβεύτηκε με 3 Όσκαρ, ενώ συνέχισε με την κινηματογραφική μεταφορά του \”Miami Vice\” σε σκηνοθεσία Μάικλ Μαν. Τελευταία την είδαμε στην \”Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού\” του Ζανγκ Γιμού.

Ο Tσόου Γιουν Φατ γεννήθηκε το 1955 και μεγάλωσε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό έξω από το Χονγκ Κονγκ και στα δεκαεφτά του έγινε δεκτός σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τηλεοπτικούς ηθοποιούς στο Χονγκ Κονγκ. Το πρόγραμμα διήρκεσε ένα χρόνο, μετά από τον οποίο ο ηθοποιός υπέγραψε δεκατετραετές συμβόλαιο με το κανάλι. Ο Τσόου Γιουν Φατ συμμετείχε σε περισσότερα από 128 επεισόδια της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Hotel και έφτασε να θεωρείται σύμβολο του σεξ. Απέκτησε ακόμα περισσότερη αναγνώριση με τη συμμετοχή του στην σειρά \”The Bund\”.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές για πολλές του ερμηνείες, ενώ το 1986 κατάφερε να γυρίσει 12 συνολικά ταινίες – αριθμός ρεκόρ για ηθοποιό στο Χονγκ Κονγκ. Ο Τζον Γου τον επέλεξε για το καστ της ταινίας \”A Better Tomorrow\”και, μετά από κάμποσες ρομαντικές κωμωδίες και δράματα στην Ασία, συνεργάστηκε και πάλι στο με τον Γου στις γνωστές ταινίες \”The Killer\” και \”Hard Boiled\”.

Ένα νέο είδος ταινιών άρχισε να αναπτύσεται στο Χονγκ Κονγκ, που θύμιζε τις ταινίες γκάγκστερ του κλασικού Χόλιγουντ με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τον Τζέιμς Κάγκνεϊ και στο οποίο ο Τσόου αποδείχθηκε ιδιαίτερα ταιριαστός. Αφού κέρδισε ολόκληρη την Ασία με 68 ταινίες, ο Τσόου το 1996 είχε τον πρώτο του αγγλόφωνο ρόλο στην ταινία \”The Replacement Killers\” του Αντουάν Φουκουά. Συνέχισε την καριέρα του στο Χόλιγουντ με την τηλεοπτική σειρά \”The Corrupter\” και την ταινία \”Αnna and the King\”, όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Τζόντι Φόστερ. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης ταινίες όπως \”Tίγρης και Δράκος\” του Ανγκ Λι, \”Bulletproof Monk\”, \”Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού\” και\”Pirates of the Caribbean: At World End\”.

Σκηνοθεσία – Μίκαελ Χάφστρομ
Σενάριο- Χοσέιν Αμίνι
Παραγωγή – Ντόνα Τζιλιότι, Μάικ Μένταβοϊ, Μπάρι Μέντελ, Τζέικ Μάιερς

Ηθοποιοί – Τζον Κιούζακ, Γκονγκ Λι, Τσόου Γιουν Φατ, Κεν Γουατάναμπι, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, Φράνκα Ποτέντε

Μοντάζ  – Πίτερ Μπόιλ, Κέβιν Τεντ
Φωτογραφία – Μπενουά Ντελόμ
Σκηνικά  – Τζιμ Κλέι
Μουσική – Κλάους Μπαντέλτ