Το θέμα της έκθεσης, σε επιμέλεια Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox, εμπνέεται από τη περιοχή Castro του Σαν Φρανσίσκο, που έχει αποτελέσει από τη δεκαετία του 1960, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ανάπτυξης του ακτιβισμού και της κουλτούρας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ ανέδειξε ορισμένα εμβληματικά της μέλη όπως ο Χάρβεϊ Μιλκ. Η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση The Castro, έγινε έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση που διοργάνωσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η FokiaNou Art Space.
Παίζοντας με την ονομασία Castro και την εκδοχή της ως κάστρο στα Ελληνικά, οι επιμελητές της έκθεσης αναζήτησαν και επέλεξαν, μέσα από το ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυναν, προτάσεις έργων που αναφέρονται στη σεξουαλικότητα, το φύλο, τον έρωτα και την ομορφιά. Επίσης έργα που σκιαγραφούν το σκοτεινό και περίκλειστο κάστρο του ρατσισμού,της ομοφοβίας, του αποκλεισμού, της σεξουαλικής και κάθε είδους βίας. Η έκθεση Τhe Castro στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, προτείνοντας εντέλει ένα φωτεινό, πολύχρωμο και ανοιχτό κάστρο ελευθερίας, αποδοχής και ισότητας!
Επιμέλεια έκθεσης: Παναγιώτης Βούλγαρης και Mary Cox
Συμμετέχοντες:
Σοφία Αρχαγγέλου, Παναγιώτης Βούλγαρης, Sebastian Boulter and Taija Goldblatt, Γρηγορία Βρυττιά, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Εύα Γκιλντιρίμ, Βασιλική Κανέλλου, Μαριέτα Καλλονά, Χρήστος Κατσίνης, Καλλιόπη Κουκλινού, Κέλλυ Κουμαριανού, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης, Δημήτριος Claudio Μπαντουράκης, Μαρία Μπουρμπού, Zari Nikolov, Στέλιος Ντεξής και Μυρτώ Βουνάτσου, Γιούλα Παπαδοπούλου, Geeta Roopnarine, Stella Sevastopoulos, Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα, Κωνσταντίνα Σκαπετούλια, Maaike Stutterheim, Μάριος Τριχάς, Αριστέα Χαρωνίτη.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες της έκθεσης, σε όλους τους χώρους της FokiaNou Art Space, συμπεριλαμβανομένης της ταράτσας, του ασανσέρ και του κλιμακοστασίου του κτηρίου, διατηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις και τον προβλεπόμενο αριθμό ατόμων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space είναι ένας δραστήριος καλλιτεχνικός πυρήνας που ενθαρρύνει τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων εικαστικών, συνεισφέροντας στην εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα. Ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα χώρο έκφρασης και δημιουργίας ανοιχτό σε όλους. Απο το 2016 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 40 εκθέσεις, καθώς και εργαστήρια και ομιλίες υπό την διεύθυνση και την επιμέλεια των εικαστικών Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox.