Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Για μια φλόγα που καίει.
Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]
15 Ιουλίου 2021 – 17 Ιουλίου 2022
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει στις 15 Ιουλίου 2021 την έκθεση με τίτλο, Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021].
Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912, όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ένας αιώνας προσμονής, όπου η φλόγα της εξέγερσης γίνεται μια φλόγα που καίει χρόνια για τους απανταχού Έλληνες. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει αυτή τη σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντας στον ρόλο των αρχαιοτήτων ως υλική υπόσταση και πνευματική παρακαταθήκη στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.
Αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση που εντάσσει τα χρόνια της επανάστασης, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του: αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μια νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.
Η αυλαία του νέου εκθεσιακού θεσμού ανοίγει με τέσσερα νέα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, αργυρά νομίσματα που πρόσφατα εμπλούτισαν τη νομισματική συλλογή του μουσείου.
Τέσσερα νομίσματα, που το καθένα έχει να αφηγηθεί τη δική του, παλιά και σύγχρονη, ιστορία: τα τρία πρώτα βρίσκονταν στη νόμιμη κατοχή και κυριότητα ενός πολίτη και αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με αγορά, ενώ το τέταρτο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα προκειμένου να πουληθεί σε δημοπρασία και αποτελεί προϊόν κατάσχεσης.