Τὰ πάντα ἕνα γέλιο, τὰ πάντα στάχτη, τὰ πάντα ἕνα μηδέν.
Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές και που συντάχτηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά, αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικό-θεατρικής παράστασης που συγκεντρώνει μια σειρά εκλεκτών συντελεστών.
Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα-διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο, ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με “ηφαιστειογενές” χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από τον 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.) παρουσιάζονται σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου. Η ποίηση της Παλατινής Ανθολογίας είναι τόσο ζωντανή –παρά το χάσμα των αιώνων που μας χωρίζει– που αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στο πέρασμα του χρόνου.
Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμβολο του αρχαιοελληνικού πνεύματος, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για την πρώτη αυτή πολυδιάστατη παρουσίαση της Παλατινής Ανθολογίας προς το ευρύ κοινό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η παράσταση αποτελεί ένα ιερό ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων και μια ισχυρή υπενθύμιση για τον καταλυτικό και διαχρονικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Απόδοση: Μίνως Βολανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σωκράτης Σινόπουλος
Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα/νέι), Βασίλης Παπαβασιλείου (ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο)
Ερμηνεία: Ρένη Πιττακή – Περικλής Μουστάκης
Ενδυματολόγος: Θάλεια Ιστικοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων & Τεχνών
Η εκδήλωση της 18ης Ιουλίου 2021 θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά στα ελληνικά/αγγλικά και θα είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών / Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Χρήσιμες πληροφορίες:
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: digitalculture.gov.gr
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, εφόσον κάτι τέτοιο θα ισχύει στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, στις 17 & 18 Ιουλίου 2021.
LIVE STREAMING (χωρίς περιορισμούς)
Με γνώμονα την άρση γεωγραφικών και κοινωνικών περιορισμών και την ευρύτερη συμμετοχή του κοινού στη σημαντική αυτή εκδήλωση, η παράσταση θα μεταδοθεί απ’ ευθείας (live streaming). Θα είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) και οπτικοακουστικά προσβάσιμη και στις 2 γλώσσες (bilingual audiovisual accessibility performance). Στην απ’ ευθείας αναμετάδοση θα προστεθούν ακουστικά και οπτικά κανάλια, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
Τα κανάλια προσβασιμότητας είναι:
Α. Διεθνής Νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής.
Β. Ακουστική περιγραφή (audio description) για άτομα με προβλήματα όρασης. Γ. Yπότιτλοι τύπου S.D.H (Ελληνικά / Αγγλικά)