Το Φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουνίου με το κλασικό πια «Θέατρο σε Τροχόσπιτο», ενότητα στην οποία αυτή τη χρονιά ο Γιώργος Νανούρης θα παρουσιάσει την παράσταση \”Μια νύχτα χάρισμά σου (2)\”. (1-2 Ιουνίου – Πρώην Κορεάτικη Αγορά).
Ακολουθεί το αφιέρωμα σε θεατρικούς μονολόγους με τίτλο «Σε Α΄ενικό» στο οποίο πλήθος καλλιτεχνών (Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Έλενα Πέγκα, Ρούλα Πατεράκη, Άντζελα Μπρούσκου κ.α.) θα παρουσιάσει τους μονολόγους του. (Από 9/06 – 20/07 – Πειραιώς 260, Από Μηχανής Θέατρο).
Στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ΄) θα δούμε και τη νέα δουλειά του Θωμά Μοσχόπουλου με τίτλο, «Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια» (13-17/06)
Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θα παρουσιάσει τη δουλειά του ο Σταύρος Τσακίρης, «Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού». O Σταύρος Τσακίρης χτίζει μια performance βασισμένη στο ημερολόγιο και την αλληλογραφία του Βασλάβ Νιζίνσκυ και το βιβλίο της συντρόφου του Ρομόλα Νιζίνσκυ. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιάννης Τσορτέκης, Τατιάνα Παπαμόσχου και τέσσερις ακόμα ηθοποιοί – χορευτές (18 /06)
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στον ίδιο χώρο θα δούμε και τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο του υπηρέτη (29-30/06).
Μια νέα ιδέα που παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ είναι οι παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν από νεανικούς πειραματικούς θιάσους σε ταράτσες και αυλές της Αθήνας. Η ενότητα έχει τίτλο «Πολεοδομές» (3-20/07)
Ευχάριστη έκπληξη είναι και η παράσταση του Άρη Ρέτσου, «Θρόνος Ατρειδών» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (5/07)
Με ενδιαφέρον αναμένουμε και τις ξένες παραγωγές:
22-25 Ιουνίου – Πειραιώς 260 (Η): O Ρομέο Καστελλούτσι έρχεται στη χώρα μας για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία της Θείας Κωμωδίας, πριν δυο χρόνια. Φέτος φιλοξενείται με την παράσταση «On the Concept of the Face, regarding the Son of God», στην οποία εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του Θεού και ανατρέχει σε ορισμένες από τις γνωστότερες απεικονίσεις Του.
28/06-1/07 – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (κεντρική σκηνή): Ο πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι που προκαλεί συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις με τις παραστάσεις του έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας και προσεγγίζει με την τελευταία του παράσταση, (Α)pollonia την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολόνια Μαχζύνσκα , μιας πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 πολωνοεβραίους κατά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
10-12 και 15-19/06: Σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα θα δούμε τη νέα παραγωγή της Αριάν Μνουσκίν και του «Θεάτρου του Ήλιου», «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας». Αναμένουμε με αγωνία…
7-9/07 – Πειραιώς 260 (Η): «Άμλετ»: Ο Νικολάι Κολυάντα που μετράει πάνω από 30 χρόνια στο θέατρο καταφέρνει στον Άμλετ να δημιουργήσει πολύ έντονες εικόνες με ελάχιστα μέσα.
9-10/07 – Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Ο λιβανέζικης καταγωγής δημιουργός Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάζει την παράσταση: «Γυναίκες: Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη».
Με ανυπομονησία περιμένουμε και τον «μάγο της εικόνας» Μπομπ Ουίλσον ο οποίος επανέρχεται στο Φεστιβάλ για να γοητεύσει το κοινό με την πιο πρόσφατη παράστασή του, το «Lulu» του Frank Wedekind. (Ο χώρος και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν σύντομα).
Το πιο πολυσυζητημένο ήδη γεγονός είναι φυσικά η παραγωγή του The Bridge Project , «Ριχάρδος ο Γ΄» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες ο οποίος σκηνοθετεί τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Old Vic Theatre, Κέβιν Σπέισι. Να σημειώσουμε εδώ πως το The Bridge Project φιλοξενείται για δεύτερη φορά στην Επίδαυρο μετά το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» που είδαμε το 2009. (29-30 Ιουλίου 2011 – Επίδαυρος)
Από τις ελληνικές παραγωγές της Επιδαύρου ξεχωρίζει η πρωτότυπη παράσταση του Σταμάτη Φασουλή, «Σκηνοβάτες» στις 15 και 16 Ιουλίου, ενώ η Μικρή Επίδαυρος θα υποδεχτεί τον Νίκο Πορτοκάλογλου (1 και 2 Ιουλίου), τη Δήμητρα Γαλάνη (15 – 16 Ιουλίου) και τη Μόνικα (8 και 9 Ιουλίου), ενώ το Φεστιβάλ τιμά τον Νίκο Γκάτσο με τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στις 22 και 23 Ιουλίου.
Στον χορό, ξεχωρίζει η αγαπημένη στο ελληνικό και όχι μόνο φυσικά ελληνικό κοινό, Sylvie Guillem η οποία θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 19 και 20 Ιουλίου αλλά και
17-19/06 – Πειραιώς 260 (Η): Η Ζεϊνέπ Τανμπάι από την Τουρκία παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά Araz που σημαίνει σύμπτωμα και
22-23/06 και 27-29/06 – Πειραιώς 260 (Δ): Μαγκύ Μαρέν, «May B» και «Salves».
Μουσικά, μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν δύο αφιερώματα. Το 1ο, στον Ιάννη Ξενάκη στην Πειραιώς 260 (Η) στις 3, 6 και 8 Ιουνίου και στον Οδυσσέα Ελύτη στο Ηρώδειο στις 24 Ιουνίου.
Στα πολυαναμενόμενα μουσικά γεγονότα ανήκουν και οι εξής συναυλίες:
17/06 – Τεχνόπολις: «Τυνησία – Αίγυπτος»: Η μουσική αφύπνιση. Με τους El Tanbura από την Αίγυπτο, την Orchestre Med Fusion και τη Lamia Bedioui.
26/06 – Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου.
Σημαντική είναι και η παρουσία του είδους της Όπερας στο Φεστιβάλ ενώ, στα εικαστικά ξεχωρίζει το «Black Mirror» η νέα βίντεο περφόρμανς του αμερικανού εικαστικού Doug Aitken που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ. (16-17 και 19-20/06 – Πειραιάς και Ύδρα)
Διαβάστε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο: www.greekfestival.gr