O Δημήτρης Κοιλαλούς προσαρμόζει την έκθεση ειδικά για το σπίτι της «σχεδίας» παρουσιάζοντας νέες φωτογραφίες αλλά και νέες εκδοχές των φωτογραφιών της έκθεσης του 2019. Η «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» είναι μια πολυδιάστατη συλλογή φωτογραφιών προσωπικών αντικειμένων, ανθρώπων και τόπων από την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 και 2016, όπως καταγράφηκε από τον Δημήτρη Κοιλαλού στην Ελληνική νησιωτική και ηπειρωτική παραμεθόριο, αποτυπώνοντας την μεταβατική κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα.
Κυριολεκτικά, «Caesura» ονομάζεται η σύντομη σιωπηλή παύση στη μέση ενός ποιητικού στίχου ή μιας μουσικής φράσης, μία κοφτή άηχη ανάσα. Εδώ όμως, ο όρος «Caesura» περιγράφει μεταφορικά τον σιωπηλό ενδιάμεσο χρόνο ανάμεσα στις δύο βίαιες και ταραγμένες περιόδους: τη ζωή στην αφετηρία του ταξιδιού και τη ζωή στο –άγνωστο– πέρας της διαδρομής.
Η έκθεση, σε διάλογο με τον χώρο στον οποίο αναπτύσσεται -το «σχεδία home»- προσκαλεί τον θεατή σε έναν κριτικό αναστοχασμό της «μονιμότητας» και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που αυτή γεννάει.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ταυτόχρονα, επιχειρεί να σχολιάσει την ανατροπή των θεμελιωδών στοιχείων της ανθρώπινης φύσης, τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση που προκαλεί ο εκπατρισμός συνδέοντάς τον με την απώλεια της στέγης, και την διασάλευση της ταυτότητας που ακολουθεί τη βία της μετατόπισης και του αποχωρισμού της εστίας και των προσωπικών αντικειμένων.
Μετά από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης και εγκλεισμού καθώς και ένα καλοκαίρι τεράστιων φυσικών καταστροφών και οδύνης, η έκθεση «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» που γίνεται στον πολυχώρο του «σχεδία home», φέρνει ξανά στο προσκήνιο την διαδρομή μέσα από τις δυσκολίες και το τραύμα, προς στην ελπίδα και την αναγέννηση.
Οι άνθρωποι που φωτογραφίζει ο Δημήτρης Κοιλαλούς είναι οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι πολίτες· αυτοί που διεκδικούν μία δεύτερη ευκαιρία έτοιμοι να δώσουν την δική τους μάχη για αυτήν. Στρέφονται στον φωτογραφικό φακό δηλώνοντας την πρώτη τους νίκη και τοποθετώντας αποφασιστικά τον εαυτό τους σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα με την δέσμευση να αναιρέσουν την ανωνυμία που τους προσάπτει ο στιγματισμός και η ιστορία.
Δημήτρης Κοιλαλούς
O Δημήτρης Κοιλαλούς γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται . Από το 1990 που εργάζεται ως φωτογράφος έχει συνεργαστεί με πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσεία και θέατρα, ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες. Από το 2004, διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα.
Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε φεστιβάλ και γκαλερί στην Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη-Αθήνα, Μουσείο Φωτογραφίας-Θεσσαλονίκη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ρέθυμνο Κρήτης, Chios Photo Festival-Χίος), στη Γαλλία (Les Boutographies-Rencontres Photographiques de Montpellier, PhotoMed Festival-Τουλόν, Institut du Monde Arabe / 3eme Biennale des Photographes du Monde Arabe Contemporain -Παρίσι), στην Πορτογαλία (Imago Lisboa Photo Festival-Λισαβώνα) στην Ιρλανδία (PhotoIreland festival-Δουβλίνο), στις ΗΠΑ (Aperture Summer Open–Νέα Υόρκη και CENTER, Σάντα Φε–Νέο Μεξικό), στην Αυστραλία (Head On PhotoFestival-Σύδνεϋ), την Μαλαισία (Kuala Lumpur International Photoawards–Κουάλα Λουμπούρ), την Ουαλία (the Millennium Centre and the Turner House-Κάρντιφ), τη Γεωργία (Kolga Tbilisi Photofestival-Τιφλίδα) και τη Λιθουανία (Yicca Awards-Βίλνιους).
Ανάμεσα στις δουλειές του που έχουν διακριθεί και έχουν διακριθεί και βραβευθεί είναι οι «Caesura· όσο κρατάει μιά ανάσα», «HETEROTOPIA», «Lebanese Notebook, AntiParadise» και «Covid Days». Τον Ιούλιο του 2018, εκδόθηκε από τις εκδόσεις KEHRER Verlag, Heidelberg, Berlin το φωτογραφικό λεύκωμά του “Caesura Τhe duration of a sigh”, που επίσης διακρίθηκε και απέσπασε πολλά βραβεία. Έργα του φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και στη συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Head On PhotoFestival (Sydney) του CENTER photo festival (Santa Fe-New Mexico), και του Institut du Monde Arabe (Paris-France).