“Η κόλαση είναι οι άλλοι”- Ζ.Π. Σαρτρ
“Oι άλλοι είσαι εσύ” – σύνθημα σε τοίχο

Η HashArt theater group μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου ΑΝΤΙΓΟΝΗ/αυτό τουλάχιστον το μπορώ, επανέρχεται με το οριακό έργο του βραβευμένου Σουηδού συγγραφέα LARS NORÉN «ΔΑΙΜΟΝΕΣ».

Η παράσταση θα παρουσιάζεται, από τις 2 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο 104.  Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Μπάρας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Τάσος Κονταράτος,  Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας.

Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση:

Ένα σαλόνι ως πεδίο μάχης. Μια νύχτα που θα φτάσει ως το ξημέρωμα. Δυο ζευγάρια ξενυχτούν και παίζουν τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια.
Κατά τη διάρκεια μιας αποκαλυπτικής νύχτας, ενώ το αλκοόλ ρέει άφθονο και οι προσβολές αναδεικνύονται σε κύριο μέσο επικοινωνίας,  οι τέσσερίς τους, θα δώσουν τη σκληρότερη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε, θα συνυπάρξουν.

Ο Φρανκ κι η Καταρίνα  – των οποίων η σχέση χαρακτηρίζεται από την απόλυτη εξάρτηση που έχει ο ένας από τον άλλο – είναι οι παίκτες: στήνουν παιχνίδια αλληλοεξόντωσης, εμπλέκουν τον Τόμας και την Γκένα, ξεσκίζουν και ξεσκίζονται. Και μόνον έτσι επιβιώνουν. Δεν μπορούν να εκφραστούν παρά μόνο με το συναίσθημα που γνωρίζουν: πληγώνοντας το άλλο τους «μισό».

Απόψε θα ξεσκεπαστούν οι αλήθειες που χρόνια τώρα κρύβουν μέσα τους. Θα παλέψουν με την θλίψη τους, τους φόβους τους, τις ανασφάλειες και τα απωθημένα τους. Απόψε  δεν θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο αλλά τους ίδιους τους εαυτούς τους. Απόψε θα συνειδητοποιήσουν με τον πιο δύσκολο τρόπο, ότι “H κόλαση είμαστε εμείς”.

Συγγραφέας – σύντομο βιογραφικό

Ο Λαρς Νορέν Σουηδός ποιητής, μυθιστορηματογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης. Θεωρείται από πολλούς «διάδοχος» του Στρίγκμπεργκ και αυτό κυρίως γιατί στα έργα του, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο έρεβος των οικογενειακών θεσμών και ιδιαίτερα στη σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα. Έχει γράψει πάνω από 70 έργα και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής  του οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteaten (Εθνικός οργανισμός θεάτρου της Σουηδίας) και του Folkteatern στο Γκέτεμποργκ. Το 1971 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Aftonbladet και το 2003 κέρδισε το βραβείο Nordic Academy της Σουηδίας. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2021 από Covid-19 σε ηλικία 76 χρόνων.

Παρουσίαση καλλιτεχνικής ταυτότητας της Ομάδας:

Η ομάδα HashArt theater group ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και ο στόχος, η πρόθεση, η επιθυμία αλλά και η μέθοδός της αποτυπώνονται στο όνομα με τη λέξη hash που σημαίνει μίξη διαφόρων και διαφορετικών, παλαιών και νέων υλικών που αντλούμε από τις βιβλιοθήκες μας, τις δισκοθήκες μας, τις αποθήκες μας και από εμάς τους ίδιους.

Έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε συλλέγοντας το υλικό μας και μετά από πολύμηνη διεργασία, γεννήθηκε η πρώτη μας παράσταση “Ο Γλάρος… αυτό ήθελα να πω” που παίχτηκε για δύο χρόνια στο θέατρο Παπαγάλος, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στο θέατρο Έκφραση στα Ιωάννινα, στο ΒΟΒ festival 2017- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ -ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 και στη Θεσσαλονίκη στα 52α ΔΗΜΗΤΡΙΑ. Το 2018 ανεβάσαμε το καινούριο έργο του Άκη Δήμου “Μαζί σου για το τίποτα” στο θέατρο ΑΡΓΩ και την παράσταση “ΑλεξΆνδρα” στο Εθνικό Θέατρο-Πειραματική Σκηνή-1, Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών.

Το 2019 ανέβηκε η παράσταση “Επειδή αυτή ήταν αυτή κι εγώ ήμουν εγώ” στο θέατρο Παπαγάλος για 40 παραστάσεις. Το 2Ο2Ο παρουσίασε την ΑΝΤΙΓΟΝΗ/αυτό τουλάχιστον το μπορώ (μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στα έργα των Σοφοκλή / Μπρεχτ / Ανούιγ κ.λ.π.) στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Lars Noren
Μετάφραση: Πάνος Παπαγεωργόπουλος
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάρας
Σκηνικά/ Κουστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Νικολάου
Μουσική: Αρχοντούλα Μαρούση
Φωτογραφίες/Βίντεο: Ίρις Κατσούλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Χαλαύτρη
Ειδική κατασκευή: Πολυξένη Σπυριάδη
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Ηθοποιοί: Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Τάσος Κονταράτος,  Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας.