Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για την δική μας γενιά είναι η μνήμη, σαν μια σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι κρατάμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;
Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της συνέχειας της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, στα πλαίσια του «Συναντήσεις με Θέα». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας αλλά θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο Youtube.
Πρώτος προσκεκλημένος στις 9 Μαρτίου στις 18:30 είναι ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ που έχει διδάξει για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του εστιάζει στην Διασπορά είτε πρόκειται για τους Αιγυπτιώτες του 19ου αιώνα, είτε τους Ελληνοαμερικανούς του 20ού ενώ το 2012 συμμετείχε ως ιστορικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ «Σμύρνη. Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης» της σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Μαρία Ηλίου, το οποίο παρουσίασε το αδημοσίευτα και άγνωστα ντοκουμέντα από αρχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Στις «Συναντήσεις με Θέα» ο Κιτροέφ θα αναφερθεί στους μύθους που έχουν συχνά επικρατήσει για την Σμύρνη και την Μικρασία, αλλά και το πώς η ιστορική έρευνα καταφέρνει να δώσει μια ολοκληρωμένη διάσταση έναν αιώνα μετά την καταστροφή της Ιωνίας.
Προεγγραφές εδώ.