Σεμνή φιγούρα στον χώρο της μουσικής, ο Σταύρος Λογαρίδης ήταν μέλος της θρυλικής μπάντας Poll, μαζί με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Ο Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953, ήρθε σε ηλικία 15 χρονών στην Αθήνα, ενώ πέρασε και από την Γερμανία. Ξεκίνησε τη μουσική πριν πάει δημοτικό με την καθοδήγηση του παππού του που ήταν άρχων πρωτοψάλτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο χειροτονημένος από τον Αθηναγόρα.

Την πρώτη κιθάρα του την απέκτησε στην ηλικία των 10 ετών, όταν πρωτοάκουσε τη μουσική των sixties. Στα 14 του χρόνια φτιάχνει το συγκρότημα Juniors και την ίδια χρονιά το συγκρότημα Sphinx. Στα 15 του έρχεται στην Αθήνα και πάει στην τότε Polydor και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον τίτλο «Ήταν μια μικρούλα και μελαχρινούλα». Συνεργάζεται στο στούντιο με τον οργανίστα των Charms και συμμετέχει για να βγάλει λεφτά σε φωνητικά του Χατζηδάκι στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, στου Φίνου.

Ο τότε διευθυντής της Polydor, Ν. Αντύπας επιμένει να τον γνωρίσει σε κάτι μουσικούς με «πολύ ωραία τραγούδια» όπως έλεγε για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα το 1970. Τότε γνωρίζεται για πρώτη φορά με τον Κ. Τουρνά, τον Ρ. Ουίλιαμς και τον Κ. Παπαϊωάννου. Ενθουσιάζεται από τα τραγούδια τους και δημιουργούν το συγκρότημα Poll που θα κάνει δύο μεγάλους δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το «Άνθρωπε» και το «Λευκό Album», καθώς και μια σειρά 45άρια singles. Ο Σταύρος Λογαρίδης αποχωρεί από το συγκρότημα όταν οι υπόλοιποι του γκρουπ παίρνουν την απόφαση να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.

Σε ηλικία 19 ετών, ηχογραφεί και κυκλοφορεί το άλμπουμ των Ακρίτας (1972), ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα progressive rock άλμπουμ όλων των εποχών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 1972 μέχρι και το 2007, δουλεύει και ταξιδεύει ασταμάτητα. Φτιάχνει μουσική για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κυκλοφορεί προσωπικούς δίσκους είτε σε εγχώριο, είτε σε διεθνές επίπεδο και συνεργάζεται με αρκετούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου με συνεργασίες και φιλίες με τους Πανουσόπουλο, Νικολαΐδη, Φέρρη, Περάκη, Κούνδουρο, Καφετζόπουλο και άλλους.

Διαλέγει μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να πραγματοποιεί πολλές ζωντανές εμφανίσεις. Εξαιρετικά δημιουργικός και παραγωγικός, με μια σπάνια μουσική αντίληψη, χωρίς παρωπίδες σε σχέση με το ροκ παρελθόν του, ο Λογαρίδης μπορούσε να κινηθεί άνετα μεταξύ ηλεκτρονικής μουσικής, ψυχεδέλειας, κινηματογραφικών score, μέχρι την ποπ και το έντεχνο, λαϊκό τραγούδι.

Οι συνεργασίες του σε δίσκους και τραγούδια είναι άπειρες κι έχουν το χαρακτηριστικό της πολυφωνίας. Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Poll, Ά.Τασούλης, Λ.Σιδεράς, Γ.Πετρίδης, Π.Σιδηρόπουλος, Γ.Πανουσόπουλος, Κ.Παπαδόπουλος, Ελ.Αρβανιτάκη, Γ.Ζήκας, Ε.Τσαλιγοπούλου, Χ.Αλεξίου, Κ.Λειβαδάς, Ν.Πορτοκάλογλου, Πυξ Λαξ, Μ.Στόκας, Β.Αλλαγιάννη, Χ.Κυριαζής, Α.Βαρδής, Δ.Πουλικάκος, Μ.Φάμελλος, Ε.Ζιώγα, Κ.Φέρρης, Β.Παπαθανασίου, Ε.Δήμου, Τ.Φαληρέας, Μ.Ρασούλης, Λ.Ζώης, Γ.Φιλλιπίδης, Γ.Ρομανός, Socrates, Π.Σκούταρης, Μπουρμπούλια, Θ.Παπαντίνας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: Wikimedia Commons