Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής η οποία την επέλεξε για τον εορτασμό της ημέρας της μητέρας.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο της βραβευμένης συγγραφέως Νατάσας Σίδερη (Α’ βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής MYTHOS?! του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το Θέατρο του Regensburg, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου περιοδικού «Ο Αναγνώστης»). Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Θανάσης Δόβρης. Ερμηνεύει η Νικόλ Δημητρακοπούλου. Συμμετέχει το duo hedi (η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη κι ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης), σταθεροί συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι «Μάγισσες» της εποχής μας, που γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνδιαλέγονται με μπαρόκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Αντλώντας υλικό τόσο από ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας που τελέστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και από την ελληνική προφορική παράδοση (το δεύτερο μέρος της παράστασης συνομιλεί με την παραλογή «Του Γεφυριού της Άρτας») καθώς και την σύγχρονη παράδοξη «ελληνικότητα», το έργο αναδεικνύει τα γυναικεία ζητήματα που ενσκήπτουν μέσα από αφηγήσεις του παρελθόντος ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος.

Πρώτο σταθμό αποτέλεσε η υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου. Με σημείο αναφοράς τα εμβληματικά γλυπτά του καλλιτέχνη, η παράσταση εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών .

Σε συνέχεια της πρώτης αυτής παρουσίασης, η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε για την performance την Ημέρα της Μητέρας. Έτσι, στις 8 Μαΐου 2022, οι «Μάγισσες» δίνουν το δεύτερο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό στα Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου. Πιστή στη λογική της δημιουργίας ενός έργου που θα παραμένει μονίμως εν εξελίξει, η παράσταση συνομιλεί εκ νέου με τον ιστορικά φορτισμένο αυτό χώρο.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Συντελεστές

Κείμενο: Νατάσα Σίδερη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης
Ερμηνεία: Νικόλ Δημητρακοπούλου
Μουσικοί: Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνος Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, μπαγιάν

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Η Νατάσα Σίδερη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συγκριτική Πολιτική στο University of York της Αγγλίας και Σύγχρονη Γαλλική Φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου. Είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και μεταφράστρια. Tα πρώτα της θεατρικά έργα γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν στα αγγλικά. Το 2013 το έργο της με τίτλο “Στη γέφυρα” (“On The Bridge”) απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η ομάδα Origins και παρουσιάστηκε στο αγγλικό κοινό τον ίδιο χρόνο. Ακολούθησε “Το νησί της αθανασίας” (“The Island of Immortality”), το οποίο βραβεύτηκε στο διαγωνισμό θεατρικού έργου του ιδρύματος Ronald Duncan Literary Foundation, και περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σκηνοθεσία της ομάδας The Certainty of Chance Theatre Company. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2015, παρακολούθησε το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών της απένειμε έπαινο για τη νουβέλα “Τρεις στις πέντε”. Το 2017 το έργο της “Τιτανομαχίες” (Σοκόλη, 2017) παρουσιάστηκε στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ, ως μέρος της δράσης Ο Συγγραφέας του Μήνα. Το 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο “Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί” από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την οποία απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού” “Ο Αναγνώστης”. Άλλα διηγήματά της έχουν εμφανιστεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Ο Θανάσης Δόβρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Εργάζεται στο χώρο της υποκριτικής και του θεάτρου από το 1998. Έχει δουλέψει για οργανισμούς (π.χ ΘΟΚ, Στέγη ιδρύματος Ωνάση, Σταύρος Νιάρχος foundation), θέατρα (π.χ Εθνικό Θέατρο,ΚΘΒΕ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Θέατρο Τέχνης, ΘΕΑΤΡΟ Στοά, Θέατρο Καρέζη, Απλό Θέατρο,ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θέατρο Πορεία) και πληθώρα σκηνοθετών (π.χ Λευτέρης Βογιατζής,Θανάσης Παπαγεωργίου, Άντζελα Μπρούσκου, Θοδωρής Γκόνης, Γιάννης Χουβαρδάς, Ανέστης Αζάς, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Ελένη Μποζά, Θοδωρής Αμπαζής, Σύλλας Τζουμέρκας, Περικλής Μουστάκης, Κωστής Καλλιβρετάκης, Ρούλα Πατεράκη, Γιάννης Σκουρλέτης, Δημήτρης Ταρλοου). Έχει σκηνοθετήσει το 2016 την παράσταση ”ΓΚΙΑΚ”, (παραγωγή του ίδιου), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημοσθένη Παπαμάρκου.Το 2018,για το Youth festival,της Στέγης γραμμάτων και τεχνών, σκηνοθέτησε την παράσταση: “Antigone-cold spaceship”.Το 2019 τις “Ευτυχισμένες Μέρες” του Σάμιουελ Μπέκετ και το 2020 το έργο “Πειρασμός” του Carles Batlle και οι δύο παραγωγές του θεάτρου SKROW.Το 2021,σκηνοθέτησε για την ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης,την παράσταση:” 2021 μ.Χ.: Τα κούτσουρα-μια σπουδή στον Λόγο του Αλ. Παπαδιαμάντη”.Τη σαιζόν που διανύουμε(2021-22) σκηνοθέτησε στο “Υπόγειο” του θεάτρου Τέχνης,την παράσταση “Μακμπέθ”.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Νικόλ Δημητρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί, ενώ παράλληλα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Performance Making του Goldsmiths, University of London. . Η τελετουργική διάσταση του θεάτρου, η αλληλεπίδραση και ο διάλογος μεταξύ των τεχνών, η λειτουργία του χώρου και η παρουσία του performer σε διαλεκτική σχέση με τον θεατή είναι δομικά στοιχεία της πρακτικής της. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της επικεντρώνεται στο θέατρο που αφορά και ταυτόχρονα εμπλέκει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες .Έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Θέατρο 104 κ.ά, σε non- conventional χώρους όπως Brick Lane Market (the Brick Box), Shunt Vaults-London Bridge, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, αλλά και σε site specific performances όπως κτίρια υπό κατεδάφιση (7 quiet acts of domestic violence, London ), Hotel Xenia Ναύπακτος (Dismember to Remember, Commun(icat)ion of Crisis symposium, Institute for Live Arts Research).

Το Duo Hedi ιδρύθηκε από τον ακορντεονίστα Κώστα Ζιγκερίδη και τη μεσόφωνο Αναστασία Kότσαλη. Προσεγγίζει ένα μεγάλο εύρος ρεπερτορίου, επικεντρώνοντας στο μπαρόκ και τη νέα μουσική. Θα παρουσιασει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα τραγούδια του Τόρου Τακεμίτσου για την Εθνική Λυρική Σκηνή τον Ιουνιο του 2022. Συνέργαζεται με σημαντικούς
δημιουργούς της νεότερης γενιάς όπως ο Μιχάλης Παρασκάκης, ο Αποστόλης Κουτσογιάννης κ.α. Συμπράττει με την Ομάδα Nova Melancholia. Στη μέχρι τώρα πορεία του έχει εμφανιστεί στην Εθνική Λυρική σκηνή,στη Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου, στο Φεστιβάλ Kinono της Τήνου κ.α . Η ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο “ Streaming” σε σκηνοθεσία Ηλία Μαδούρου, την οποία επένδυσε μουσικά, περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του GNO tv της ΕΛΣ.