Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 17 καλλιτέχνες παρουσιάζει την έκθεση Αρχέτυπο & εικασία, η οποία διερευνά τη αποτύπωσή των καταγωγικών ιδεών στη σύγχρονη Τέχνη.
Η έκθεση είναι υβριδική αφού παρουσιάζεται σε φυσική, επισκέψιμη μορφή στην αίθουσα τέχνης των Αθηνών Chili Art Gallery, αλλά, παράλληλα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά διεθνώς από την ελληνική πλατφόρμα διαδικτυακών εκθέσεων ARTgrID καθ’ όλη τη διάρκεια της.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Ψηφιακής Τέχνης σε έντυπη μορφή, Φωτογραφίας, και κολλάζ.
Ο κ. Καπράλος επισημαίνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης “Ένα αρχέτυπο είναι ένα καθολικά κατανοητό σύμβολο ή όρος ή πρότυπο συμπεριφοράς, ένα πρωτότυπο πάνω στο οποίο αντιγράφονται, διαμορφώνονται ή μιμούνται άλλοι. Τα αρχέτυπα χρησιμοποιούνται συχνά σε μύθους και αφήγηση ιστοριών σε διαφορετικούς πολιτισμούς, χρησίμευσαν όμως επί αιώνες στις εικαστικές τέχνες, οι οποίες βοήθησαν στην διαμόρφωση τους, την εγκαθίδρυση τους, την ανανέωση τους, και την επανεγκαθίδρυση τους, θυμίζοντας μας τη θεωρία του Carl Jung, ακόμη και με παραδείγματα που έλαβαν χώρα πολύ προτού αυτή διατυπωθεί. Τα αρχέτυπα-σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ορίζονται ως καθολικά, πρωταρχικά σύμβολα και εικόνες που προέρχονται από το συλλογικό ασυνείδητο. Είναι οι υποκείμενες βασικές μορφές από τα οποία αναδύονται εικόνες και μοτίβα. Η ιστορία, ο πολιτισμός και το προσωπικό πλαίσιο διαμορφώνουν αυτές τις εμφανείς αναπαραστάσεις, δίνοντάς τους έτσι το συγκεκριμένο περιεχόμενό τους. Αυτές οι εικόνες και τα μοτίβα ονομάζονται ακριβέστερα αρχετυπικές εικόνες. Ωστόσο, είναι σύνηθες ο όρος αρχέτυπο να χρησιμοποιείται εναλλακτικά για να αναφέρεται τόσο στα βασικά αρχέτυπα- ως τέτοια όσο και στις πολιτιστικά συγκεκριμένες αρχετυπικές εικόνες. Τι συμβαίνει όμως όταν η σύγχρονη τέχνη αναπτύσσει μια διαλεκτική σχέση με αυτά, και προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα γλώσσα επεξεργασίας της πραγματικότητας, σπάζοντας τα δεσμά της φόρμας; Πως συνομιλούν με τα αρχέτυπα μη απεικονιστικά έργα, ή η τέχνη που παράγει νέες μορφές για να συλλάβει τις σύμπλοκες καταστάσεις και έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης στο πλαίσιο των διαμεσολαβήσεων της σύγχρονης ζωής;”.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Πηνελόπη Βολτέρρα, Σπύρος Ρωμάνος, Σωτηρία Αλεβίζου, Γιώτα Τζότζολη, Μάγδα Δημούδη, Χριστόφορος Μπότσης, Ειρήνη Λιάσκου, Αρετή Κλουτσινιώτη, Αργυρώ Δρίβα, Θεοκλής Ιωαννίδης, Νάντια Κατούφα, Θέτις Ιωάννου, Katalin Boros-Olah, Σταμάτης Παπαδήμος, Μαρία Ζαβιτσάνου, Dedo Naki και Σοφία Φουντουλάκη.
Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Χριστόφορος Μπότσης, Λεπτομέρεια του έργου