«Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είχε γερή και ευρεία παιδεία και σε αυτό το θεμέλιο βασίστηκε για να βγάλει σε πέρας το έργο της ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης», λέει ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης που την είχε καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).
«Είχα την τύχη σαν φοιτητής της ΑΣΚΤ να διδαχτώ Αναγέννηση όταν δίδασκε Ιστορία της τέχνης. Είχε μια αγάπη για τους φοιτητές της, ενδιαφερόταν με θέρμη όχι απόμακρα για την δουλειά των νέων ανθρώπων. Το Αμφιθέατρο ήταν γεμάτο επειδή το μάθημα της δεν ήταν μια απλή παράθεση παράξενων ιταλικών ονομάτων, ρυθμών, κοκ.
Βέβαια, το μεγάλο της έργο είναι η Εθνική Πινακοθήκη. Και σήμερα, όποιος περνά μπροστά από την Πινακοθήκη οφείλει να σκεφτεί πώς ήταν η Πινακοθήκη το 1992 όταν ανέλαβε η Μαρίνα Λαμπράκη και πώς είναι σήμερα. Τι εκθέσεις διενεργήθηκαν – « Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν», την μεγαλειώδη περιοδεύουσα έκθεση «El Greco, Ταυτότητα και Μεταμόρφωση» που κατάφερε να φέρει στην Πινακοθήκη. Εκθέσεις με τεράστια επισκεψιμότητα, παραρτήματα που ίδρυσε και φυσικά το νέο κτίριο.
Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ευτύχησε να πεθάνει επί των επάλξεων, ήταν διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Την ερχόμενη Δευτέρα θα εγκαινίαζε την έκθεση που ετοίμασε για τον Παρθένη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο καινούργιος διευθυντής θα έχει πιο εύκολο έργο να εκπονήσει, έχει πολλούς περισσότερους χώρους άρτιους για εκθέσεις γιατί πλέον με το καινούργιο κτίριο έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Κι αυτό το χρωστάμε στη Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα. Προσωπικά, της χρωστάω πάρα πολλά. Αν είμαι εδώ στο ατελιέ, το οφείλω και σ’ εκείνη».
Ο ζωγράφος, ενδυματολόγος, σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ, ο «μάγος των ψευδαισθήσεων» όπως τον αποκαλούσε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου της δασκάλας και φίλης του, λέει:
«Ήταν μια γυναίκα πολύτιμη όχι μόνο για μένα. Ήταν πολύτιμη για όλο τον κόσμο. Εν καιρώ θα το καταλάβουν ακόμα κι αυτοί που δεν συμφωνούσαν μαζί της. Ήταν η δασκάλα μου, πριν από μισό αιώνα ήμουν φοιτητής της. Ό,τι ξέρω το οφείλω σ’ εκείνην. Ένας άνθρωπος που ήξερε πάρα πολύ καλά να δίνει -κι ανάφερομαι σε θέματα αγάπης και πνεύματος. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, είμαι βαθιά στενοχωρημένος. Έχω τόσα να θυμηθώ… βιβλία ολόκληρα. Γνώσεις και μόνο καλό είδα σε όλη μου τη ζωή από την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Μια γυναίκα που ξεκίνησε από το μηδέν και πρέπει να γίνει παράδειγμα προς όλους, ότι αν θέλουμε όλα θα τα καταφέρουμε».
Ο διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, λέει:
«Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είναι η γενναία γυναίκα που αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις της για να ολοκληρώσει το όραμα της: την ανακαίνιση και την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, μιας Πινακοθήκης ισάξιας των άλλων μεγάλων κρατών. Σε όλη της τη ζωή υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την τέχνη, προβάλοντας και προωθώντας όλους τους μεγάλους και άξιους δημιουργούς. Εύχομαι το παράδειγμα της, το ήθος της, το πολύμοχθο έργο της, να αποτελέσουν πυξίδα για τις νεότερες γενιές».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Απεβίωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα