Η μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου (1928-2012) έκανε γνωστή τη μουσική του τόπου της στο πανελλήνιο. Στη συναυλία «Η Μικρασία της Κυρα-Δόμνας», που παρουσιάζεται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 8:00 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η ζωή και το έργο της καθώς και η ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού εξιστορούνται παράλληλα πάνω σε δύο αφηγηματικά νήματα, τα οποία πλέκονται διαρκώς για να δημιουργήσουν ηχητικά τοπία ανακαλώντας μνήμες και προκαλώντας συγκινήσεις.

Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι μουσικοί και οι χορευτές επί σκηνής βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα του χθες με το σήμερα. Η συναυλία αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας της από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια αναλαμβάνουν δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου και συνεχιστές του έργου της, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Με βαθιά γνώση των μικρασιατικών μουσικών παραδόσεων, συνδυάζουν τις ιστορικές μουσικές καταγραφές με σύγχρονα ενορχηστρωτικά και αφηγηματικά εργαλεία, σε συνεργασία με μια ομάδα κορυφαίων μουσικών. Συμμετέχουν ο επίσης στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Ζαχαρίας Καρούνης και η Χορωδία Δόμνα Σαμίου σε διδασκαλία και διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου. Η παρουσία χορευτικής ομάδας σε επιμέλεια του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη υπογραμμίζει τα δρώμενα με εικαστικό τρόπο.

«Η Δόμνα Σαμίου, η Δόμνα των απανταχού Ελλήνων, η Δόμνα μας, παιδί της μαρτυρικής προσφυγιάς του 1922, άνθησε μέσα στην ελπιδοφόρα φτώχεια μιας παράγκας της Καισαριανής. Μικρό κορίτσι θήτευσε μυστικά και λάθρα στα ψαλτήρια και στις ταβέρνες της γειτονιάς, έφηβη μπουμπούκιασε με επίμονη λαχτάρα πλάι στον Σίμωνα Καρά, ώριμη γυναίκα αλώνισε ακάματη τα ελλαδικά χωριά, ρούφηξε αχόρταγα τον πλούτο της παράδοσης απ’ τα πιο γνήσια στόματα, τους πιο αυθεντικούς οργανοπαίχτες. Δέκα χρόνια δίχως της, μα έχοντας πάντα στα χέρια μας τους θησαυρούς που μάζεψε για μας!» – Θάνος Τσακνάκης, μέλος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και στα δέκα χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου.

Ταυτότητα παράστασης:

Τραγουδούν:
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Ζαχαρίας Καρούνης
Χορωδία Δόμνα Σαμίου

Τιμητική συμμετοχή:
Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού ΚΕΠΕΜ «Σίμων Καράς»
Ομάδα μαθητών της Δόμνας Σαμίου

Μουσικοί:
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Γιώργος Μαρινάκης, βιολί
Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι
Ταξιάρχης Γεωργούλης, ούτι
Νίκος Αγγούσης, κλαρίνο
Νικόλας Παλαιολόγος, μαντολίνο, ταμπουράς
Νίκος Αγγελόπουλος, λαούτο
Μανούσος Κλαπάκης, κρουστά

Χορευτές:
Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Νίκη Νιώρα, Αθηνά Συναρέλλη, Χριστίνα-Δήμητρα Συναρέλλη, Γεώργιος Φούντζουλας, Χαρίτων Χαριτωνίδης

Διδασκαλία Χορωδίας Δόμνα Σαμίου: Κατερίνα Παπαδοπούλου
Διδασκαλία Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού ΚΕΠΕΜ «Σίμων Καράς»: Δημήτρης Μαντζούρης
Κινησιολογική επιμέλεια: Χαρίτων Χαριτωνίδης

Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Καρυώτης
Σχεδιασμός φωτισμού: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Επεξεργασία και χειρισμός βίντεο: Παναγιώτης Δεληνικόλας

Σύλληψη – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου

Ιστορικός Σύμβουλος: Θοδωρής Κοντάρας
Επιστημονική υποστήριξη: Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023