Η έκθεση «η κρύπτη» περιλαμβάνει μια σειρά ζωγραφικών έργων και κατασκευών που προκύπτουν από τη συνεχή δουλειά στο εργαστήριό του Τάσου Μαντζαβίνου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων και αποτελούν αναφορές στo δικό του ζωγραφικό ιδίωμα, αναγνωρίσιμο όσο και αινιγματικό. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2022.
Ο Τάσος Μαντζαβίνος ήδη από τη δεκαετία του 1980 έχει καθιερώσει τη δική του προσωπική καλλιτεχνική διάλεκτο μέσα από τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Ο κόσμος του είναι ένας συγκερασμός μνημών, βιωμάτων και συναισθημάτων με έκδηλες επιρροές από τη μυθολογία, τη χριστιανική παράδοση και τη λαϊκή εικονογραφία. Στα έργα του θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα ασυνείδητο πένθος, το οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο με την εκφραστικότητα και τον σκεπτικισμό των προσώπων, αλλά και με τις έντονες φωτοσκιάσεις και εναλλαγές χρωμάτων.
Οι χειροποίητες κατασκευές είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι που συμπληρώνει την καλλιτεχνική παραγωγή του Τάσου Μαντζαβίνου. Οι κατασκευές που παρουσιάζονται έχουν δημιουργηθεί από ξύλινα και πλαστικά υλικά στα οποία δίνεται μια νέα ζωή και μια νέα ευκαιρία να απεικονίσουν τις σκέψεις του καλλιτέχνη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, η μεγαλύτερη έμπνευσή του είναι οι καραγκιοζοπαίκτες και οι δικές τους κατασκευές, μια πηγή αέναης παιδικότητας και ενθουσιασμού.
Ο Τάσος Μαντζαβίνος μέσα από την τέχνη του επικεντρώνεται στο ταξίδι της ζωής και στις αντιξοότητες που αυτό εμπεριέχει. Χριστιανικές μορφές Αγίων, παπάδες, ακόμη και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόσωπα γνώριμα και οικεία, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της δικής του περιπέτειας, οι οποίοι μέσα από μύθους, συμβολισμούς και ιστορίες αγωνίζονται στο δικό τους πνευματικό ταξίδι γεμάτο δυσκολίες, προκλήσεις και εμπόδια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ωστόσο, όσο δύσκολη και αν είναι η διαδρομή αυτή, σημασία έχει η μαγεία του ταξιδιού. Κάθε δυσκολία και εμπόδιο αποτελεί έναυσμα για εξέλιξη. Μέσα από την έκφραση της ζωγραφικής του εξορκίζει τις δυσκολίες και τους φόβους, με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος. Αυτό που η τέχνη του Μαντζαβίνου μας προσφέρει, λοιπόν, είναι τόσο η συγκίνηση και η ένταση των δυσκολιών, όσο και η ελπίδα και η δύναμη για να τις καταρρίψουμε.
Τάσος Μαντζαβίνος
O Τάσος Μαντζαβίνος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Το 1984 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του και ακολούθησαν περισσότερες από δέκα. Έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι: 2η και 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου (Θεσσαλονίκη 1986, Βαρκελώνη 1987 αντίστοιχα), 16η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας (1987), Συλλογή Βλάση Φρυσίρα (Θεσσαλονίκη 1994) κ.ά. Έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ από το 1986 έως το 1996 δίδασκε ελεύθερο σχέδιο στη σχολή Βακαλό.
Το ζωγραφικό έργο που παρουσίασε στα τέλη της δεκαετίας 1980 και στις αρχές της δεκαετίας 1990 υπήρξε εξαιρετικά πυκνό: με διαβαθμίσεις χρώματος και έντονη συνθετική διερεύνηση απέδιδε το βάθος των θεμάτων, πραγματώνοντας μια σαφώς υπαρξιακή αναζήτηση. Από τα μέσα της δεκαετίας 1990 εγκαταλείπει τη χρωματική ασκητικότητα και εισάγει επιπλέον πιο σαφή εικονογραφία. Η παραστατική πια ζωγραφική του, που εμφανίζει υψηλό βαθμό τεχνοτροπικής ελευθερίας -χρωματικές εντάσεις, αντιφυσιοκρατικός σχεδιασμός κ.ά.- εκδηλώνει τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και την αφηγηματική τάση του. Ο Μαντζαβίνος ανασύρει μνήμες μέσα από ένα ευρύ προσωπικό και συλλογικό φάσμα και τις αναπλάθει με φαντασία, δημιουργώντας έναν προσωπικό μυθικό κόσμο, έναν κόσμο ονείρου, μυθιστοριών, φόβων και εκπλήξεων. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και την συλλογή Σωτήρη Φέλιου.