Το εργαστήριο Visual Storytelling διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα) και επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.
Visual Storytelling I – Πρώτος Κύκλος
Documentary Practice: Δομή – Μεθοδολογία – Προσεγγίσεις
Έναρξη πρώτου κύκλου: 8 Νοεμβρίου
Ημέρα διεξαγωγής: Τρίτη 18.30-21.30
Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου έχει ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας, τις αφηγηματικές τεχνικές, και τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, τη σύλληψη, την έρευνα, τα βασικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών προσέγγισης της φωτογραφίας ντοκουμέντου. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών.
Visual Storytelling II – Δεύτερος Κύκλος
Layered Narratives & Symbols
Έναρξη δεύτερου κύκλου: 7 Νοεμβρίου
Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα 18.30-21.30
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ και αποσκοπεί στη διεύρυνση των ορίων της φωτογραφικής τους πρακτικής. Τα πολλαπλά επίπεδα αφήγησης, η οργάνωση και μορφοποίηση του περιεχομένου, η νοηματική αναπλαισίωση, η ενσωμάτωση οπτικών συμβόλων καθώς και ο πειραματισμός με άλλα οπτικοακουστικά μέσα (cross-media project) θα αποτελέσουν ένα δυναμικό πεδίο αναζητήσεων για την εξέλιξη – ωρίμανση των εργασιών των συμμετεχόντων. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται είτε δια ζώσης με φυσική παρουσία, είτε μέσω ταυτόχρονης διαδικτυακής αναμετάδοσης του μαθήματος για όσους/ες δεν μπορούν βρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής με φυσική παρουσία.
Βασικές πληροφορίες:
Μεθοδολογία εκπαίδευσης
Η παρακολούθηση των μαθημάτων δια ζώσης με φυσική παρουσία στην αίθουσα, με παράλληλο live streaming μέσω διαδικτύου, σε περίπτωση που ο τόπος διαμονής ή οι υποχρεώσεις των εκπαιδευομένων δεν επιτρέπουν τη διά ζώσης παρακολούθηση με φυσική παρουσία στην αίθουσα.
Διάρκεια προγράμματος
Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 12 συναντήσεις, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών.
Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιείται κάθε Τρίτη από 8 Νοεμβρίου 2022 έως 7 Φεβρουαρίου 2023 και ώρες 18:30-21:30.
Ο δεύτερος κύκλος πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα από 7 Νοεμβρίου 2022 έως 6 Φεβρουαρίου 2023 και ώρες 18:30-21:30.
Προαπαιτούμενα
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν σχετική εμπειρία του φωτογραφικού μέσου και είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.
Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος
To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ακολουθεί πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας για τα θέματα που σχετίζονται, άμεσα, ή έμμεσα, με αυτή.
Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.
Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο δεύτερο κύκλο θα πρέπει να καταθέσουν δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Photo credit: Μυρτώ Παπαδοπούλου