Η έκθεση “Turning snakes into gold” αντλεί έμπνευση από την επιθυμία να μετουσιώνουμε ανοίκεια περιβάλλοντα σε οικεία, σε “σπίτια”. Ο Jakob van Klinken προτείνει την αλχημεία ως μεταφορά για το homemaking (μεταμόρφωση ενός χώρου ώστε να έχει όλα εκείνα που συγκροτούν την αίσθηση του οικείου, του σπιτιού). Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στην ουσία του θέματος: τη μετατροπή κάτι κοινώς ανεπιθύμητου σε κάτι που επιθυμούμε βαθιά.

Κατά τη δημιουργία ενός “σπιτιού”, σε έναν αυτο-διάλογο για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας ήρεμο, θα λέγαμε ” Λίγες μέρες ακόμα, και μετά θα έχει τελειώσει”. Ακόμα κι αν λόγια σαν κι αυτά μπορεί να μην περιέχουν καμία αλήθεια, έχουν αξία: μας συγκροτούν ώστε να προχωρήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο επιβιώνουμε τις μακριές, αγχωτικές διαδικασίες της εύρεσης σπιτιού, της μετακόμισης, της εκτέλεσης γραφειοκρατικών διαδικασιών και όλων των απρόβλεπτων επιπλοκών που προκύπτουν. Αυτές οι διαδικασίες δεν παίρνουν απλώς χρόνο, μοιάζουν ανυπέρβλητες. Πώς τις ξεπερνάμε λοιπόν; Ο Van Klinken, εμπνευσμένος από την ενσωμάτωση των φανταστικών θηρίων στην επίλυση των προβλημάτων στην αλχημεία, θέτει την άποψη ότι οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας μπορούν να γεφυρώσουν το χάος γύρω μας με το επιθυμητό φαντασιακό μας σπίτι.

Η σειρά των γλυπτών από ζυμάρι που εκτίθενται φτιάχτηκαν με σκοπό να γεννήσουν ιστορίες και ερπετά-θηρία για την αλχημεία του homemaking. Χρειαζόμαστε τέτοιες ιστορίες όλο και περισσότερο, καθώς η “εγκατάσταση” και το home-making γίνονται όλο και πιο δύσκολα με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την οικονομική αναταραχή.

Κείμενο: Jakob van Klinken

Jakob van Klinken

Ο Jakob van Klinken (DE, 1998) είναι ένας Ελληνο-Ολλανδός καλλιτέχνης που ερευνά πώς η επιθυμία διαμορφώνει το περιβάλλον μας. Έχει πτυχίο στις Καλές Τέχνες από το ArtEZ, Arnhem, NL, και μεταπτυχιακό από το KABK, Χάγη, NL. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι η γλυπτική, η ζωγραφική και το βίντεο, συχνά συνεργάζεται με άτομα εκτός του χώρου της τέχνης.

Photo Credit: Δανάη Παναγιωτίδη