Πώς προσλαμβάνουν τα παιδιά που βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβείας την εμπειρία της μετάβασης από το οικείο στο ανοίκειο, από το ατομικό στο συλλογικό, από τη ριζική ανατροπή στην ισορροπία μιας διαφορετικής πραγματικότητας και από την απώλεια στη συγκρότηση της νέας ταυτότητας;
Οι έννοιες αυτές θα αποτελέσουν το νήμα της περιήγησής μας στο πλούσιο οπτικό και ηχητικό αρχειακό υλικό της έκθεσης, τα καθημερινά ή πολύτιμα αντικείμενα, τις μαρτυρίες, τα λογοτεχνικά κείμενα, τη μουσική.
Θα τις αναζητήσουμε στις εικόνες της ειρηνικής ζωής των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας αλλά και στις δραματικές στιγμές των διωγμών και της καταστροφής. Θα τις διακρίνουμε στις δυσκολίες της νέας εγκατάστασης καθώς και στη γεμάτη ελπίδα διαδικασία ενσωμάτωσης στον τόπο υποδοχής. Οι πληροφορίες και οι εμπειρίες που θα συγκεντρωθούν μέσα από την παρατήρηση, τη συζήτηση και την προσέγγιση του εκτεθειμένου υλικού, θα πυροδοτήσουν την ανασύνθεση.
Βασισμένο στο ενδιαφέρον των παιδιών για την τεχνολογία και την πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά, το εργαστήριο αυτό θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει την αντιληπτική ικανότητα, την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του βίντεο. Τα παιδιά θα διαχειριστούν με δημιουργικό τρόπο έννοιες και σύμβολα και θα μεταμορφώσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν εκφράζοντας την άποψή τους στα μέσα επικοινωνίας που ήδη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τα περιμένουμε με μόνο εργαλείο το κινητό τους τηλέφωνο ή το τάμπλετ και την ανάγκη τους για έκφραση και δημιουργία.
Ειδικός συνεργάτης: Μάκης Φάρος, multimedia artist
ΗΛΙΚΙΕΣ: 12 – 18
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Από 12/1/2023
Διαβάστε επίσης:
«Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία»: Επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη