Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι (David Crosby) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός. Εκτός από τη σόλο καριέρα του, ήταν ιδρυτικό μέλος τόσο των Byrds όσο και των Crosby, Stills & Nash.

Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1941 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και ήταν ο δεύτερος γιος του βραβευμένου με Όσκαρ κινηματογραφιστή Floyd Crosby.

Εντάχθηκε στους Byrds το 1964. Είχαν την πρώτη τους Νο1 επιτυχία τον Απρίλιο 1965 με μια διασκευή του “Mr. Tambourine Man” του Bob Dylan. Εμφανίστηκε στα πρώτα πέντε άλμπουμ των Byrds και στη συνέχεια δημιούργησε τους Crosby, Stills & Nash το 1968 με τους Stephen Stills και Graham Nash.

Μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους, οι Crosby, Stills & Nash κέρδισαν το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη του 1969. Το ίδιο έτος ο Neil Young εντάχθηκε στο συγκρότημα και η δεύτερη συναυλία τους ήταν στο φεστιβάλ του Woodstock, πριν ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους Déjà Vu. Οι Crosby,Stills & Nash ηχογράφησαν τρία χρυσά άλμπουμ τη δεκαετία του 1970, ενώ το βασικό τρίο παρέμεινε ενεργό από το 1976 έως το 2016. Οι επανασυνδέσεις των Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) γίνονταν κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2000.

Τα τραγούδια που έγραψε ή συνέγραψε ο Κρόσμπι είναι τα “Lady Friend”, “Everybody’s Been Burned”, “Why” και “Eight Miles High” με τους Byrds και “Guinnevere”, “Wooden Ships”, “Shadow Captain” και “In My Dreams» με τους Crosby, Stills & Nash.

Έγραψε το “Almost Cut My Hair” και το ομώνυμο κομμάτι “Déjà Vu” για το ομώνυμο άλμπουμ των CSNY το 1970. Είναι γνωστός για το ότι έχει χρησιμοποιήσει εναλλακτικά κουρδίσματα κιθάρας και είχε επιρροές από την τζαζ. Κυκλοφόρησε έξι σόλο άλμπουμ, πέντε εκ των οποίων μπήκαν στα charts. Με τους Byrds και CSNY έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια άλμπουμ.

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές: μία για τη δουλειά του στους Byrds και ξανά για τη δουλειά του με τους Crosby, Stills & Nash. Πέντε άλμπουμ στα οποία συνέβαλε περιλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών», τρία με τους Byrds και δύο με τους CSN & Y.

Πηγή: Wikipedia

Φωτογραφία: Tony Morelli, “Crosby, Stills, Nash & Young at concert, August, 1974”. Ανακτήθηκε από: Wikimedia Commons