Με την πρόσκληση για Ανοιχτή συζήτηση επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή του κοινού για ουσιαστική συζήτηση και δημιουργική ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για τον Φόβο που είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Τάκης Γιαλελής στην ενότητα των έργων του.

Τα έργα που εκτίθενται δημιουργήθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid-19, και όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Πρόεδρος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα «Το εγχείρημα του Τάκη Γιαλελή αποτελεί παράδειγμα δημιουργικότητας… ανέδειξε το κυρίαρχο θέμα που γέννησε η συνθήκη που βιώσαμε, τον ΦΟΒΟ!! Τον φόβο τον υπαρξιακό, τον μεταφυσικό, την φανταστική ή την πραγματική απειλή που υφέρπει και δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα έντασης για τον κάθε έναν από εμάς».

Ομιλητές θα είναι η Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, η Μαρία Λουτζακλή, Ψυχαναλύτρια -Ψυχοθεραπεύτρια και ο Αρχιτέκτονας-εικαστικός καλλιτέχνης Τάκης Γιαλελής.

Μπία Παπαδοπούλου

Η Ιστορικός Τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου, είναι διακεκριμένη στον χώρο της εικαστικής Τέχνης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ohio (BFA) με ανώτατες τιμές και το 1984 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλευ (ΜΑ) με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης.

Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές εκθέσεις κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και ομαδικές εκθέσεις κυρίως σε μουσεία και δημοτικές πινακοθήκες, ανά την Ελλάδα και αλλού, ενώ έχει γράψει πλήθος κειμένων για ελληνικά και ξένα περιοδικά, μονογραφίες και καταλόγους καλλιτεχνών.

Για τα έργα του Τάκη Γιαλελή στο κείμενο παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο, «Αινιγματικές αφηγήσεις» σχολιάζει: « …καθαρά βιωματικά, τα έργα εισάγουν την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο».

Μαρία Λουτζακλή

Η Ψυχαναλύτρια – Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Λουτζακλή, εκπαιδεύτηκε ψυχοθεραπευτικά/ ψυχαναλυτικά στο Λονδίνο [Psychodynamic Family Αssociasion και στην Tavistock clinic]. Στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε στην ” Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας” στην οποία είναι μέλος. Επίσης είναι συνεργαζόμενο μέλος της ” Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας” και επιστημονικός συνεργάτης της “Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελαρόπουλος” στον τομέα της εκπαίδευσης και εποπτείας κλινικού έργου επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Έχει πολυετή εργασία στον χώρο της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά, ψυχαναλυτικά και ψυχοθεραπευτικά. Η σχέση της με την τέχνη τροφοδοτείται από την ψυχαναλυτική της παιδεία. Τα τελευταία 15 χρόνια η σχέση αυτή αφορά την πρακτική και θεωρητική ενασχόλησή της με την φωτογραφία.

Σε ένα σημείωμά της αναφέρει: «Διερευνώντας τη σύνδεση της ψυχαναλυτικής ψυχικής εργασίας και της δημιουργικότητας στην τέχνη σκέφτομαι ότι μια βασική κοινή λειτουργία τους αποτελεί το γεγονός ότι και οι δυο αποτυπώνουν, αναδυατυπώνουν, αναδεικνύουν και δημιουργούν αναπαραστάσεις [λεκτικές, εικαστικές μεταφορικές] αφανών, σκιασμένων ή δυσπρόσιτων ανθρώπινων εμπειριών. Και οι δυο επιχειρούν την κινητοποίηση σκέψεων και συναισθημάτων. Και οι δυο δημιουργούν νόημα, εμπλουτίζοντας την ψυχονοητική μας ζωή και εμπειρία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο».

Τάκης Γιαλελής

Ο Τάκης Γιαλελής, αρχιτέκτων – εικαστικός καλλιτέχνης, σπούδασε αρχιτεκτονική και φωτογραφία στο Rutgers University και New Jersey Institute of Technology με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Arch) στο State University of New York στην Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, φωτογράφος και σχεδιαστής κοσμημάτων. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα από το 1995, το οποίο από το 2000 λειτουργεί ως εταιρία μελετών-κατασκευών, με υλοποίηση κτιρίων γραφείων και κατοικιών και άλλων έργων σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, υπάρχει η θεωρητική ενασχόληση του γραφείου (σε συνεργασία με τον Γιωργηλία Βέτζελ-Γιαλελή) με θέματα φιλοσοφικού και κοινωνικού περιεχομένου και υλοποιείται η έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση των Νever projects που αφορά έργα που δεν είναι προς υλοποίηση (-που μπορείτε να δείτε εδώ). Έργα του και συνεντεύξεις έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένως στον έντυπο τύπο. Την τελευταία 10ετια ασχολείται παράλληλα με την αρχιτεκτονική και ως εικαστικός καλλιτέχνης. Ο στόχος των εικαστικών αναζητήσεων του είναι η αποτύπωση κοινότυπων εννοιών (ο φόβος, η τύχη) που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η πιθανότητα του φόβου

Ομιλητές
Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης
Μαρία Λουτζακλή, Ψυχαναλύτρια -Ψυχοθεραπεύτρια
Τάκης Γιαλελής, αρχιτέκτων – εικαστικός καλλιτέχνης

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Τάκης Γιαλελής, “shutters” (λεπτομέρεια έργου)

Διαβάστε επίσης:

Τάκης Γιαλελής – Η πιθανότητα του φόβου: Έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης