To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε το πρόγραμμα του Megaron Plus, ενός φόρουμ ιδεών που εδώ και χρόνια αποτελεί ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών και πνευματικών συζητήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Megaron Plus, ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών, με δυναμική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου, ολοκληρώνει φέτος τον πρώτο κύκλο ζωής του. Από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του μέχρι σήμερα, στα χρόνια που κύλησαν, οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί του Megaron Plus κινήθηκαν σε πεδία πολλά και ενδιαφέροντα: οικονομία, ανάπτυξη, ενέργεια, οικολογία, πόλη, κοινωνία, εκπαίδευση, τέχνη, επιστήμη, ψυχολογία, δικαιοσύνη, υγεία, μεγάλα κοινωνικά και ιατρικά ζητήματα αλλά και θέματα μεταφυσικής.

‘Το Megaron Plus δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων και προβληματισμών, που αφορούν στις σημερινές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες.

Κατ’ αρχάς αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή, το γεγονός της διοργάνωσης μιας μεγάλης έκθεσης του Παναγιώτη Τέτση, ενός ζωγράφου και δημιουργού που συνδέει την παράδοση με το σύγχρονο, τη φύση με την κοινωνία, την αισθητική με το στοχασμό.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έχουμε προσκαλέσει σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό.

Όμως, μετά από τα επτά χρόνια δημιουργικής πορείας, ήρθε η ώρα να προβούμε σε ριζική αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των στόχων του Megaron Plus, διότι «είναι σαφές, ότι πάντoτε, σε ότι κάνουμε δεν πρέπει να ακολουθούμε την πεπατημένη. Πρέπει να κρίνουμε τις δράσεις μας και να προτείνουμε νέες, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που ζούμε και τις αυριανές απαιτήσεις. Πάντοτε με στόχο τη προσέλκυση ευρύτερων ακροατηρίων και νέων ανθρώπων».

Αυτό θα αφορά όχι μόνον το Megaron Plus αλλά και τον μελλοντικό καλλιτεχνικό μας προγραμματισμό.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο Megaron Plus, τους επόμενους μήνες θα οργανώσουμε συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων καθ’ ομάδες, με έναν ευρύ αριθμό συνεργατών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστήμονες και διανοούμενοι, που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος. Το Μέγαρο λοιπόν θα διαμορφώσει από την περίοδο 2012-2013 ένα νέο Megaron Plus που με το πρόγραμμά του θα αναδεικνύει ανά θέμα τις προτεραιότητες, τις προκλήσεις αλλά και τις επιλογές τις αυριανής μας ζωής’ δήλωσε ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προγράμματος του Megaron Plus.

Ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών το Megaron Plus δεν παύει να είναι ‘ανοιχτό’ στον κόσμο και να φιλοξενεί και φέτος μεγάλες προσωπικότητες από το εξωτερικό που έχουν ανοίξει ‘δρόμο’ στην πρόοδο της επιστήμης ή της τέχνης τους, το λυρικό θέατρο, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την πολιτική, την οικονομία.

Το δίκτυο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) παρέχει στην ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα προηγμένες υπηρεσίες εθνικής διασύνδεσης υπερ-υψηλών ταχυτήτων, εξυπηρετώντας όλα τα ΑΕΙ, AΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και τα σχολεία, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Το Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της προσφοράς του στην εκπαιδευτική κοινότητα, υλοποιώντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει συνάψει με τον ΕΔΕΤ, θα αναμεταδίδει από τον ιστότοπο του Δικτύου, από τον νέο χρόνο, επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus στις οποίες οι μαθητές και οι φοιτητές θα μπορούν – με κωδικό – να έχουν πρόσβαση.

Το πρόγραμμα του Megaron Plus για το διάστημα Οκτωβρίου 2011 – Ιουνίου 2011, το οποίο παρουσίασε η Διευθύντρια Παραγωγής κ. Ειρήνη Ανδρεάδη, περιλαμβάνει:

Διαλέξεις
– Ο Γιώργος Βέλτσος, καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ποιητής και συγγραφέας, ‘παίζει’ έναν ποιητικό μονόλογο όπου μιλά το Ουδέτερο για την ηλικία και το θάνατο. Τίτλος του: ‘Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;’. Το κείμενο αυτό με τίτλο ‘ρημάζει’ δηλώνει κάτι που ζει-από-το ρήμα (ρημάζει) και συγχρόνως καταρρέει (ρημάζει), όπως ο ποιητής. Επί σκηνής ο Γιώργος Βέλτσος αποκαλύπτει το εργαστήρι του ποιητή – εργαστήρι σκέψης και ονείρων – τονίζοντας ό,τι τον ενδιαφέρει περισσότερο: όχι τι λέει το ποίημα αλλά πώς το ποίημα γράφεται. Ο μονόλογος που ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στη Διεθνή Μπιενάλε Ποιητών στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Poesie παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με μια εικαστική παρέμβαση του Χρόνη Μπότσογλου και με συνοδεία μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη (20/10, 7μ.μ.)

– Οι επιφανείς αμερικανοί αρχιτέκτονες Ελίζαμπεθ Ντίλερ και Ρικάρντο Σκοφίντιο έρχονται στο Megaron Plus για να κάνουν μια ‘Παρουσίαση παλαιότερων και μελλοντικών έργων’ τους. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης. Η Ελίζαμπεθ Ντίλερ είναι ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Ρικάρντο Σκοφίντιο και τον Τσαρλς Ρένφρο, του πολυθεματικού design studio ‘Diller Scofidio & Renfro’. Το γραφείο που συνδέει την αρχιτεκτονική με τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και απασχολεί 75 αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επιβλέποντες.

Μακρύς είναι ο κατάλογος των έργων τους στην Αμερική και στο εξωτερικό, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει: το Broad Art Museum στο Λος Αντζελες, το Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Columbia University Graduate School of Business στη Νέα Υόρκη, το Museum of Art and Sound στην Κόπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, το Dongguan Factory and Housing Complex στη Σεντζεν της Κίνας καθώς και πολλές εγκαταστάσεις και projects.

Απόφοιτοι και οι δύο της Αρχιτεκτονικής από το Cooper Union School of Arcitecture, δεν έχουν εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή κοινότητα, η Ε. Ντίλερ διδάσκει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και ο Ρ. Σκοφίντιο είναι επίτιμος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής στο Cooper Union School.(2/11, 7μμ).

– O ισπανός αρχιτέκτων τοπίου Φερνάντο Καρούντσο φθάνει καλεσμένος του Megaron Plus για να μιλήσει για το έργο του. Η διάλεξη που έχει τον τίτλο ‘Από τη γραμμή στο τοπίο’ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Το γραφείο του Φερνάντο Καρούντσο και των συνεργατών του μετρά ήδη 27 χρόνια και έχει σχεδιάσει τοπία τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό σαν ένα ‘κηπουρό από τη Μαδρίτη’. Σπουδάζει φιλοσοφία, αλλά γρήγορα τον κερδίζει η φύση και αποφασίζει να σχεδιάζει οάσεις πνεύματος. Είναι 48 χρονών και τα τελευταία 25 χρόνια έχει σχεδιάσει καινοτόμα εκπληκτικά τοπία, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Η δουλειά του στη δημιουργία του μεσογειακού κήπου θεωρείται ορόσημο για τις επόμενες δεκαετίες. (21/11, 7μμ)

– Διάλεξη του οικονομολόγου και συγγραφέα Χα-Τζουν Τσανγκ, του οποίου το βιβλίο ’23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό’ σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι ‘αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της λειτουργίας μιας καπιταλιστικής οικονομίας, καταργώντας, παράλληλα, παλιούς μύθους οι οποίοι μας αποπροσανατολίζουν και δυσκολεύουν την κρίση μας’. Ο Χα-Τζουν Τσανγκ γεννήθηκε το 1963 στη Σεούλ. Είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της αναπτυξιακής οικονομίας και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Βασίλι Λεόντιεφ για τη Διερεύνηση των Οριζόντων της Οικονομικής Σκέψης. Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη(1/12, 7μμ)

– ‘Τα πάθη της ψυχής και η Λογοτεχνία’ είναι το θέμα το οποίο θα απασχολήσει δύο σπουδαίες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής διανόησης. Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, σε μια μοναδική συνάντηση συζητούν για τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και την λογοτεχνία. (13/12, 7μμ)

– Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει δύο διαλέξεις στο πλαίσιο του ιδιαίτερα δημοφιλούς κύκλου «Φιλοσοφία και Κοινωνία». Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επίτιμος διδάκτωρ του Α.Π.Θ. θα μιλήσει για δώσει δύο διαλέξεις: η πρώτη έχει τίτλο: «Εμείς και η Παγκοσμιοποίηση» (19/1, 7μ.μ.) και η δεύτερη ‘Η φιλοσοφία της παιδείας’ (3/4, 7μμ)

– Για την ‘Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και Μετά’ θα μιλήσει ο διακεκριμένος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. Το 1986 η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, όταν Γραμματέας ήταν ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Γεώργιος Μυλωνάς, ανέθεσε τη διεύθυνση των εργασιών της αρχαίας Μεσσήνης στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίζεται ως σήμερα.

Η ομιλία οργανώνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών ‘Διάζωμα’. Καρπός της συνεργασίας του Μεγάρου με το ‘Διάζωμα’ και τον Πρόεδρο του Σταύρο Μπένο, υπήρξε η ιδιαίτερα επιτυχημένη συναυλία της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.(7/2, 7μμ)

– ‘Time out – Η ελληνική αίσθηση του χρόνου’ είναι ο τίτλος της διάλεξης του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου. Με αφορμή την ιδέα ότι τα αίτια της δημοσιονομικής μας κρίσεως είναι και πολιτισμικά, ο Στέλιος Ράμφος θα επιμείνει στο χρόνο, όπως κατά την κρίση του βιώνεται από τον μέσο νεώτερο Έλληνα. ‘Αντιλαμβανόμαστε μουσειακά το παρελθόν και ματαιώνουμε το ενεργό μέλλον, καθώς ο σκοπός της εκπληρώσεως των επιθυμιών ξεπερνά την επιταγή της εργασίας και της προκοπής’ λέει ο διακεκριμένος έλληνας στοχαστής, και συμπληρώνει: ‘Το νόημα που έχει πολύ συχνά για εμάς το μέλλον είναι να επαναφέρει το παρελθόν. Έτσι, αντί να ανοιγόμαστε στον χρόνο του μέλλοντος, κλεινόμαστε παθητικά στον χώρο, αποφεύγοντας ή αναβάλλοντας διαρκώς τη δημιουργική έξοδο στην πραγματικότητα. Σκοπός δεν είναι να σβήσουμε αλλά να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν συγχρονιζόμενοι με την εποχή μας.’ (16/2, 7μμ)

– Από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες από τον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού management, ο Ζεράρ Μορτιέ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, συναντά για μια ακόμη φορά το κοινό του Megaron Plus για μια διάλεξη που έχει θέμα: ‘H άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ: μια όπερα για την εποχή μας’. Η διάλεξη δίνεται με την ευκαιρία της παρουσίασης στο Μέγαρο της ομώνυμης όπερας των Μπρεχτ-Βάιλ παραγωγής του Τεάτρο Ρεάλ στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας που έχουν συνάψει τα δύο θέατρα.(12/3, 7μμ)
– Με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις γενικότερες επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην Ευρώπη, ο έγκριτος δημοσιογράφος Ζαν Μαρί Κολομπανί θα συνομιλήσει με δύο διακεκριμένους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Γαλλίας: τον Τζακ Λανγκ πρώην Υπουργό Πολιτισμού και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Ξαβιέ Νταρκός, πρώην Υπουργό Παιδείας και στέλεχος του UMP, του κόμματος του Προέδρου Σαρκοζί (2/2012)

– ‘Τα όργανα της ειρήνης’. Δύο φίλοι, ένα εβραίος και ένας άραβας, ο Μετίν Αρντιτί και Ελιάς Σανμπάρ, που τους ενώνουν οι ίδιες αξίες και η ελπίδα της ειρήνης, και μαζί μ’ αυτές η απεριόριστη αγάπη τους για τη μουσική ίδρυσαν στη Γενεύη το Ίδρυμα ‘Les instruments de la Paix’. O συγγραφέας Metin Arditi και ο ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος Elias Sanbar θα μιλήσουν στο Megaron Plus γι’ αυτήν την υπέροχη περιπέτεια που βιώνουν υποστηρίζοντας την μουσική εκπαίδευση παιδιών από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, για τις δράσεις του Ιδρύματος στα εδάφη, για τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους, και για όλα όσα τους ενώνουν. Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση θα διευθύνει ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και τ. διευθυντής της εφημερίδας ‘Le Monde’ Ζαν Μαρί Κολομπανί (13/3, 7μμ)

– O καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανώλης Κορρές θα δώσει μια διάλεξη που αναμένεται να εντυπωσιάσει. Θέμα της: ‘Στεγασμένοι Χώροι Μουσικής της Αρχαιότητας – Το Ηρώδειο». Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών ‘Διάζωμα’. (20/3, 7μμ)

– Η διάσημη νομπελίστα Άντα Γιόναθ (Νόμπελ Χημείας 2009 ) μιλά στο Megaron Plus με θέμα: “H χειμερία νάρκη της αρκούδας, το Εβερεστ, ριβοσώματα και αντιβιοτικά». Η 70χρονη καθηγήτρια, τιμήθηκε με το Νόμπελ χημείας για την βασική της έρευνα για την αντίληψη του πώς τα κύτταρα δημιουργούν τις πρωτεΐνες. Είναι η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει αυτό το βραβείο. Η Yonath είναι η επικεφαλής ερευνήτρια στο τομέα της δομικής βιολογίας και βιοχημείας του Weizmann Institute of Science στο Rehovot. Μοιράστηκε το βραβείο με τον Βρετανό επιστήμονα Venkatraman Ramakrishnan και τον Αμερικάνο Thomas A. Steitz. Θεωρείται πρωτοπόρος στην κρυσταλλογραφία των ριβοσωμάτων. Η έρευνα της που διαρκεί εδώ και 25 χρόνια, έχει αποκαλύψει τους τρόπους που δρουν περισσότερα από 20 διαφορετικά αντιβιοτικά που στοχεύουν βακτηριακά ριβοσώματα(21/5, 7μμ)

– ‘Η ζωή μου με τον Ζοζέ Σαραμάγκου’ είναι το θέμα της διάλεξης της Πιλάρ Σαραμάγκου, συζύγου του συγγραφέα και Προέδρου του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου. Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Γιος κι εγγονός ακτημόνων αγροτών, ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε το 1922. Παρακολούθησε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενική και τεχνική), την οποία όμως, για οικονομικούς λόγους, δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Η πρώτη του δουλειά ήταν σιδηρουργός, ενώ κατόπιν άσκησε διάφορα επαγγέλματα: σχεδιαστής, υπάλληλος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, μεταφραστής, εκδότης, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα (Γη της αμαρτίας), το 1947, ενώ ακολούθησε μεγάλο διάστημα χωρίς άλλες δημοσιεύσεις, ως το 1966. Εργάστηκε για δώδεκα χρόνια σε εκδοτικό οίκο, στη λογοτεχνική διεύθυνση και τη διεύθυνση παραγωγής. Το 1972 και 1973 συμμετείχε στη σύνταξη της εφημερίδας Diario de Lisboa, όπου υπήρξε πολιτικός σχολιαστής, ενώ ταυτόχρονα συντόνιζε για ένα χρόνο το πολιτιστικό ένθετο της ίδιας εφημερίδας.

Έλαβε μέρος στην πρώτη διεύθυνση της Πορτογαλικής Ένωσης Συγγραφέων και υπήρξε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Πορτογαλικής Κοινωνίας Συγγραφέων την περίοδο 1987-1994. Από το Φεβρουάριο του 1993, εκνευρισμένος με την Εκκλησία της Πορτογαλίας, εγκατέλειψε την πατρίδα του και αποφάσισε να ζει στο νησί Λανθαρότε, του αρχιπελάγους των Καναρίων, στην Ισπανία. Το 1998 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Πέθανε το 2010. (1/3, 7μμ)

– Ο Ηλίας Ζέγγελης, ο έλληνας γκουρού της αρχιτεκτονικής που έχει κερδίσει την διεθνή καταξίωση, θα μιλήσει για το έργο του. Την ομιλία προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης. O Ηλίας Ζέγγελης, Αρχιτέκτων και καθηγητής Αρχιτεκτονικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Πλέον μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο φημισμένο Architectural Association του Λονδίνου, όπου στη συνέχεια δίδαξε Αρχιτεκτονική, παραμένοντας συνολικά 20 χρόνια. Είναι ένας από τους ιδρυτές του Οffice for Μetropolitan Αrchitecture (ΟΜΑ), μαζί με τον Rem Koolhaas. Το 1987, σε συνεργασία με την Ελένη Τσιγάντε ιδρύει την εταιρία Gigantes-Zenghelis Architects στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Ο Ηλίας Ζέγγελης έχει διατελέσει καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ και επιβλέπων καθηγητής διατριβών στο Berlage Institute για περισσότερα από 10 χρόνια. Έχει επίσης υπάρξει επισκέπτης καθηγητής του Columbia University στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Princeton University, το UCLA και άλλες σχολές Αρχιτεκτονικής στις Η.Π.Α., τη Νότιο Αμερική, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Από το 1998 παραδίδει μαθήματα Αρχιτεκτονικής στο Ecole Polytechnique Federale της Λωζάνης (EPFL), στο ETH της Ζυρίχης, ενώ σήμερα είναι Καθηγητής στο Accademia di Archittetura στο Mendrisio και εξωτερικός εξεταστής στο Bartlett School of Architecture και το College of Art του Εδιμβούργου. Το έτος 2000 ο Ηλίας Ζέγγελης τιμήθηκε με το Annie Spink Award for Excellence in Education από το Royal Institute of British Architects. To πιο πρόσφατο έργο του είναι το Φλαμανδικό Διοικητικό Κέντρο της πόλης Λουβέν στο Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, καθώς και άλλα έργα στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αλβανία.(2/4, 7μμ)

– Ο Ζακ Μαρσιάλ (Jacques Martial), Πρόεδρος του Πάρκου La Villette του Παρισιού, έρχεται στο Megaron Plus για να μιλήσει με θέμα «το Πάρκο της Βιλέτ, μια αστική και ανθρώπινη εμπειρία στον 21ο αίωνα» Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.(4/2012)

– Η βραβευμένη με βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Μέριλιν Ρόμπινσον μιλά για το έργο της σε διάλεξη που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εν πλω. Η Μέριλιν Ρόμπινσον γεννήθηκε το 1947. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Housekeeping (1981-υπό έκδοση από τις εκδόσεις Εν πλω), ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών σύμφωνα με τον Observer, έλαβε το Βραβείο ΡΕΝ/Hemingway, ως το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Πούλιτζερ.

Το δεύτερο έργο της, Gilead, που εκδόθηκε είκοσι τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ (2005) και το Εθνικό Βραβείο Κριτικών της Αμερικής (2005). Το 2009 ήταν και πάλι υποψήφια για Πούλιτζερ, για το τρίτο της μυθιστόρημα με τίτλο Home, το οποίο έχει ήδη βραβευτεί με το βραβείο Orange, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο για αγγλόφωνη γυναίκα συγγραφέα! Η Ρόμπινσον διδάσκει στο Εργαστήριο Λογοτεχνικής Γραφής του Πανεπιστημίου της Άϊοβα και το 2009 παρέδωσε σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Yale, με τίτλο «Απουσία Πνεύματος: Ο σύγχρονος Μύθος περί Εαυτού και το σκόρπισμα της εσωτερικής του ουσίας». (5/2012)

Θεματικοί Κύκλοι – Αφιερώματα
– Τον δημοφιλή κύκλο διαλέξεων με θέμα «Σημείον αντιλεγόμενον»: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί που έχει βρει τη θέση του στο πρόγραμμα του Megaron Plus, έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύκλος που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), συνεχίζεται και φέτος με τις εκδηλώσεις:

– Με θέμα «Δαρβίνος και Δαρβινισμός» ομιλούν o δρ Αργύρης Ευστρατιάδης, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής της Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η Εμμανουέλα Κάντζια, φιλόλογος, συγκριτολόγος. ‘Η Εξέλιξη ως Γεγονός ως Γεγονός: Από τον Αναξίμανδρο μέχρι τον Δαρβίνο και πίσω στον Εμπεδοκλή’ είναι ο τίτλος της ομιλίας του δρ Αργύρη Ευστρατιάδη ενώ η Εμμανουέλα Κάντζια θα μιλήσει για την ‘Επιστήμη και ταξιδιωτική γραφή: o Δαρβίνος ως περιηγητής’(31/10, 7μμ).

– Για τον ‘Χαρισματικό ηγέτη’ ομιλούν ο Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Μελέτης Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου’, Διοικητικός Σύμβουλος της Λέσχης Φιλελευθέρων της Αθηναϊκής Λέσχης, Αντιπρόεδρος της ‘Εταιρίας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας’ και μέλος της ‘Ενωσης Ελλήνων Δικονομολόγων με θέμα: ‘H πολιτική εξουσία και ο νόμος: Ελευθέριος Βενιζέλος, ο χαρισματικός ηγέτης’ και η Λύντια Τρίχα, νομικός ιστορικός και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με θέμα: ‘Χαρίλαος Τρικούπης: ένας χαρισματικός ηγέτης’. Συντονίζει ο καθηγητής Μιχάλης Κοπιδάκης(30/11, 7μμ)

– ‘Ομέρο Αρίτζις, ο ποιητής του ήλιου’. Ο μεγάλος μεξικανός ποιητής συζητά με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη για την ποίηση και για την ποίηση του ανοίγοντας τη Σειρά ‘Ποιητές του κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής’ που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ‘Κύκλο Ποιητών’. Ο ποιητής, πεζογράφος, ακτιβιστής Homero Aridjis γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Contepec Michoacan στο Μεξικό από Μεξικανή μητέρα και Έλληνα πατέρα.

Έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία ποίησης και μυθοπλασίας και έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων για το συγγραφικό του έργο και την μακροχρόνια ακτιβιστική του δράση για την περιβαλλοντική προστασία. Έχει διατελέσει Πρέσβης του Μεξικού στην Ολλανδία, στην Ελβετία και την Unesco και επί εξαετία Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Συγγραφέων ‘PEN’ καθώς και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Ιντιάνα, της Νέας Υόρκης και το Κολούμπια.

Τα έργα του έχουν γνωρίσει διεθνή αναγνώριση και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Ο Ομέρο Αρίτζις θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Μεξικανός ποιητής. Ποιήματα του στα ελληνικά θα διαβάσει ο Κωνσταντίνος Τζούμας. (4/11, 7μμ)

– Στο πλαίσιο της ίδιας Σειράς, ο Ντουρς Γκρύνμπαϊν, από τους κορυφαίους ποιητές στον γερμανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο θα δώσει διάλεξη με τίτλο ‘Αρχεία του εγκεφάλου’. Επίσης θα διαβάσει ποιήματα του από τις τρεις συλλογές που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας και θα συζητήσει για το έργο του με τον Ντίνο Σιώτη.
O Ντουρς Γκρύνμπαϊν γεννήθηκε το 1962 στη Δρέσδη αλλά από το 1985 ζει στο Βερολίνο. Μεταξύ των άλλων διακρίσεων που έχει λάβει, το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ. Το βιβλίο Του χιονιού ή Ο Ντεκάρτ στη Γερμανία τιμήθηκε με το βραβείο Φρήντριχ Νίτσε. Στόχος του ποιητή είναι η κατάδειξη του συμβάντος εντός της ποιητικής σύνθεσης. Η Ιστορία μπορεί ν’ ανασκευαστεί, η φιλοσοφία είναι προέκταση της ποιητικής μεθόδου, όλα τα πρόσωπα ανασυντίθενται στο πλαίσιο της κοσμοθεωρίας του ποιητικού εγχειρήματος(28/2, 7μμ)

– ‘Βιτγκενστάιν’ είναι το θεατρικό έργο που υπογράφει και παρουσιάζει με την ομάδα του στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Η Φιλοσοφία στη σκηνή’ ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Το έργο αναφέρεται στη ζωή και τη σκέψη του σπουδαίου σύγχρονου Αυστριακού φιλόσοφου, ο οποίος με τις θέσεις του διαμόρφωσε το φιλοσοφικό γίγνεσθαι. Ο Βιτγκενστάιν, υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας, εκείνος που διέκρινε μεταξύ αυτού που μπορεί να εκφρασθεί και αρρήτου(mystical), λαμβάνοντας ως κριτήριο για την διάκριση αυτήν την πραγματικότητα, αφού τα όρια της γλώσσας, όπως πίστευε, είναι τα όρια του κόσμου. Πέρα από τον κόσμο εκτείνεται η περιοχή του αρρήτου το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να εκφρασθεί, παρά μόνον να βιωθεί. Για το άρρητο, υποστήριξε, μπορούμε μόνον να σιωπούμε.(21/2, 7μμ)

– Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης θα συνομιλήσει με το κοινό για τον κινηματογράφο και τη σημασία του πολιτισμού στη σημερινή κρίση. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα».(4/2012)

– Βραδιά απονομής λογοτεχνικών βραβείων του Περιοδικού ‘Διαβάζω’ – Βραδιά Καβάφη.
Τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2011 θα απονεμηθούν σε μια μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου. Θα δοθούν βραβεία για τα καλύτερα βιβλία στους τομείς : μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο- μελέτη, ποίηση, εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά και βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Την ίδια ημέρα θα απονεμηθεί και το Βραβείο Προσφοράς σε άνθρωπο του βιβλίου, προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού Περικλή Αθανασόπουλου.
Την εκδήλωση συντονίζει ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Ν.Μπασκόζος.

Θα ακολουθήσει λογοτεχνική βραδιά όπου οι γνωστότεροι έλληνες ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα του Καβάφη και ποιητών που έχουν επηρεαστεί από το έργο του αλεξανδρινού ποιητή. Την εκδήλωση αυτή συντονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς (6/6)

Διεθνή Συνέδρια – Συμπόσια

– Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, οργανώνει το ‘Γ’ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη’. ‘Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος’ είναι το θέμα του Συνεδρίου που εξετάζει τη μεταφραστική δραστηριότητα του συγγραφέα καθώς και τις μεταφραστικές εκδοχές των έργων του με τα προβλήματα στην απόδοση της παπαδιαμαντικής γλώσσας σε ξένη γλώσσα. (7,8/10)

Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, κλασικοί φιλόλογοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι, κριτικοί και μεταφραστές συναντούνται σε επτά συνεδρίες που μοιράζονται στις δύο ημέρες του συνεδρίου για να μιλήσουν για το έργο, ενός από τους κορυφαίους έλληνες πεζογράφους.

Την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι: Νάσος Βαγενάς, καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Ε.Κ.Π.Α., Φώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας στο Ε.Κ.Π.Α., Σταύρος Ζουμπουλάκης, φιλόλογος, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Αρης Μπερλής, δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής, Ιωάννα Ναούμ, λέκτορας Γενικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ., Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, φιλόλογος, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ.

Στις συνεδρίες της πρώτης ημέρας προεδρεύουν οι: Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ε.Κ.Π.Α. και ο Μιχαήλ Πασχάλης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (α’ συνεδρία με κύριο ομιλητή τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο, φιλόλογο, κριτικό εκδότη των Απάντων του Παπαδιαμάντη), Anna Zimbone, καθηγήτρια στο Dipartimento di Filologia Moderna, Πανεπιστήμιο της Κατάνης και η Τιτίκα Δημητρούλια, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Α.Π.Θ.(β’ συνεδρία), η Στέση Αθήνη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Ιωάννης Τζιώτης, δρ Φιλολογίας(γ’ συνεδρία), ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και η Ελένη Κουτριάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου(δ’ συνεδρία) (7/10, 10π.μ.-9μ.μ.)

Την επομένη τις συνεδρίες διευθύνουν οι: Φώτης Δημητρακόπουλος και Άγγελος Μαντάς δρ. Φιλολογίας στο Ε.Κ.Π.Α και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων(ε’ συνεδρία), Κωνσταντίνος Πιτσάκης και Ιωάννα Ναούμ(στ’ συνεδρία), Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη και Σταύρος Ζουμπουλάκης(ζ’συνεδρία) (8/10, 10π.μ.-9μ.μ.)

– Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιείται διεθνές συμπόσιο που φέρει τον τίτλο ‘Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα’. Τον σχεδιασμό του Συμποσίου έχει κάνει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Στη διήμερη αυτή συνάντηση διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί συνδιαλέγονται για το έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή. ‘Ποιητική γραφή- Λυρισμός-Εικόνα’ είναι ο τίτλος της συνάντησης στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και μετέχουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, o David Conolly και ο Μιχάλης Κοπιδάκης. Την ίδια ημέρα με θέμα ‘Γλώσσα-Ηθικές αξίες – Μεταφυσική’ υπό την προεδρία της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα ομιλούν ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Αρης Μπερλής, ο Μιχαήλ Λειβαδιώτης και η Paola Maria Minucci.(1/11, 5μμ).

Την δεύτερη ημέρα, στις 2 Νοεμβρίου, ημέρα γέννησης του Ελύτη, υπό την προεδρεία του David Connoly θα μιλήσουν με θέμα ‘Μεταγλώτισση-Οικουμενικότητα’ ο Jeffrey Carson, o Pedro Padenas de la Pena, o Ingemar Rhedin, ο Salah Stetie και ο Mario Vitti. Τέλος, για την ‘Ποίηση και την Πραγματικότητα’ , θα μιλήσουν ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Θανάσης Τζαβάρας, η Κική Δημουλά, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Χρόνης Μπότσογλου. Τη συζήτηση θα διευθύνει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.(2/11, 5μμ)

-‘Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής’ είναι το θέμα σειράς συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων πάνω στο σύγχρονο μυθιστόρημα, την αποτύπωση του αστικού τοπίου και ειδικά της μητρόπολης, στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα και υπό τη σκιά των πρόσφατων ταραχών που βίωσαν πόλεις όπως η Αθήνα και το Λονδίνο. Στις συζητήσεις αυτές που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, επίκεντρο είναι το αστικό τοπίο μέσα από τρεις παραμέτρους: υπό απειλή (περιβαλλοντική κρίση, τρομοκρατία), ευάλωτο σε διάφορους τύπους κρίσης(χρηματοπιστωτική κρίση, αύξηση εγκληματικότητας, κοινωνική αναταραχή κι αντιδράσεις, μετανάστευση, βανδαλισμοί) και τέλος ένα αστικό τοπίο που ενέχει σε μεγάλο βαθμό την λεγόμενη ‘παγκόσμια συνείδηση’ Τις συζητήσεις συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης.(5/12, 6μμ)

– Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα των ‘ακυβέρνητων πολιτειών’ και της ‘χαμένης άνοιξης’, του συγγραφέα που υπήρξε από τους μεγαλύτερους της μεταπολεμικής γενιάς, το Megaron Plus οργανώνει Συμπόσιο με τίτλο ‘Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών’. Μετέχουν: ο Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου, ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, η Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Α.Π.Θ., συγγραφέας, η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η Χρύσα Προκοπάκη, ποιήτρια, νεοελληνίστρια φιλόλογος και μεταφράστρια. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω». Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κέδρος(8/12, 7μμ)

– ‘Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα’ είναι το θέμα του Συμποσίου που οργανώνει το Megaron Plus τιμώντας την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, της μοναδικής αυτής προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων. Συμμετέχουν οι : Κατερίνα Κωστίου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο συγγραφέας Σάββας Παύλου, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Τριανταφυλλόπουλος και ο φιλόλογος και νεοελληνιστής Συμεών Σταμπουλού. Τη συζήτηση συντονίζει ο ποιητής και δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς.(16/1, 7μμ)

– ‘Αφιέρωμα στη Jacqueline de Romilly’. Πρόκειται για διεθνές Συμπόσιο προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στη Γαλλική Ακαδημία. Στη διάρκεια της καριέρας της δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία και δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Πανεπιστήμια της Λιλ, της Σορβόννης και στο College de France.

Μετέχουν ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.,o Σπύρος Φλογαϊτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α., ο Marc Fumaroli, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γαλλικών γραμμάτων, πανεπιστημιακός της Σορβόννης και του College de France και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1995(όπου διαδέχτηκε τον Ευγένιο Ιονέσκο). Συμμετέχουν επίσης η Monique Trede-Boulmer διευθύντρια του Κέντρου Κλασικών Σπουδών της περίφημης Ecole Normale (ENS-ULM) του Παρισιού και ο Paul Demont, καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας της Σορβόννης(Paris-IV). To Συμπόσιο συντονίζει η Νικολέτα Γιαντσή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α.. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Ε.Κ.Π.Α.(25/1, 6μμ)

– ‘Μπρεχτικές νησίδες’. ‘Γύρω από το τραπέζι’ θα γίνουν τοποθετήσεις και συζητήσεις για την πολιτική, το χρήμα, την εξουσία και το σεξ. Αφορμή: o Μπρεχτ και η παράσταση του Μαχαγκόνυ. Ομιλητές είναι ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, Χανς-Τις Λέμαν, καθηγητής Θεατρικών Σπουδών, Πρόεδρος του International Brecht Society, o συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Ντάνιελ Βέτζελ σκηνοθέτης και συνιδρυτής της ομάδας Rimini Protokoll. Συντονίζει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου(5/3, 7μμ)

– «Μένης Κουμανταρέας: 50 χρόνια παρουσίας». Συμπόσιο με θέμα το έργο και τη διαδρομή στα ελληνικά γράμματα του σπουδαίου έλληνα λογοτέχνη. Συμμετέχουν ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τι εκδόσεις Κέδρος(26/3, 7μμ)

– Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Μέγαρο με το Ε.Κ.Π.Α. προγραμματίζεται σειρά ημερίδων, οι τέσσερις θα αφορούν σε θέματα αντίστοιχα του Τομέα Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Τομέα Θετικών Επιστημών, του Τομέα Επιστημών Υγείας και του Τομέα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Θα υπάρξει τέλος και μια ημερίδα το θέμα της οποίας θα επιλεγεί από κοινού.(5/2012)

Έκθεση

Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα
11 Νοεμβρίου 2011 – 10 Ιανουαρίου 2012

ΧΟΡΗΓΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το εικαστικό γεγονός που θα καλύψει το τέλος του ’11 και την αυγή του ’12 είναι η έκθεση έργων του ζωγράφου, δάσκαλου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, με τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα».

Το «σήμερα» σημαίνει πρώτα, ότι μέσα από αυτή την παρουσίαση – που θα αναπτυχθεί στις δυο μεγάλες αίθουσες της νέας πτέρυγας του Μεγάρου – θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα τελευταία έργα, που ο πάντα δημιουργικός και δυναμικός Τέτσης δούλεψε μέσα στο 2011. συγχρόνως όμως θα υπάρχει αναφορά σε μια εκ νέου επαφή με παλαιότερα, αλλά λιγότερο ή ελάχιστα γνωστά έργα, που ανήκουν στον ίδιο τον καλλιτέχνη ή σε συλλέκτες. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ορισμένα εννοιολογικά συγγενή έργα, τα οποία δανείζει στο Μέγαρο η Εθνική Πινακοθήκη.

Θεματικά το στίγμα δίνει το τοπίο, ειδικότερα η εικαστική δομή του και η σχέση του με το φυσικό και χτισμένο περιβάλλον. Τα υλικά θα είναι ποικίλα: λάδια, τέμπερες αλλά και μερικά από τα τόσο σημαντικά μαυρόασπρα χαρακτικά του.

Την ευθύνη της οργάνωσης και της επιμέλειας έχει η τεχνοκριτικός Έφη Ανδρεάδη. Στην έρευνα θα έχει την υποστήριξη της Τζούλιας Δημακοπούλου και της ομάδας του ΙΣΕΤ (Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 18:00
Γενική είσοδος: € 6,00 Φοιτητικά – Παιδικά: € 3,00 Οικογενειακό εισιτήριο: € 10,00
Νέος Εκθεσιακός Χώρος

Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι σε συνεργασία με το Centre Pompidou

Στο πλαίσιο των Παιδικών Εργαστηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με το έργο του γνωστού νεορεαλιστή καλλιτέχνη Arman (1928-2005), από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2012.

Πρόκειται για ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι που φέρει τον τίτλο ‘Arman: H περιπέτεια των αντικειμένων’ και είναι βασισμένο στο έργο του Αρμάν. O καλλιτέχνης εμπνέεται από την καθημερινότητα χρησιμοποιώντας στα έργα του απλά βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επεμβαίνοντας σ’ αυτά και επανατοποθετώντας τα σε άλλο πλαίσιο, καταφέρνει να ανατρέψει την αντίληψη μας για τα αντικείμενα αυτά και κατ’ επέκταση για τον κόσμο γύρω μας.

Στο εργαστήρι αυτό, στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού, τα παιδιά (ηλικίας από 5 έως 12 ετών) θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν παίζοντας με την ιδέα της ‘μεταμόρφωσης των αντικειμένων’. Επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, και επανασυνθέτοντας τα, τα τόσο οικεία αντικείμενα αλλάζουν όψη και αποχτούν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν τα δικά τους έργα, στα χνάρια του Αρμάν, και ανακαλύπτουν ταυτόχρονα μια άλλη οπτική για τον γύρω κόσμο.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ