To Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022, προσκάλεσε εικαστικούς καλλιτέχνες, χαράκτες και ομάδες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο να διερευνήσουν τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνατότητες της αυτοπροσωπογραφίας και να δημιουργήσουν νέα, πρωτότυπα έργα τέχνης. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται νέες παραγωγές αλλά και παλαιότερα έργα, από το ευρύτερο φάσμα της χαρακτικής, ενθαρρύνοντας τους καλλιτέχνες προς μια παραγωγική συνομιλία γύρω από τη θεματική αυτή, καθώς και πειραματισμό με μια πληθώρα χαρακτικών τεχνικών και τις οπτικές αναπαραστάσεις του προσώπου. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσεγγίζουν εικαστικά τη θεματικη μέσα από μια ποικιλία τεχνικών όπως λινογραφία, ξυλογραφία, οξυγραφία, τονική οξυγραφία (aquatint), βαθυτυπία, μαύρη τεχνική (mezzotint), ξηρή χάραξη, φωτοχαρακτική, κολλαγραφία (collagraph), chine collé, μονοτυπία, ενώ αποτολμούν δημιουργικούς συνδυασμούς μεταξύ των διαφορετικών χαρακτικών τεχνικών και άλλων εικαστικών μέσων όπως το κολάζ, η φωτογραφία, το σκίτσο και η ψηφιακή εκτύπωση. Το αποτέλεσμα αυτής της διεθνούς πρόσκλησης παρουσιάζεται σε μια ομαδική έκθεση με 55 σύγχρονους χαράκτες από Ελλάδα, Κύπρο, Σερβία, Σλοβακία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νότια Αφρική, Μαρόκο, Ταϊβάν, Πακιστάν, Αργεντινή, Βραζιλία και ΗΠΑ.
Η αυτοπροσωπογραφία αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα στην ιστορία της τέχνης, φέρνοντας τον εαυτό και τη μορφή του καλλιτέχνη στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής αναζήτησης και του εικαστικού πειραματισμού. Μέσα από τις δημιουργικές δυνατότητες του αυτοπορταίτου και τη γλώσσα της χαρακτικής, οι συμμετέχοντες/ουσες καλλιτέχνες/ιδες διερευνούν οικείες θεματικές που συνδέονται με το προσωπικό βίωμα, την ταυτότητα και τους επιτελούμενους ρόλους. Η γλώσσα του αυτοπορτρέτου γίνεται όχημα αναζήτησης και βαθύτερης κατανόησης του σώματος, της μνήμης και του ψυχισμού. Παράλληλα με τον ενδοσκοπικό χαρακτήρα των έργων, η έκθεση εστιάζει στο αυτοπορτραίτο ως δείκτη και φορέα κοινωνικών μηνυμάτων και πολιτικών. Μέσα από το φίλτρο της εποχής εντός της οποίας παράγονται, τα έργα φέρουν το στίγμα, τον παλμό και τα σύγχρονα διακυβεύματα, ενώ ο καλλιτέχνης γίνεται το κανάλι μέσα από το οποίο αυτά επικοινωνούνται και διαχέονται. Προσεγγίζοντας άλλοτε με χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση και άλλοτε με αμεσότητα και αιχμηρότητα τις πρακτικές αυτο-σκηνοθεσίας, οι καλλιτέχνες διερευνούν, πέρα από το ατομικό βίωμα, και αθέατες πτυχές της τρέχουσας πραγματικότητας. Τι μας αποκαλύπτει άραγε ένα αυτοπορτρέτο για το ατομικό και συλλογικό μας σώμα;
Η έκθεση Self-Portrait – Αυτοπροσωπογραφίες καλλιτεχνών επικεντρώνεται στη πλούσια γλώσσα της χαρακτικής και τις εικαστικές αποτυπώσεις του εαυτού, υπερβαίνοντας το προσωπικό αφήγημα και διανοίγοντας οδούς προς οικουμενικές και συλλογικές αναζητήσεις, αντανακλώντας τις κοινωνικοπολιτικές αγωνίες, και καθιστώντας τελικά την αναπαράσταση του εαυτού και του σώματος του καλλιτέχνη περισσότερο πολιτική παρά αυστηρώς προσωπική υπόθεση.
Συμμετέχουν:
Δήμητρα Αναστασιάδου, Elena Angelini, Κristina Buga, Pablo Caviedes, Hui-Ju Chang, Tania Chou, Bernhard Cociancig, Floki Gauvry, Isa Ghanayem, Eleonora Del Giudice, Joëlle Arnut Hanebali, Beverley Hayes, Chiang Yu-Hsuan, Stornig Inge, Σοφία Καμάρα, Μάγδα Καραμπουρνιώτη, Zuzana Királyová, Francois Korver, Βασιλική Κοσκινιώτου, Μίνα Κουζούνη, Hsin-Yu Kuan, Janne Laine, Jean-Jacques Lecoq, Peter de Leur, Yu Shan Lin, Χρυσάνθη Μάλαμα, Όλγα Μοναχού, Ιωάννης Μονογυιός, Renata Mosaner, Γιώργος Ντολαπτσής, Pino Pandolfini, Agata Perzyńska, Traude Pirker, Jaco du Plessis, Σάββας Πόρακος, Δέσπω Πρίγκη, Πάνος Πριστούρης, Έλενα Προβατά, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Βασίλης Σέντζας, Musawir Shabbir, Έφη Σούτογλου, Μπέσσυ Σύρου, Στάθης Σωτήρχος, Έλσα Τσιτουρίδου, Ανδριάνα Φωτούδη, Μαρία Φραγκοπανάγου, Ελένη Χαμάκου, Σοφία Χαρώνη, Φλοράνς Χρηστάκη, Λένια Χρυσικοπούλου, Hsi-Ying Wang, Yi-hung Xenia Jen, Yung-Chih Yeh, Maryam Zomorodian.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Silvano Barducci
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ρουμπίνα Σαρελάκου, Πριν λιγα χρονια, χάραξη σε λινόλεουμ, 22×30 εκ., 2022