Η έκθεση “Bruegel and His Time” του Αλμπερτίνα παρουσιάζεται από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 24 Μαΐου του 2023.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 90 έργα που ανήκουν στο Μουσείο και τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της εξέλιξης της ζωγραφικής στην Ολλανδία του 16ου αιώνα.

Πορτρέτα, τοπία, αλλά και πίνακες με την τεχνική του κιαροσκούρο, αποτελούν μέρος αυτής της μεγάλης συλλογής. Στην Ευρωπαϊκή ιστορία, καμία άλλη περίοδος δεν γνώρισε τόσο μεγάλη άνθιση και ποικιλία στην τέχνη της ζωγραφικής, η οποία είχε ευρεία εφαρμογή. Από τα βιτρό σε εκκλησίες και τους πίνακες μέχρι και σε ιδιωτικές κατοικίες.

Με απαράμιλλη τεχνική, οι ζωγράφοι του 16ου αιώνα αποτύπωσαν τον κόσμο τους, ο οποίος άλλαζε συνεχώς. Η Μεταρρύθμιση, η άνθιση του εμπορίου στις αποικίες και η αστικοποίηση ήταν εξελίξεις που οδήγησαν σε σημαντική επανεξέταση των δεδομένων της κοινωνίας τότε. Παράλληλα, τα έργα σε χαρτί έγιναν ένα μέσο για αυτόνομη καλλιτεχνική έκφραση, αποκτώντας αξία στα μάτια της ελίτ ως αντικείμενα που έπρεπε να ενταχθούν σε συλλογές.

Στην έκθεση που παρουσιάζει το Αλμπερτίνα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει έργα των Πίτερ Μπρίγκελ Του Πρεσβύτερου (Pieter Bruegel the Elder), Jan de Beer, Μάαρτεν φαν Χέιμσκερκ (Maarten van Heemskerck) και Χέντρικ Χόλτσιους (Hendrick Goltzius), αλλά και έργα που αποκαταστάθηκαν πρόσφατα.

Πηγή: albertina.at

Κεντρική εικόνα θέματος: Pieter Bruegel d. Ä.: Höllenfahrt Christi, 1561, 22.3 x 29.4 cm, Pen and brown ink, on paper (The Albertina Museum, Vienna). Ανακτήθηκε από: albertina.at