Για πάνω από μισό αιώνα, η Rolex έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο και με κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού, ώστε να τιμήσει την αριστεία και να συνεισφέρει στη συνέχιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, δημιουργώντας έναν σύνδεσμο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Μέσα από την Πρωτοβουλία «Αέναες τέχνες», ένα ευρύ φάσμα τεχνών που καλύπτει τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και το Rolex Mentoring Programme, η Rolex επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στα παγκόσμια πολιτιστικά δρώμενα.
Σε όλα αυτά τα εγχειρήματα, η Rolex υποστηρίζει την καλλιτεχνική αριστεία και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε μελλοντικές γενιές, μέσα από μια συμβολή διαρκείας στον πολιτισμό ανά τον κόσμο.
Η ROLEX ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ “THE ROLEX ARTS FESTIVAL – CELEBRATING 20 YEARS OF MENTORING” ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 28
Η Rolex γιορτάζει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative και τη διαχρονική δέσμευσή της στις τέχνες ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά, η εταιρεία θα φέρει στην Αθήνα αυτό το πρόγραμμα, μαζί με δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες στον κόσμο που διαπρέπουν στην τέχνη τους, γιορτάζοντας την κληρονομιά 20 ετών mentoring.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative κατέχει ξεχωριστή θέση στην Πρωτοβουλία «Αέναες τέχνες». Περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό και μοναδικό όραμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης – γενναιόδωρο και παγκόσμιο – που παίζει ενεργό ρόλο στην προαγωγή της αριστείας και στο μέλλον των τεχνών.
Το πρόγραμμα mentoring, που αναγνωρίζεται ως πρωτοβουλία με απαράμιλλο σεβασμό και εγκυρότητα, αποτελεί σημείο αναφοράς στους καλλιτεχνικούς κύκλους ανά την υφήλιο, καθώς συνδέεται με την ειλικρινή δέσμευση της Rolex ως γνήσιου χορηγού του πολιτισμού. Παρέχει σε νέους καλλιτέχνες την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς στους τομείς τους, καθώς και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, ώστε να αναγνωρίσουν και να αποκαλύψουν πλήρως τις δημιουργικές τους προοπτικές. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο.
Εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες έχει διαμορφωθεί μια ξεχωριστή καλλιτεχνική κοινότητα, που ενθαρρύνει τον διεθνή διάλογο μεταξύ πολιτισμών και κλάδων και βοηθά το Mentor and Protégé Arts Initiative να πραγματώσει τον κύριο σκοπό του: τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε νέες γενιές καλλιτεχνών σε παγκόσμια κλίμακα. Η εκδήλωση στην Αθήνα αποτελεί ταυτόχρονα αληθινή έκφραση και εορτασμό του καθοριστικού αυτού προγράμματος για τη ζωή πολλών καλλιτεχνών.
Παραστάσεις και δράσεις του Φεστιβάλ
Σήμερα, η Rolex ανακοίνωσε ότι παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις θα προβάλουν τα επιτεύγματα και την ενεργή δημιουργική σχέση ανάμεσα σε περισσότερους από εξήντα προστατευόμενους και μέντορες της Rolex. Η Αθήνα– το λίκνο των τεχνών και της γνώσης – θα γεμίσει καλλιτεχνικές σκηνές, γκαλερί και δημόσιους χώρους για μια ολόκληρη εβδομάδα, την άνοιξη του 2023, για τον εορτασμό της 20ής επετείου του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Οι εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου περιλαμβάνουν περισσότερες από 30 εκδηλώσεις από τον χορό, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία και πολλά άλλα, προβάλλοντας μια γενιά από εξαιρετικούς διεθνείς καλλιτέχνες που έχουν προωθήσει το έργο τους με την υποστήριξη της Rolex. Παράλληλα, ένα ειδικό προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, επαγγελματίες και νέους ανθρώπους, θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 25 Μαΐου.
Παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή σειρά από έργα υποτρόφων της Rolex από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, καθώς και δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα στους υπότροφους και τους μέντορες– πολλοί εκ των οποίων είναι ζωντανοί θρύλοι – το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex επιζητεί να εμπνεύσει όσους βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα, στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού. Το Φεστιβάλ θα είναι επίσης ζωντανό τεκμήριο της δέσμευσης της Rolex να επιδιώκει κορυφαίες επιδόσεις, το οποίο και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την υποστήριξη ατόμων και καλλιτεχνικών οργανισμών από τη Rolex. Η διαρκής αυτή επιδίωξη αριστείας, που συμβολίζεται από τη λέξη «Αέναες», αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε πτυχής των δραστηριοτήτων της Rolex – από την ωρολογοποιία ως τις πολυάριθμες συνεργασίες της.
Πιστό στην αποστολή αυτή, το προ-φεστιβάλ που παρουσιάζεται από τις 22 έως τις 25 Μαΐου θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων καλλιτεχνών σε 14 δωρεάν εκδηλώσεις για κοινό και επαγγελματίες. Μια διακεκριμένη οκταμελής Επιτροπή Ελλήνων Συμβούλων πρόσφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνέδραμε στην οργάνωση κάθε πτυχής του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, το οποίο επιμελείται η ανεξάρτητη σύμβουλος τεχνών και υπεύθυνη προγραμματισμού Emma Gladstone OBE, τέως Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Sadler’s Wells στο Λονδίνο και τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Dance Umbrella.
«Προκειμένου να φέρουμε στο κοινό ορισμένα από τα πλούσια επιτεύγματα στους πολλαπλούς κλάδους που προήγαγε το πρόγραμμα καθοδήγησης Rolex, απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους υποτρόφους της Rolex να συμμετάσχουν παρουσιάζοντας έργα τους», δήλωσε η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring στη Rolex. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η αποδοχή ομόφωνη. Εμείς, οι άνθρωποι της Rolex, είμαστε συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι από την ορμή δημιουργικής ενέργειας και το πνεύμα της συλλογικής συμμετοχής που θα προσφέρουν οι υπότροφοι στην Αθήνα».
Η Gladstone σχολίασε: «Ξαφνιάζει πραγματικά η γενναιοδωρία όλων των έργων που θα παρουσιάσουν οι υπότροφοι της Rolex στο κοινό της Αθήνας – γενναιοδωρία που αποτελεί το αντίκρισμα των ανεκτίμητων σχέσεων που διαμόρφωσαν οι μέντορες με τους υποτρόφους αυτούς, καθώς και της συνεισφοράς της Rolex που ξεκίνησε και υποστήριξε το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα. Προκειμένου να τιμήσει αυτή τη γενναιοδωρία καθ’ όλη τη διάρκεια των 20 ετών του Προγράμματος Mentor and Protégé Arts Initiative, το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα αναδείξει τρία ευρεία θέματα: τη σχέση ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος, την επίδραση της ανταλλαγής αυτής στους υποτρόφους και τη συνέχεια της καλλιτεχνικής κληρονομιάς που δημιουργούν πλέον οι υπότροφοι σε όλο τον κόσμο».
Τα highlights του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex
Οι εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα περιλαμβάνουν:
-Μια ομαδική έκθεση στο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) από τους οκτώ υποτρόφους εικαστικών τεχνών της Rolex – Sammy Baloji, Alejandro Cesarco, Masanori Handa, Nicholas Hlobo, Mateo López, Thao Nguyen Phan, Camila Rodríguez Triana και Matthias Weischer – με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό της μέντορα Carrie Mae Weems.
-Μια ομαδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με έργα από όλους τους υποτρόφους αρχιτεκτονικής της Rolex – Sahel Al Hiyari, Gloria Cabral, Mariam Kamara, Simon Kretz και Yang Zhao – με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό του μέντορα Sir David Chipperfield.
-Προβολή στην αυλή του Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 ταινιών μικρού μήκους από τους υποτρόφους τεχνών της Rolex, Aditya Assarat, Kyle Bell, Sara Fgaier, Annemarie Jacir, Josué Méndez, Celina Murga, Agustina San Martín, Tom Shoval και Chaitanya Tamhane.
-Δύο παρουσιάσεις θεατρικών έργων: Η περίπτωση του ξένου (The Case of the Stranger) από την υπότροφο τεχνών της Rolex, Whitney White, στο Ωδείο Αθηνών, με συζήτηση μετά την παράσταση που παρουσιάζει η μέντορας της Rolex, Phyllida Lloyd, και Boléro, μια solo παράσταση στον Πολυχώρο Ω2, από τον υπότροφο τεχνών Sebastián Solórzano Rodríguez.
-Δύο παραστάσεις χορού στο Ωδείο Αθηνών: μια παράσταση από την υπότροφο τεχνών της Rolex, Khoudia Touré, με ένα ανσάμπλ Ελλήνων και διεθνών χορευτών, καθώς και μια διπλή παράσταση από τον υπότροφο τεχνών Eduardo Fukushima σε solo παράσταση και ένα ντουέτο σε χορογραφία του υποτρόφου Myles Thatcher.
-Δύο μουσικές εκδηλώσεις: μια παράσταση με ηχητική εγκατάσταση στην παράλληλη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, από τον υπότροφο μουσικής της Rolex, Ben Frost, καθώς και μια συναυλία για το κλείσιμο του Φεστιβάλ στον Κήπο του Μεγάρου, με ανσάμπλ από την Αίγυπτο, την Ονδούρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία εμφανίζονται πρώτοι οι υπότροφοι Dina El Wedidi, Marcus Gilmore και Aurelio Martínez, με έκτακτη συμμετοχή του μέντορα Gilberto Gil.
-Τέσσερα έργα εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών από τους υποτρόφους της Rolex, Selina Cartmell (θέατρο), Matías Umpierrez (θέατρο), Federico León (θέατρο) και Jason Akira Somma (χορός).
-Ανάθεση μουσικής σύνθεσης και παράσταση, Άρτεμις: Σιντριβάνι (Artemis: Fountain), που δημιουργήθηκε για τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την υπότροφο μουσικής της Rolex, Pauchi Sasaki.
-Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί (A Word in Your Ear): κείμενα από τους υποτρόφους της Rolex στη λογοτεχνία, Naomi Alderman, Antonio García Ángel, Edem Awumey, Colin Barrett, Julían Fuks, Julia Leigh, Miroslav Penkov και Tracy K. Smith, που διαβάζονται στα αγγλικά και στα ελληνικά από εξέχοντες ηθοποιούς, που θα έχουμε γνωρίσει σε παρουσίαση στο Αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών. Οι αφηγήσεις θα διατίθενται για ψηφιακή λήψη (download) καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.
Επιπλέον δράσεις
Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις υπό την ενότητα «Καθοδήγηση πέρα από τα καθιερωμένα» θα δείξουν πώς οι υπότροφοι της Rolex εμπνέουν πλέον ο ένας τον άλλο και συνεργάζονται διακαλλιτεχνικά. Στη σκηνή του Ω2, η υπότροφος κινηματογράφου Annemarie Jacir και ο υπότροφος λογοτεχνίας Colin Barrett θα παρουσιάσουν ένα κινηματογραφικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν μαζί, με επιλογή σκηνών που ερμηνεύουν ηθοποιοί. Στη Νέα Σκηνή, οι Maya Zbib (θέατρο), Lee Serle (χορός) και Mateo López (εικαστικές τέχνες) θα παρουσιάσουν το Ακούγοντας τους τοίχους να ξεθωριάζουν (Listening to the Walls Wear Off Their Colour), μια χοροθεατρική παράσταση που δημιούργησαν οι ίδιοι.
Οι συζητήσεις με το κοινό που θα παρουσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex είναι οι εξής:
-Νέες κληρονομιές: Selina Cartmell (θέατρο), Laura Foot (θέατρο), Sang Jijia (χορός) και Junaid Jemal Sendi (χορός) σε μια συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικολογικό αντίκτυπο του δημιουργικού τους έργου.
-Δημιουργική αλχημεία: Τρεις υπότροφοι και τρεις μέντορες (τα ονόματα των οποίων θα επιβεβαιωθούν σύντομα) σε μια συζήτηση σχετικά με τις δύσκολα προσδιορίσιμες, αλλά ωστόσο απαραίτητες ιδιότητες που πυροδοτούν μια δημιουργική σχέση. Συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
-Διά βίου μάθηση: Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες (τα ονόματα των οποίων θα επιβεβαιωθούν σύντομα), που έχουν καθοδηγήσει και εμπνεύσει ομοτέχνους τους, μοιράζονται σκέψεις και αναμνήσεις σχετικά με τους ανθρώπους που επηρέασαν τους ίδιους, στη δική τους ζωή.
Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα συμπεριλάβει επίσης βραδιά Gala στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου για την τελετή της 20ής επετείου έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις από τους υποτρόφους μουσικής, David Aaron Carpenter, Vasco Mendonça και Susan Platts, με τον υπότροφο μουσικής Josep Caballé-Domenech να διευθύνει την El Sistema Greece Youth Orchestra, και με τη συμμετοχή του a capella ανσάμπλ του ελληνικού σχήματος Chores.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ θα είναι στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση (όπου κρίνεται απαραίτητο). Τα έργα κινηματογράφου και βίντεο θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Όλες οι αναγνώσεις στο ψηφιακό ηχητικό έργο Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Το προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex
Στις ημέρες που θα προηγηθούν του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, το τετραήμερο προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα (22–25 Μαΐου) θα περιλαμβάνει ημερίδες, σεμινάρια εξειδίκευσης, δημόσιες συζητήσεις, μουσικές παραστάσεις και πρόβες, και πολλά ακόμη, στα οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες, υπότροφοι της Rolex και μέντορες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Anne Lacaton, Phyllida Lloyd, Robert Lepage, Walter Murch και Colm Toibín.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή τόσο για το Φεστιβάλ όσο και τα προ-φεστιβαλικά προγράμματα αποτελείται από τους ακόλουθους: Ελευθερία Ντεκώ (διακαλλιτεχνική δημιουργός που εργάζεται στον σχεδιασμό φωτισμού παραστάσεων, αρχιτεκτονικής και έργων τέχνης), Κατερίνα Ευαγγελάτου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου), Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφος – σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας παραγωγής 2016 Park), Κατερίνα Γρέγου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (ντράμερ, συνθέτης και ενορχηστρωτής), Ευριπίδης Λασκαρίδης (χορογράφος/ ερμηνευτής, ιδρυτής του θιάσου Osmosis), Ηλίας Παπαγεωργίου (αρχιτέκτονας, ιδρυτής και διευθυντής του PILA studio) και Κώστας Σπαθαράκης (επιμελητής, μεταφραστής και ιδρυτής των Εκδόσεων Αντίποδες).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ROLEX MENTOR AND PROTÉGÉ ARTS INITIATIVE
Έχοντας ιδρυθεί το 2002, με σκοπό να συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση της γνώσης από μια γενιά καλλιτεχνών στην επόμενη, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης της Rolex βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τέχνη έχει συνοχή, αποτελεί συλλογή προγενέστερων εμπειριών από γενιά σε γενιά και ότι όλοι οι καλλιτέχνες εμπνέονται από όσους προηγήθηκαν. Σύμφωνα με την παράδοση της Rolex να ενθαρρύνει την ατομική αριστεία, το πρόγραμμα παρέχει σε ιδιαίτερα υποσχόμενους νεότερους καλλιτέχνες – στους προστατευόμενους – τη σπάνια ευκαιρία να περάσουν σημαντικό χρόνο σε δημιουργική αλληλεπίδραση με καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης στον τομέα τους – τους μέντορες – σε μια βάση ένας προς έναν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα τους τομείς της αρχιτεκτονικής, του χορού, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Υπάρχει επίσης μια μεταβλητή, ή αλλιώς «ανοιχτή κατηγορία» καλλιτεχνικής καθοδήγησης, που μπορεί να αφορά σε άλλους τομείς ή σε έναν συνδυασμό τομέων και που δίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους, ανάλογα με το είδος της τέχνης.
Οι μέντορες που έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει μέρος του χρόνου και του ανεξάντλητου ταλέντου τους είναι ορισμένοι από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες στον κόσμο. Είναι οι εξής: Sir David Adjaye, Margaret Atwood, John Baldessari, Tahar Ben Jelloun, Trisha Brown, Patrice Chéreau, Sir David Chipperfield, Mia Couto, Alfonso Cuarón, Sir Colin Davis, Anne Teresa De Keersmaeker, Olafur Eliasson, Brian Eno, Hans Magnus Enzensberger, William Forsythe, Stephen Frears, Gilberto Gil, Philip Glass, Alejandro G. Inárritu, Sir Peter Hall, David Hockney, Rebecca Horn, Zakir Hussain, Joan Jonas, Sir Anish Kapoor, William Kentridge, Jirí Kylián, Robert Lepage, Lin Hwai-min, Phyllida Lloyd, Spike Lee, Lin-Manuel Miranda, Toni Morrison, Walter Murch, Ohad Naharin, Mira Nair, Youssou N’Dour, Jessye Norman, Michael Ondaatje, Crystal Pite, Alexei Ratmansky, Kaija Saariaho, Martin Scorsese, Kazuyo Sejima, Peter Sellars, Álvaro Siza, Wole Soyinka, Julie Taymor, Saburo Teshigawara, Jennifer Tipton, Colm Tóibín, Kate Valk, Mario Vargas Llosa, Carrie Mae Weems, Robert Wilson, Zhang Yimou, Pinchas Zukerman και Peter Zumthor.
Photo Credit: Ohad Naharin (mentor), Londiwe Khoza(protégé) © Rolex, Tina Ruisinger