Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών

Σκηνοθεσία: Τζον Φράνσις Ντέιλι, Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Ένας γοητευτικός κλέφτης και μια ομάδα από απίστευτους τυχοδιώκτες αναλαμβάνουν την αποστολή επανάκτησης ενός χαμένου κειμηλίου, αλλά τα πράγματα θα στραβώσουν επικίνδυνα όταν πέσουν πάνω στους λάθος ανθρώπους. Η ταινία “Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών” ζωντανεύει τον πλούσιο κόσμο και τον μοναδικό χαρακτήρα του θρυλικού παιχνιδιού RPG σε μια ξεκαρδιστική και γεμάτη δράση περιπέτεια.

Ζλάταν

Σκηνοθεσία: Τζενς Σιόγκρεν

Η ταινία «Ζλάταν» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που αποτυπώνει το μεγάλωμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκειά του τον εκτίναξαν, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου να παίζει για ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα Οχτώ Βουνά

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν & Σάρλοτ Βαντερμίς

Τα Οχτώ Βουνά είναι η ιστορία μιας φιλίας δυο παιδιών που γίνονται άνδρες, που προσπαθούν να χαράξουν τη δικιά τους πορεία μακριά από τις επιταγές των πατεράδων τους, αλλά που μέσα από τα μονοπάτια που παίρνουν τελικά πάντα επιστρέφουν στις ρίζες τους. Ο Πιέτρο είναι ένα παιδί που έρχεται από την πόλη, το βιομηχανικό Τορίνο, ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί ενός σχεδόν εγκαταλειμμένου χωριού στο βουνό. Η γνωριμία τους ένα καλοκαίρι θα ενώσει για πάντα τις εντελώς διαφορετικές ζωές τους. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Μπρούνο θα παραμείνει πιστός στη δύσκολη, μοναχική, αλλά ελεύθερη ζωή του βουνού, ενώ ο Πιέτρο περιπλανιέται αλλάζοντας τόπους και δουλειές, αναζητώντας τον προορισμό του. Οι αραιές, αλλά σταθερές, συναντήσεις τους στο βουνό τα καλοκαίρια, τους μαθαίνουν την αληθινή φιλία, την αγάπη και μαζί την απώλεια, τους θυμίζουν από πού έρχονται και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.

Το Μπλε Καφτάνι

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Μαριάμ Τουζανί

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Youssef. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίλ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

Ο Άρχοντας των Μυρμηγκιών

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Τζιάνι Αμέλιο

Κλασική στην φόρμα της, αλλά ανατρεπτική ως το τελευταίο καρέ, η ταινία αφηγείται τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού (όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος με καταλυτική παρουσία στην εξέλιξη της πλοκής) η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της· ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το «έγκλημά» του Μπραϊμπάντι ήταν αυτό της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου…

Κολοκοτρώνη Απομνημονεύματα

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς

Η ταινία του Δημήτρη Παντελιά είναι η κινηματογραφική εκδοχή της θεατρικής παράστασης «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιµαντέρ» που αποτέλεσε ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημα, ως προς τη σύλληψη και τη δομή, της σκηνοθέτιδας Μαριάννας Λαµπίρη. Στη σκηνή ο εξαίρετος ηθοποιός Μάνος Βακούσης υποδύεται τον Κολοκοτρώνη την ιστορική στιγμή της υπαγόρευσης των απομνημονευμάτων ενώ παράλληλα οι Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου παρατηρούν και συμμετέχουν ως σύγχρονες ερευνήτριες την εξέλιξη της αφήγησης σε διαρκή κίνηση μέσα στα πολλαπλά επίπεδα του ιστορικού χρόνου. Η Μίνα Τσάµου παίζει ζωντανά κλαρινέτο.

Μεγαλέξαντρος

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1900, δραπετεύει από τη φυλακή, καβάλα σ’ ένα άσπρο άλογο, ένας επικίνδυνος ληστής: ο Μεγαλέξαντρος, όπως τον αποκαλεί ο λαός, αφού βλέπει σ’ αυτόν το μυθικό ανάλογο των λαϊκών εξεγέρσεων. Με τη βοήθεια των παλικαριών του, απάγει μια ομάδα άγγλων διπλωματών και τους κρατάει όμηρους στο χωριό του, ζητώντας από την κυβέρνηση αμνηστία και την επιστροφή της γης στους χωρικούς. Oι χωρικοί, που έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα κάτω από την καθοδήγηση ενός δασκάλου σοσιαλιστή, υποδέχονται τον Αλέξανδρο και τους δικούς του, και τον χαιρετίζουν ως λυτρωτή. Η αρμονία ανάμεσα στους ληστές και τους χωρικούς δεν διαρκεί πολύ. O Αλέξανδρος δε συμμετέχει στη ζωή της κοινότητας. Μένει μόνος με τους συντρόφους του και τις επιληπτικές του κρίσεις. Δεν ανέχεται κανενός είδους αντίδραση ή διαφωνία, και πολύ γρήγορα θα εκτελέσει το δάσκαλο και τη θετή του κόρη. Αποδυναμωμένοι από τις εσωτερικές διαμάχες, οι χωρικοί χτυπιούνται απ’ το στρατό, που επιδιώκει την απελευθέρωση των ομήρων και τη σύλληψη του Αλέξανδρου. Αυτός, πληγωμένος γίνεται βορά του πλήθους, και το σώμα του εξαφανίζεται. Ό,τι απέμεινε απ’ τον μυθικό ήρωα, είναι ένα μαρμάρινο κεφάλι και λίγο αίμα γύρω του. Στην έρημη πλατεία του χωριού, μετά την αντιπαράθεση με το στρατό, ο μικρός Αλέξανδρος, καβάλα σ’ ένα μουλάρι, θα απομακρυνθεί με προορισμό την πόλη.

Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Βάλερυ Κοντάκου

Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του ’70, “Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης” αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της Chelly Wilson, μιας χαρισματικής Ελληνοεβραίας που γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, μόνο και μόνο για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια.

Anthropause

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Χρήστος Γόδας

Σ’ ένα νησί του Αιγαίου, στη Σύμη, οι άνθρωποι πιστεύουν στα θαύματα. Από εκεί ξεκινά η ταινία το 2018, για να εξερευνήσει τη σχέση του ανθρώπου με τη πίστη και τη γνώση, το φυσικό και το μεταφυσικό. Η πίστη είναι κάτι προσωπικό και εσωτερικό. Η γνώση και η διαχείρισή της αφορά κοινωνία και πολίτες. Η κινηματογράφηση της άδειας Νέας Υόρκης το 2020 γεννά σκέψεις και ερωτήματα, που απρόβλεπτα, σχεδόν μεταφυσικά σμίγουν και αλληλοσυμπληρώνονται με το υλικό που γυρίστηκε, δύο χρόνια πριν.

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To The Swordsmith Village

Σκηνοθεσία: Χαρούο Σοτοζάκι

Όταν η οικογένειά του σκοτώνεται από έναν δαίμονα, ο Tanjiro Kamado θα ενταχθεί στο Σώμα Φονιάδων Δαιμόνων για να επαναφέρει την αδερφή του στην ανθρώπινη μορφή της.