Μετά από τρία χρόνια χορογραφικής έρευνας για τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα σε μετάβαση, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και στούντιο, η ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα παρουσιάζει για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ροές, τις «Φανταστικές Γυναίκες», με σκοπό να γιορτάσει τη γυναικεία ύπαρξη και την γυναικότητα των ανθρώπων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό- Ελβετία, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία- σε ανεπίσημες θάλασσες, βουνά, σαλόνια, στούντιο, αεροπλάνα και τις μεταξύ τους διαδρομές.

Θέτοντας εξ αρχής στο επίκεντρο την έννοια της θηλυκότητας σε μετάβαση, η ομάδα κατέληξε στη διατύπωση του νεολογισμού “γυναικότητα”, με τον οποίο δοκιμάζει να υπογραμμίσει ό,τι συμπαρασύρει η θηλυκή βιολογία, εγγενής ή/και επίκτητη. Η παράσταση εξετάζει τον τρόπο που η άνιση μεταχείριση κάθε θηλυκότητας έχει ως βάση της διακρίσεις που συνδέονται με τη γυναικεία φύση και κάθε ομοιότητα, αντιστοίχιση με αυτήν. Με άλλα λόγια, κάθε θηλυκότητα που ακόμα και σήμερα κρίνεται και υποτιμάται, ακριβώς επειδή αποκλίνει από το ιδανικό στερεότυπο που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό για τη γυναικεία φύση. Παράλληλα όμως, οι «Φανταστικές Γυναίκες» είναι μία διαμαρτυρία και μια γιορτή, που ξεκινά από την πηγή, για να συμπεριλάβει κάθε μορφής γυναίκα και γυναικεία συμπεριφορά, η οποία ξεκινά από αυτοπροσδιοριζόμενη δημιουργικότητα, δύναμη και ευαλωτότητα.

Γυναικότητα παντού ως βιολογική και ως κοινωνική κατασκευή.
Από την πηγή ως τη θάλασσα, στον ουρανό και πίσω στη γη. Ή στο σύμπαν.

Δημιουργώντας την παράσταση

Το 2019 η Αντιγόνη Γύρα ξεκίνησε μια σειρά σόλι, τα οποία συνδημιούργησε μαζί με κάποιες από τις σταθερές συνεργάτριες-μούσες της. Η Αφροδίτη Βερβενιώτη, η Ιωάννα Καμπυλαυκά, η Ευγενία Σιγαλού, η Ανθή Θεοφιλίδη, η Άρτεμις Λαμπίρη και η Αύρα Αγορά δούλεψαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα. Κάποια από αυτά τα σόλι παρουσιάστηκαν σε περιορισμένο κοινό. Κατά τη διαδικασία της έρευνας εξερευνήθηκαν από την ομάδα ζητήματα όπως η χαρά του να είσαι γυναίκα, η δύναμη με την οποία είναι προικισμένη η γυναικεία φύση, η ανθεκτικότητα, το χιούμορ και το γυναικείο σώμα ως δοχείο ανθρώπων, συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων. Παράλληλα, το 2022 η Αντιγόνη Γύρα επέστρεψε στη σκηνή μετά από είκοσι έξι χρόνια με το σόλο «ehS came from another planet» σε συνεργασία με την Αμάλια Μπένετ, έργο το οποίο συνομιλεί τελικά με το σύνολο της δουλειά της ως τότε.

Στις «Φανταστικές Γυναίκες», η χορογράφος επεξεργάζεται ξανά τo υλικό από αυτά τα σόλι, σε στενή συνεργασία με τις συνδημιουργούς χορεύτριες, προσκαλώντας επιπλέον την Πηνελόπη Πύρρου από την ομάδα Κινητήρας Ω, και τον «κινητήριο» Χρήστο Πολυμενάκο ως σύμβουλο δραματουργίας. Οι «Φανταστικές Γυναίκες» είναι ένα νέο έργο που δημιουργήθηκε από τα σόλι και από στιγμιαίο αυτοσχεδιασμό.

Την τελευταία μέρα της παράστασης, ο Κινητήρας μαζί με τη ΜΚΟ Gender Alliance Initiative, (Συμμαχία των Φύλων) θα συνδιοργανώσουν μία συζήτηση εμπνευσμένη από το πρόγραμμα Erasmus+ SEX Educ’Accion στο οποίο συμμετείχαν μέλη του δικτύου του Κινητήρα στην Ισπανία. Στη συζήτηση με τίτλο “Φανταστικές Γυναίκες του τότε και του τώρα. Διεκδικήσεις του τότε και του τώρα” καλεσμένη θα είναι η Φωτεινή Σιάνου, φεμινίστρια, ακτιβίστρια για την ειρήνη και τη μη βία. Θα συντονίσει ο Γιώργος Νικολαΐδης, Υπεύθυνος Συντονισμού της Συμμαχίας των Φύλων.

Συντελεστές

Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες
Σύμβουλος Δραματουργίας: Χρήστος Πολυμενάκος
Ηχοτοπίο και Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Anti Steve
Επιμέλεια Κοστουμιών: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων: Αριστοτέλης-Γεώργιος Ζώγας
Κείμενα και Στίχοι: Χρήστος Πολυμενάκος, Δήμητρα Ζαγορά
Τραγούδι: Αλίκη Αβδελοπούλου
Βοηθοί Χορογράφου: Αλέξης Βιδαλάκης, Δωροθέα Μαυρομμάτη
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη

Το σόλο της Αντιγόνης Γύρα συγχορογράφησε η Αμάλια Μπένετ και το κοστούμι σχεδίασε η Ευδοκία Βεροπούλου.

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αύρα Αγορά, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδη, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Πηνελόπη Πύρρου, Ευγενία Σιγαλού

Διάρκεια: 60 λεπτά