«Zoe» είναι ένας αρχαίος ελληνικός όρος και σημαίνει ζωή – το απλό γεγονός της ζωής που είναι κοινό για όλα τα έμβια όντα. Κατά τον Πλάτωνα, η Ζωή είναι επίσης συνδεδεμένη με την Μοίρα η οποία ορίζει την θετική ή την αρνητική εμπειρία της Ζωής. Ωστόσο, δεν είναι πάντα στο χέρι μας αν η ζωή μας είναι ειρηνική ή αν καταπιέζεται και διώκεται επειδή ορισμένες πτυχές της δεν θεωρούνται συμμορφούμενες με τις θρησκευτικές ή πολιτικές αρχές.
Οι queer ερμηνείες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και κοινωνίας βρίσκονται στο επίκεντρο του φωτογραφικού project ZOE του Γερμανού καλλιτέχνη Maik Gräf. Μια σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του art residency του καλλιτέχνη στην Αθήνα το 2021 θα παρουσιαστεί στη γκαλερί του Romantso.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Μενελάου μαζί με τον Maik Gräf και την παραγωγή έχει επιμεληθεί η καλλιτεχνική πλατφόρμας και γκαλερί The Queer Archive.
Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά ενσαρκώνουν ιδανικά χιλιάδων ετών και μιλούν για μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Το γυμνό μάρμαρο των αρχαίων αγαλμάτων, που απεικονίζονται με ένα οικείο, συναισθηματικό και αφηρημένο τρόπο είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα της φωτογραφικής δουλειάς του Gräf, ο οποίος πιστεύει ότι η ελληνική πνευματική κληρονομιά προσφέρει μια υπόσχεση για ένα queer μέλλον το οποίο εντοπίζεται στην ενατένιση αρχαίων αναπαραστάσεων του ανθρώπινου σώματος .
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Gräf συνεργάστηκε στενά με την τοπική queer κοινότητα και διερεύνησε περαιτέρω το πάθος και την περιέργειά του για τον αρχαίο, καθώς και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Στο φωτογραφικό project ZOE, μαρμάρινα γλυπτά αντιπαρατίθενται με πρόσφατα πορτρέτα μελών της queer κοινότητας της Αθήνας. Ο Gräf κατέγραψε προσωπικές συνεντεύξεις από μέλη της κοινότητας και αυτή η γόνιμη αλληλεπίδραση τον ενημέρωσε για την τρέχουσα queer εμπειρία της Αθήνα. Οι διακρίσεις, η βία, η αδικία, αλλά και οι πρόσφατα αποκτηθείσες ελευθερίες, η αλληλεγγύη και η αγάπη εξισορρόπησαν την άποψη του ιστορικά, άλλα και σε σχέση με τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει αναλογικές, ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, καθώς και το εκτυπωμένο σε χαρτί riso photo-book ZOE.
Opening: Πέμπτη 20 Απριλίου, 7μμ-11μμ
DJ set 7μμ-11μμ
Έκθεση: 21-27 Απριλίου, 5μμ-9μμ
Closing: Πέμπτη 27 Απριλίου, 5pm-11pm
Ανοιχτή συζήτηση με τον Maik Gräf – 7μμ-8μμ
DJ set 8μμ-11μμ
Maik Gräf
Το φωτογραφικό έργο του Maik Gräf πραγματεύεται την queer θεωρία και την ιστορία και διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με την queer υποκειμενικότητα. Οι φωτογραφίες του αφορούν θέματα σωματικής και συναισθηματικής αντίληψης. Στόχος του είναι να προκαλέσει συναισθήματα στους θεατές, μεταφέροντας παράλληλα την πτυχή της ευαλωτότητας μέσω της χρήσης του υλικού. Με βάση την κατανόηση της φωτογραφίας ως ευαίσθητου μέσου, οι ευαίσθητες επιφάνειες της αναλογικής φωτογραφίας αποτελούν τη βάση εργασίας, η οποία μοιάζει με την ευπάθεια του ανθρώπινου δέρματος.
Ο Maik Gräf (*1986) σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Bauhaus της Βαϊμάρης και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Αμβούργο, όπου αποφοίτησε με Master of Fine Arts το 2018. Μεταξύ άλλων βραβείων, έλαβε υποτροφία εργασίας από το Stiftung Kunstfonds το 2023, το υποτροφία startART.up από το Ίδρυμα Claussen-Simon το 2021/22 και τη Μελλοντική Υποτροφία του Αμβούργου το 2021. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Museum für Photographie Braunschweig, Kunsthaus Hamburg, Frappant Galerie Hamburg, MOM ART SPACE Hamburg, f2 Fotofestival Dortmund, και κατά τη διάρκεια του τριετούς der Photographie Hamburg. Επιπλέον, δημοσιεύει τη δουλειά του σε βιβλία καλλιτεχνών. Το τελευταίο του βιβλίο καλλιτέχνη «ZOE» εκδόθηκε το 2022.
The Queer Archive
Το Queer Archive είναι μια πλατφόρμα και γκαλερί τέχνης που υποστηρίζει και ενισχύει την ανάπτυξη και παραγωγή όλων των μορφών queer τέχνης και κουλτούρας, προωθώντας μια ποικιλία καλλιτεχνικών πρακτικών που προκύπτουν από διαφορετικά θέματα και πτυχές της queer ζωής και εμπειρίας, που δημιουργούνται τόσο από τοπικούς όσο και από διεθνείς καλλιτέχνες. Το Queer Archive διοργανώνει συχνά ειδικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, εργαστήρια, Q & A’s με καλλιτέχνες και ειδικούς καλεσμένους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την παραγωγή ταινιών.
Από το 2020, η ομάδα της επιμελείται και παράγει το The Queer Archive Festival, το οποίο πραγματοποιείται σε διάφορες τοποθεσίες στο κέντρο της Αθήνας με την υποστήριξη της Στέγης Ωνάση. Το Queer Archive Festival έχει γίνει ένα πολιτιστικό σημείο συνάντησης για τη δημιουργική κοινότητα, μια ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, συνεργασίας, επικοινωνίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Queer Archive ξεκίνησε το ARTSHOP, μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης που περιλαμβάνει έργα γνωστών και ανερχόμενων queer καλλιτεχνών, παρέχοντας έτσι μια παγκόσμια πλατφόρμα για την προώθηση και τη διανομή της queer τέχνης.