Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους videodance – dare Dance Festival, μετά την περσινή του πολύ θερμή υποδοχή από καλλιτέχνες, κοινό και ΜΜΕ επανέρχεται ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά. Στόχος του είναι να συνεχίσει σταθερά να αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες και κινηματογραφικά έργα χορού μικρού μήκους που αντανακλούν τη σύγχρονη εποχή. Πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Μαΐου στην Αθήνα ώρες 19.00-22.30, στο Cinema Δαναός, με ελεύθερη είσοδο.

Dare.Dance.Digitalize

Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Το Dare.Dance.Digitalize έχει βραβευτεί για τη μεθοδολογία του και την προσφορά του στους νέους καλλιτέχνες σε Ελλάδα (2021) και Γερμανία (2022). Συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη. Φέρνει την τέχνη του χορού και την ψυχολογία πιο κοντά στην κοινωνία και πιο κοντά στην ψηφιακή τεχνολογία. Από το 2018, η ομάδα δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους videodance με έντονο καλλιτεχνικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Αποτελείται από τον Αντώνη Μπέρτο, διαθεματικό καλλιτέχνη, performer σωματικού θεάτρου-ψυχολόγο, την Άρτεμις Μανάκου performer σωματικού θεάτρου και τον Βαγγέλη Παπαευαγγελίου κινηματογραφιστή-σκηνοθέτη.

Η αισθητική της ομάδας όπως και η μεθοδολογία της απορρέει από την ποιητική του χώρου και το ποιητικό σώμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο δημόσιο αστικό χώρο και τη φύση και πως το σώμα τοποθετείται μέσα σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τόπους. Επιμένει να δίνει χρόνο για να ακούσει τις ιστορίες που αφηγείται το σώμα και να τις αναδείξει.

Οι στόχοι του dDF23

Το όραμα του dare Dance Festival είναι να παρουσιάσει στο κοινό καλλιτεχνικά έργα χορού που δεν αναπαράγουν τις κοινωνικές συμβάσεις και αναπαραστάσεις, αλλά σκοπεύουν να γίνουν ένα ισχυρό μέσο που θα δίνει χώρο στο διαφορετικό και θα (συν-) διαμορφώνει το αδιαμόρφωτο.

Τον τελευταίο χρόνο, η υποτίμηση της τέχνης και των νέων γιγαντώθηκε. To dDF έχει σκοπό να συμβάλλει και να ενώσει τη φωνή του θέτοντας την τέχνη, το σώμα, το χορό, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση για τον άλλο άνθρωπο και τη φύση στο επίκεντρο, μακριά από στερεότυπα.

Το concept και ο σχεδιασμός της αφίσας του φεστιβάλ από τον Κυριάκο Καλογερίνη είχε ως σκοπό να οπτικοποιήσει την παραπάνω πρόθεση: Το σώμα της χορεύτριας που πρεσβεύει την τέχνη καταφέρνει να πραγματοποιήσει μια πολύ δύσκολη φιγούρα, παρά το πλήθος από τα εμπόδια στο δρόμο της, δίνοντας το μήνυμα: Η τέχνη και η ζωή  θα νικήσουν!

Τι θα παρακολουθήσετε στις Προβολές/Screenings και στο On Stage

Στο 2ο dDF του 2022 θα προβληθούν επαγγελματικές παραγωγές του Dare Dance Digitalize και μελών της ομάδας. Επίσης, videodances των συμμετεχόντων, του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου για άτομα προχωρημένου επιπέδου στην κίνηση καθώς και επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς και του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση. Επιπλέον, το dDF23 αποτελεί μια πλατφόρμα για την προβολή έργων και από άλλους καλλιτέχνες που συμμερίζονται το όραμα και την αισθητική του συμμετέχοντας με videodance (επιλέχθηκαν ύστερα από Open Call) αλλά και χορεύοντας ως φυσική παρουσία στη σκηνή του Cinema Δαναός σε μια performance έκπληξη #onStage23.

Προβολές/Screenings :

7.00-7.30μμ: Καθολικά προσβάσιμο Ντοκυμαντέρ- Connecting Body Γιώτα Πεκλάρη (Playground for the arts)-Χρυσάνθη Μπαδέκα

7:30-10:30 μμ: Dare.Dance.Digitalize, Cumana Film Experiment, DansBlok, Seogmin Yuk & Maria Mercedes Flores, Εμανουέλλα Πεχυνάκη, Λαμπρινή Γκόλια, Γιώργος Ευαγγελόπουλος & Στέλλα Κουλούβαρδη, Tasi Dance Co., Pablo Soto, Βασίλης Μαυριανός & Σοφία Πούχτου, Linoy Marco,  Γιούλη Γούτσιου, Ελένη Σολδάτου, Σπύρος Χριστοφοράτος & Δανάη Παπαδοπούλου, Στράτος Gatspe & Εύη Οικονόμου, Λυδία Ξουράφη, Γρηγόρης Β. Πετρόπουλος, Ανδριανή Βλαστάρη & Άννα Κοκκινάκη, Λουκιανή Παπαδάκη, Ιωάννα Χρυσομάλλη, Skin Collective κ.α.

On Stage:

9.30-10.00μμ: Ειρήνη Κουρουβανη, Άρης Παπαιωάννου, Πάνος Πολυπαθέλης, Μαρία Βάθη, Ηλιάννα Κρουστάλλη ,Άννα Βεκιάρη, Υρώ Γαβριατοπούλου κ.α.

on STAGE 2023

Στο πλαίσιο των προβολών videodance, αλλά και ταινιών χορού μικρού μήκους, επαγγελματίες χορευτές, χορευτές με αναπηρία και performers θα παρουσιάσουν ένα προσωπικό τους αυτοσχεδιαστικό σόλο στη σκηνή του Ideal Cinema. Η δράση “on STAGE” θα διεξαχθεί κατά την διάρκεια του φεστιβάλ διακόπτωντας την ροή των ταινιών στη μέση και θα διαρκέσει 20 λεπτά ως έγγιστα. Η σκηνή θα μοιράζεται μεταξύ των ερμηνευτών.

Τι είναι το  on STAGE

Η δράση δίνει έμφαση στον πειραματισμό, την ελευθερία, την αυθεντικότητα  της κίνησης του κάθε σώματος και στην αναζήτηση ιδεών σε ένα  έργο συνύπαρξης. Οι θεατές θα έχουν την  ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα σώματα επί σκηνής σαν να παρακολουθούν σινεμά. Πρόκειται για μια ποιητική μεταφορά από το ψηφιακό στο πραγματικό- σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Σε αυτόν τον παραλληλισμό όπου τα σώματα ψάχνουν  να βρουν τον δικό τους χώρο έκφρασης μέσα από την  κίνηση, την σύνδεση με τον άλλο, τη συμπλήρωση, τη συνδιαλλαγή και  την αφήγηση με στόχο την συνύπαρξη.