Τα κείμενα της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» και του νέου ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει είναι των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Το βιβλίο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη πριν από το τέλος του Μαΐου 2023.
Κατά την ίδια περίοδο πραγματοποιείται στους Δελφούς η έκθεση ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 με τον φακό του Robert McCabe, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα και πέντε μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ο φωτογράφος Robert McCabe, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει δυο εβδομάδες. Αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα, ο ίδιος κι ο αδερφός του, Τσαρλς, πήραν την μεγάλη απόφαση να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία κι απλά να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που πρωτοείδε ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια. Ωστόσο, διαρκής ήταν η έκπληξη κι η ευχαρίστηση που ένιωθε από το κέφι, τη ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων αυτών που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του.
Έτσι ξεκίνησαν οι «δύο εβδομάδες» που έγιναν μια ολόκληρη ζωή. Τα ταξίδια στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και ο βαθύς δεσμός του Robert McCabe με τη χώρα δυνάμωσε με το πέρασμα των χρόνων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αυτό που παρατήρησε ως επισκέπτης και στη συνέχεια ζώντας στην Ελλάδα, ήταν αρχικά μια αργή ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη και μεταμόρφωση της χώρας σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο — ως εκ τούτου ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.
Η έκθεση φωτογραφιών «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» (διάρκεια 10 -6- 23 ως 30 -9- 23) στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του Robert McCabe. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.
«Εξοπλισμένη» με κείμενα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τον ίδιο τον Robert McCabe, «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.
Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ του Συνεδριακού Κέντρου του Ε.Π.ΚΕ.Δ.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός.
Συμμετέχουν: Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.
Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Η έκθεση συνοδεύεται από την ελληνόφωνη (εκδόσεις Πατάκη) και την αγγλόφωνη (Abbeville Press) έκδοση του βιβλίου «Robert McCabe. Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Συντελεστές έκθεσης:
Συντονισμός – έρευνα: Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Στήσιμο: Μαρία Αλεξίου
Εκτυπώσεις και Σαρώσεις: Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Πάνου Idolo Lab
Σχεδιασμός – γραφικά: Βάσω Αβραμοπούλου
Τοποθέτηση φωτογραφιών: Κώστας Καρασαββίδης
Εκτυπώσεις σε αλουμίνιο: Apolyto
Η εκτύπωση κι η βιβλιοδεσία του βιβλίου «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» που συνοδεύει την έκθεση έγινε στο Trifolio srl, Verona, Italy
Οργανωτική υποστήριξη έκθεσης και ημερίδας Δελφών:
Συντονισμός: Μάρω Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Προβολή και Δημοσιότητα: Περικλής Σπάτουλας, Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Τεχνική υποστήριξη-slide show: Νίκος Κουτσοκέρας, τεχνικός
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Σποράδες, 1963. Ο καπετάνιος και ναύτης του παλιού καϊκιού «Ελευθερία» με έδρα τον Βόλο.