Μέσα από την ανοιχτή ομάδα Double Trouble και την ομαδική εικαστική έκθεση “Intervisibility” στα πλαίσια του Thessaloniki Pride 2023, που λαμβάνει χώρα στην Toss Gallery, το διάστημα από 19 έως 24 Ιουνίου 2023, συμμετέχουν: Αμανατιάδου Χρυσή, Βλάχος Οδυσσέας-Κωνσταντίνος, Γιάννα Λυδία, Γιαννέζη Θεανώ, Γκουντινάκης Αλέξανδρος, Γκρίντζου Σταματία, Διδασκάλου Ιωάννης, Διττόπουλος Ηλίας, Δουλούδης Κωνσταντίνος, Καπετάνου Αλέξανδρος, Καπετάνου Δημήτριος, Καραουλάνη Δάφνη, Κεντεμποζίδου Ραφαηλία, Κυριαφίνη Κατερίνα, Λέκκα Ανθούσα, Μαγκονή Σουζάνα, Μανουσοπούλου Κασσιόπη, Μαυρουλιάς Σπύρος, Μπογιατζής Γεώργιος, Πασχαλούση Ελένη, Ρεντζούλα Νεφέλη, Tanda Lysa, Τσεσμελή Μαρία, Φανάρα Χρυσή, Χατζηπαπαθεοδωρίδης Κωνσταντίνος.

Σε μια εποχή όπου η ελληνική αντίληψη συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να είναι συντηρητική, σεξιστική και θρησκόληπτη, καθίσταται αυτονόητο ότι οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ανατροπή των φαλλοκρατικών προτύπων αρρενωπότητας συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα επίκαιροι και αναγκαίοι. Στην ελληνική επαρχία, αλλά και σε κάθε είδος κλειστού κοινωνικού συνόλου -ακόμα και εντός των μεγάλων αστικών κέντρων- κρίνεται απαραίτητη η κοινωνική ώσμωση, η υπεράσπιση κάθε διαφορετικότητας και η καταπολέμηση τοξικοτήτων. Καθώς κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο έχει μέσα του βιώματα διακρίσεων σε βάρος του, από τα πρώτα του χρόνια μέχρι το παρόν του, τέτοια βιώματα καλούνται να εξαλειφθούν και να αποτελέσουν πια παρελθόν. Η δραστηριοποίηση όλων μας προς την κατεύθυνση της αποτίναξης των προτύπων αυτών και της εμπέδωσης αξιών όπως η ελευθερία, η ποικιλομορφία, η επιλογή, η αυτοδιάθεση και η αλήθεια συναντώνται σε ποικίλες κοινωνικές δράσεις, σε πορείες, σε κοινωνικές και δικαιωματικές διεκδικήσεις, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

Στις εικαστικές δημιουργίες της παρούσας έκθεσης παρατηρείται το άτομο και το σύνολο, οι αξίες που διατρέχουν τα άτομα και η διαφοροποίησή τους, η ποικιλία της μορφοπλαστικής ικανότητας των υλικών και η αναζήτηση τους σε πλούσια καλλιτεχνικά πεδία και μέσα, η εξερεύνηση της εικαστικής γλώσσας και η ενεργός κοινωνική συμμετοχή. Η αφύπνιση μιας καλλιτεχνικής ομάδας και η δραστηριοποίησή της μετασχηματίζει την έννοια της ορατότητας από λεκτικό και κοινωνικό μήνυμα σε απεικόνιση, σε αναπαράσταση, σε αισθητηριακό ερέθισμα. Το βίωμα της ζύμωσης, της θέασης και της συζήτησης διαπερνά το επίπεδο της επικοινώνησης και αγγίζει το βαθύτερο είναι, την ουσία, την ατομική και κοινωνική ευαισθησία.

Στα έργα της έκθεσης συναντώνται μορφές και τοπία, πλούσιες υφές και στοιχεία ενδυνάμωσης, σύγχρονες αναπαραστάσεις και περιβάλλοντα, από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών. Η ξεχωριστή αντιμετώπιση κάθε έργου συνεπικουρεί τη συνολική παρατήρηση και διάδραση που επιχειρούν ανεξάρτητες προσωπικότητες, από διαφορετικές καταβολές και προσλαμβάνουσες, φτάνοντας όμως σε μια κοινή κοίτη. Την εικαστικότητα που προσφέρει η τέχνη τους. Συνομιλώντας με τον θεατή τίθενται ερωτήματα. Ίσως όμως ένα να ξεχωρίζει περισσότερο: «Μπορεί, άραγε, να εμπεδωθεί μια αξία, αν δεν καταστεί βίωμα;»

Αλέξανδρος Καπετάνου, Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2023

Κεντρική εικόνα θέματος: Οδυσσέας Κωνσταντίνος Βλάχος. Λεπτομέρεια έργου.