Στην σκηνή του Jazzet Music Hall, την Πέμπτη 6 Ιουλίου ένας βιρτουόζος μπασίστας παγκόσμιας κλάσης, βραβευμένος με Grammy με δυναμική παρουσία στην σύγχρονη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης, ο ελληνικής καταγωγής Παναγιώτης Ανδρέου συμπράτει με την τραγουδίστρια, λαουτίστρια και συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή στην δημιουργία του μουσικού έργου ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ. Μαζί τους τέσσερις σπουδαίοι καλλιτέχνες από τον χώρο της τζαζ και παραδοσιακής μουσικής, οι Jason Wastor στα ντραμς, Νικόλας Γουάστωρ στο πιάνο, Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι και Γιάννης Πούλιος στο βιολί.
Ανατολή και Δύση: Ένα ακόμα συναπάντημα μουσικών από δυο διαφορετικές σχολές δημιουργίας, λαμβάνει χώρα στο σταυροδρόμι των κόσμων που λέγεται Ανατολική Μεσόγειος. Μια απόπειρα τήξης και μίξης ήχων και σχολών μέσω του αυτοσχεδιασμού, του ρυθμού και της μελωδίας.
Συναυλία – Γιορτή μιας ξεχωριστής μουσικής συνάντησης καλλιτεχνών από τη σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική σκηνή. Στο Jazzet Music Hall με ελεύθερη είσοδο.
Συντελεστές
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΠΑΣO, ΦΩΝΗ
ΜΑΡΘΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ: ΦΩΝΗ, ΛΑΦΤΑ
JASON WASTOR: ΝΤΡΑΜΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΟΥΑΣΤΩΡ: ΠΙΑΝΟ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ: ΟΥΤΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ: ΒΙΟΛΙ
Παναγιώτης Ανδρέου
Ο ελληνικής καταγωγής, βραβευμένος με Grammy και υποψήφιος για Grammy μπασίστας Παναγιώτης Ανδρέου ανήκει σε μια δυναμική ομάδα δημιουργικών μουσικών με έδρα τη Νέα Υόρκη που επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ένας ηχητικός αλχημιστής, ο κ. Ανδρέου συνδυάζει αριστοτεχνικά την ηλεκτρονική τζαζ, τη λάτιν και τη βαλκανική μουσική με το μοναδικό του στυλ παιξίματος και τραγουδιού, αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα επιρροών που καλύπτουν το funk, το timba, το Konnakol (Indian Scat) μέχρι τη βαλκανική και ελληνική φολκλορική μουσική. Είναι ιδρυτικό μέλος του «New York Gypsy All-stars», μιας μπάντας που εμφανίζεται τακτικά στο Drom της Νέας Υόρκης, περιοδεύει εκτενώς διεθνώς και έχει εμφανιστεί σε παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ και χώρους τζαζ, κλασικής και gypsy μουσικής (Musikverein, St Pölten Festspielhaus , NY Gypsy Festival, Pierre Boulez Saal).
Ο Παναγιώτης Ανδρέου κάνει επίσης εμφανίσεις, περιοδείες και ηχογραφήσεις με το πρωτοποριακό τρίο των ηλεκτρικών groove, “Now vs Now”, με τον ντάμερ Mark Guiliana και τον μάγο των πλήκτρων Jason Lindner (2014 JAA electronic keyboardist of the year). Το ντεμπούτο τους το 2009, Now vs Now, που περιγράφεται από τον ραδιοφωνικό παρουσιαστή του NPR, Josh Jackson, ως «ο ήχος της πόλης της Νέας Υόρκης…ο ήχος του τώρα», ήταν παραγωγή του Meshell Ndegeocello και μίξη από τον Bob Power (Roots, Eryka Badu). Το δεύτερο άλμπουμ τους, Earth Analog, καθιέρωσε σταθερά το συγκρότημα ως πρωτοπόρους στην ηλεκτρική μουσική σκηνή και οι New York Times τους επαίνεσαν ως «ένα ρούχο αφιερωμένο στο να προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία μυαλού-σώματος μέσα από βαρύ groove».
Όσον αφορά την λάτιν μουσική, ο Ανδρέου έχει παίξει και ηχογραφήσει με το υποψήφιο για Grammy συγκρότημα “Gonzalo Grau y La Clave Secreta”. Το 2010, του απονεμήθηκε το βραβείο «Latin Bass Player of the Year” από το blog Latin Jazz Corner και ο πρόσφατος βραβευμένος μουσικός κρουστών Pedro Martinez, με τον οποίο έπαιζε συχνά, τον περιέγραψε ως «σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ιστορία του λατινικού μπάσου. ”Ο Ανδρέου αποπνέει απεριόριστη ενέργεια στη σκηνή, όπου μαγεύει με φωνητικά σόλο μπάσου, γραμμές με funky – timba και μια απίθανη ικανότητα να δημιουργεί μουσικές γέφυρες μεταξύ των ειδών. Ο μουσικός των μουσικών» και χωρίς αμφιβολία, ένας τέλειος καλλιτέχνης, η επιτομή της καλλιτεχνικής ευστροφίας και ένας βιρτουόζος μπασίστας παγκόσμιας κλάσης.
Μάρθα Μαυροειδή
Η Μάρθα Μαυροειδή είναι τραγουδίστρια, λαουτίστρια και συνθέτρια από την Ελλάδα. Τραγουδάει και παίζει λαούτο από την παιδική της ηλικία, ερμηνεύοντας μουσική από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αργότερα ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική, συνδυάζοντας στοιχεία της δημοτικής μουσικής με τη σύγχρονη αρμονία και τον αυτοσχεδιασμό. Αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και έχει σπουδάσει Μουσικολογία στην Αθήνα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Εθνομουσικολογία στο Λονδίνο (SOAS) και στο Λος Άντζελες (UCLA) και Σύγχρονη Μουσική στο Άμστερνταμ (Ωδείο Van Amsterdam) με υποτροφίες από το Ίδρυμα Fulbright και το Ίδρυμα Ωνάση. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και μουσικά σύνολα όπως ο θρυλικός Έλληνας λαϊκός βιολονίστας Στάθης Κουκουλάρης, η καλλιτέχνις της ECM Σαβίνα Γιαννάτου, η Αγγλίδα τραγουδίστρια και βιολονίστρια Ελίζα Κάρθι και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Με το Κουαρτέτο της έχει εμφανιστεί σε διάφορους χώρους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι μέλος του κουαρτέτου φωνητικών «Γιασεμί» και διευθύνει την Ελληνική Λαϊκή Χορωδία «Ροδία» και τη Χορωδία «Happy Hour», ένα εργαστήρι με τη μορφή φωνητικής ορχήστρας. Έχει συνθέσει μουσική για βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και για χορευτικές και θεατρικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένου του «Hello to Emptiness» της Γερμανικής Εταιρείας Χορού Mouvoir με το οποίο έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και Κορέα. Της έχει ανατεθεί να συνθέσει μουσικά έργα για την Εθνική Λυρική Σκηνή («Το τραγούδι της Δόμνας» για τα 2021 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, «Κατάλογοι» 2022, «Λαζαράκια» 2023) και το Ελληνικό Εθνικό Θέατρο («Ματωμένος Γάμος» του Φ.Γ. Λόρκα 2022). Έχει κυκλοφορήσει πέντε δίσκους: Ο κήπος της Ρίλας (2009), Πορτάκι (2012), Αγιωργίτικο (2014), Κλωστή και βελόνα (2017), Μαγιάτικο (2019) και έχει εκδώσει ένα βιβλίο με συνθέσεις για το φωνητικό σύνολο «Κλωστή και βελόνα ” (2019). Από το 2013 η Μάρθα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival.
Μία και μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις της δημιουργικής και αυτοσχεδιαστικής μουσικής και όχι μόνο, να απολαύσουν και να θαυμάσουν έξι ξεχωριστούς καλλιτέχνες επί τω έργω.