Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους και χορό από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου 2023. Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η έκτη εβδομάδα του προγράμματος ξεκινά με τη μουσική παράσταση Απόκοπος του Μπεργαδή, σε μουσική σύνθεση και ερμηνεία της Ναταλίας Κωτσάνη και του Τάσου Κοφοδήμου, στο Κάστρο Τρικάλων και τη δράση για παιδιά και εφήβους Το μυστικό του δέντρου, από την ομάδα BEHOLD, στο Χαρουπόμυλο του Πάνορμου Ρεθύμνου στις 7 και 8 Αυγούστου.
Συνεχίζουμε με την εγκατάσταση-περφόρμανς ΓΑΙΑ της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Medea Electronique στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης και τη μουσική παράσταση με live γλυπτική Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ στον Αρχαιολογικό χώρο Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου στα Γρεβενά στις 8 και 9 Αυγούστου.
Ακολουθούν η θεατρική παράσταση Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας στις 9 και 10 Αυγούστου και η μουσική παράσταση Είμαι δέντρο που μιλά σε μουσική Σοφίας Καμαγιάννη στο Κάστρο Λαμίας στις 10 και 11 Αυγούστου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το πρόγραμμα της εβδομάδας ολοκληρώνεται με την παράσταση χορού Commedia Divina από τους Χορευτές του Βορρά, σε χορογραφία και σκηνοθεσία Τατιάνας Παπαδοπούλου, στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στη Χαλκιδική και τη μουσική παράσταση Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος, σε σύνθεση και ερμηνεία των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο στις 11 και 12 Αυγούστου.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 7 – 13 Αυγούστου 2023
7, 8 Αυγούστου 2023
Μουσική | Απόκοπος του Μπεργαδή
Κάστρο Τρικάλων
Ώρα έναρξης: 21.30
Δράση για παιδιά και εφήβους | Το μυστικό του δέντρου
Χαρουπόμυλος, Πάνορμος Ρεθύμνου
Ώρα έναρξης: 18.15
8, 9 Αυγούστου 2023
Εγκατάσταση-περφόρμανς | ΓΑΙΑ
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης: 21.00
Μουσική | Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα
Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, Γρεβενά
Ώρα έναρξης: 21.00
9, 10 Αυγούστου 2023
Θέατρο | Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
Ώρα έναρξης: 21.15
10, 11 Αυγούστου 2023
Μουσικό θέατρο | Είμαι δέντρο που μιλά
Κάστρο Λαμίας
Ώρα έναρξης: 21.00
11, 12 Αυγούστου 2023
Χορός | Commedia Divina
Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική
Ώρα έναρξης: 21.00
Μουσική | Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Ώρα έναρξης: 21.30
Μουσική | Απόκοπος του Μπεργαδή
7, 8 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.30
Κάστρο Τρικάλων
Μουσική σύνθεση: Ναταλία Κωτσάνη, Τάσος Κοφοδήμος
Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, πιάνο)
Τάσος Κοφοδήμος (τραγούδι, στεριανό λαούτο)
Βασίλης Ρακόπουλος (κιθάρα)
Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο)
Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά)
Συμμετέχει ο Ross Daly
Live visuals: Ναταλία Μαντά
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βιντεοσκόπηση: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου
ΑΜΚΕ: Φέλις
Η Ναταλία Κωτσάνη και ο Τάσος Κοφοδήμος, δύο από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους ερμηνευτές αλλά και δημιουργούς της νεότερης εγχώριας μουσικής σκηνής, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους μελοποιώντας και ερμηνεύοντας τον Απόκοπο του Μπεργαδή, σε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση.
Με όχημα τις συνθέσεις τους, τις φωνές τους και τα μουσικά τους όργανα, παρουσιάζουν την πρωτότυπη μελοποίηση μέσα από συνθέσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης αλλά και με στοιχεία από παραδοσιακά ιδιώματα της Μεσογείου. Προτείνουν μια σύγχρονη ερμηνευτική θεώρηση φωνητικών ιδιωμάτων της ελληνικής παράδοσης, μέσα από πρωτότυπες και ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις. Η σύγχρονη ερμηνευτική θεώρηση των δύο δημιουργών αναδεικνύει τον ποιητικό λόγο που διαταράσσει με παιγνιώδη τρόπο τις υπάρχουσες αντιλήψεις, ανακαλώντας λογοτεχνικές, θρησκευτικές και λαϊκές συμβάσεις για να τις ανατρέψει.
Η εικαστικός Ναταλία Μαντά εικονογραφεί σε πραγματικό χρόνο την αφήγηση, μέσω live visuals τα οποία προβάλλονται στον χώρο. Μαζί τους επί σκηνής, τρεις καταξιωμένοι μουσικοί, ο Βασίλης Ρακόπουλος στην κιθάρα, ο Βαγγέλης Ζωγράφος στο κοντραμπάσο και ο Άγγελος Πολυχρόνου στα κρουστά, άλλοτε με διάθεση πειραματική κι άλλοτε αυτοσχεδιαστική, αναδεικνύουν την ανάμειξη ελληνικών και δυτικών στοιχειών του Απόκοπου που τον καθιστά ως ένα από́ τα κοσμήματα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Στη παράσταση συμμετέχει ο Ross Daly.
Ο Απόκοπος του Μπεργαδή, αποτελεί́ το σημαντικότερο κείμενο της πρώιμης Κρητικής Λογοτεχνίας και υπήρξε το πρώτο δημώδες ελληνικό́ λογοτεχνικό́ έργο που τυπώθηκε στη Βενετία, το 1509. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ποιητικό́ κείμενο της κρητικής λογοτεχνίας του 16ου αιώνα και ξεχωρίζει με την αινιγματική́ του γοητεία, τη δύναμη και τη σύγχρονη ποιητική́ του αίσθηση που αγγίζει τα όρια της φιλοσοφικής σύλληψης.
Δράση για παιδιά και εφήβους | Το μυστικό του δέντρου
7, 8 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 18.15
Χαρουπόμυλος, Πάνορμος Ρεθύμνου
Σκηνοθεσία, δραματουργία: Ρία Μεντηλίδου
Κινηματογράφηση, μοντάζ: Νικόλαος Λεβεντάκης, Μάνος Βιδάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευτυχία Τσουκαλά
Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικής δράσης: Oμάδα Behold
Ηθοποιοί: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Εμφανίζονται επίσης: Αλίκη Ατσαλάκη, Ευτυχία Τσουκαλά
Φιλική συμμετοχή: Ίριδα Μπάμη και τα παιδιά Μάνος Κοπιδάκης, Κωνσταντής Σισμανίδης, Τζένη Μιχαλακοπούλου
Εμψυχωτές θεατροπαιδαγωγικής δράσης: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Βοηθός σκηνοθέτριας, παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη
ΑΜΚΕ: BEHOLD
Η ομάδα Behold παρουσιάζει τη δράση Το μυστικό του δέντρου, που απευθύνεται στο παιδικό και νεανικό κοινό σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν και να τοποθετηθούν από κοινού πάνω σε ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης συνύπαρξης με το περιβάλλον. Η δράση μετατρέπει ένα βιομηχανικό μνημείο στο Πάνορμο του Ρεθύμνου σε χώρο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης, αναμειγνύοντας διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη και θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές. Στόχος να ενεργοποιήσει τους νεαρούς θεατές να αναρωτηθούν για το παρόν και το μέλλον σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει αλλά και να αντιληφθούν τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τις υπόλοιπες –ανθρώπινες και μη– οντότητες με τις οποίες συμβιώνει στον πλανήτη.
Ξεκινώντας την περιπέτεια από έναν παλιό χαρουπόμυλο, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, γνωρίζουμε την ιστορία του μνημείου, που συνδέεται αναπόφευκτα με αυτήν της χαρουπιάς, του καρπού της, του νησιού της Κρήτης, ολόκληρης της Μεσογείου. Η χαρουπιά, παρά την απαξίωση που δέχτηκε από τους ανθρώπους για ένα διάστημα, συνεχίζει να αντέχει, να φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν τη σπέρνουν, να καρποφορεί σε συνθήκες εντελώς εχθρικές, να προσφέρει ανιδιοτελώς και να κοιτάζει προς το μέλλον κρατώντας γερά τις ρίζες της στο μακρύ παρελθόν.
Εγκατάσταση-περφόρμανς | ΓΑΙΑ
8, 9 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.00
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
Δραματουργία: Αγγελική Πούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Λαχανάς, Φαίη Μαραμπίδου, Άννα Φιλιδου, Κατερίνα – Ιωάννα Καραγιαννοπούλου
Ερμηνεία: Άρης Παπαδόπουλος, Νατάσα Σαραντοπούλου, Φρύνη Βλάχου, Ειρήνη Δεφίγγου
Μουσική σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης
Μουσικοί επί σκηνής: Γκουίντο ντε Φλάβιις (σαξόφωνο), Αντώνης Παπανικολάτος (βιολί), Μανώλης Μανουσάκης, Θοδωρής Ζιούτος (live electronics)
Ηχητική εγκατάσταση: Μανώλης Μανουσάκης, Πέτρος Καλογήρου
Σχεδιασμός ηχητικής εγκατάστασης: Θοδωρής Ζιούτος
Εικαστική εγκατάσταση: Κλεοπάτρα Κοραή, Χάρης Λαλούσης, Αλεξάνδρα Νιάκα, Χρήστος Λάσκαρης
Video- Animation: Κλεοπάτρα Κοραή, Χάρης Λαλούσης
Σχεδιασμός διαδραστικής εγκατάστασης, Live visuals: Αλεξάνδρα Νιάκα
Original underwater video content: Βασίλης Κοντούρης
Παραχώρηση φωτογραφικού υλικού video: Σταύρος Χαρισόπουλος
Documentation: Γιώργος Καραγιαννίδης, Ηλίας Λαχανάς
Σχεδιασμός φώτων: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Κλειώ Λιάβα, Ναταλία Βασιλακοπούλου, Άννα Φιλίδου
Ανάπτυξη έργου: Medea Εlectronique
ΑΜΚΕ: MEDEA ELECTRONICS Εταιρία Τέχνης & Πολιτισμού
«Κι όμως, η γη γυρίζει!» ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610 και έπρεπε η ανθρωπότητα να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η γη κινείται. Το 2023 όμως πρέπει να αποδεχτούμε ότι η γη τρέμει και αντιδρά στις ανθρώπινες ενέργειες.
Στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, εικαστικού και μουσικού περφόρμανς, η ΓΑΙΑ παράγει μια άλλη αφήγηση για τη Γη και για το πώς να την κατοικήσουμε. Εμπνευσμένη από το πλούσιο θεωρητικό έργο των Bruno Latour και Frédérique Aït-Touati, η νέα αυτή –εικαστική και σκηνική– αφήγηση για τη Γη, αφορά τόσο τον άνθρωπο όσο και τους μη ανθρώπινους παράγοντες, χωρίς όμως να παραμερίζει το ανθρώπινο – όπως συχνά προτείνει ο μετα-ανθρώπινος λόγος. Ναι, βιώνουμε μια καταστροφή. Αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Χρειάζεται να παραγάγουμε μια νέα κοσμοπλασία, ανανεώνοντας τις αναπαραστάσεις μας για τον επίγειο, βιοτικό και αβιοτικό κόσμο.
Στη δημιουργία του έργου συμμετέχουν οι φοιτητές και νέοι καλλιτέχνες των πολυμέσων του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.
Μουσική | Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα
8, 9 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.00
Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, Γρεβενά
Μέλη των ΤΕΤΤΤΙΞ
Σύνθεση, επίβλεψη: Σταμάτης Πασόπουλος
Σύνθεση: Νίκος Γαλενιανός
Σκηνική επιμέλεια: Μιχάλης Παρασκάκης
Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Ιωακείμ
Ειρήνη Αμανατιάδου (μπάσο κλαρινέτο), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Κατερίνα Κωνσταντούρου (πλήκτρα), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο)
Συνεργάτες
Live γλυπτική με αλυσοπρίονο: Φίλιππος Καλαμάρας, Θεόδωρος Ζυρπιάδης
Ηχογραφημένη σοπράνο: Κατερίνα Ζυρπιάδου
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Ηχοληψία: Παναγιώτης Ζάχος, Δημήτρης Σίντος
Τεχνικός εξοπλισμός: ΖΑΧΟS MUSIC STORE
Παραγωγή: Calda Recordings & Productions – ΤΕΤΤΤΙΞ
ΑΜΚΕ: ΚΑΛΝΤΑ Recordings & Productions
Ο Ερυσίχθων, πάνω στη μανία του να κόβει δέντρα, δεν σεβάστηκε ούτε την ιερή λεύκα της Δήμητρας. Τότε η θεά τον καταδίκασε σε ακόρεστη πείνα που τον οδήγησε σε φρικτό θάνατο, αφού έφαγε τις ίδιες του τις σάρκες.
Η μουσική παράσταση με live γλυπτική Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα καταπιάνεται με το ζήτημα της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Επί σκηνής δύο γλύπτες/υλοτόμοι και τέσσερις μουσικοί. Οι γλύπτες σμιλεύουν κορμούς λεύκας, τα όργανα συνομιλούν και συντονίζονται με τον ξυλουργικό τους ήχο ενώ παρεισφρέει μεταρσιωμένος και ο τσάμικος «Δεν κλαίτε δέντρα και κλαδιά».
Η σύμπραξη του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ με τους υλοτόμους παράγει μια μουσική αποκαλυπτική και πρωτόφαντη που, από ηχορύπανση και οιωνός κακών, γίνεται το δραματουργικό όχημα του μύθου. Τα εργαλεία στα χέρια των υλοτόμων οδηγούν όχι στην καταστροφή της φύσης, αλλά στη δημιουργία τρισδιάστατων γλυπτών μέσα από έναν διάλογο μαζί της.
Ας οραματιστούμε μια ωφέλιμη αναδιαχείριση της φύσης και μια καλλιτεχνική νοηματοδότησή της, μήπως και θεραπευτούμε από την αδηφαγία μας.
Θέατρο | Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα
9, 10 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.15
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
Διασκευή, σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Μουσική, ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Φραντζής
Συνεργασία στην ηχητική επένδυση: Δανάη Τσαδήμα
Σκηνογραφική, ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Ζωή Κελέση
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλειας κίνησης: Ελένη Παργινού
Ερμηνεύουν: Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού, Ελένη Μολέσκη
Μουσικοί επί σκηνής: Δανάη Τσαδήμα, Κώστας Φραντζής (live electronics)
Βοηθός σκηνογράφου ενδυματολόγου: Ζωή Κελέση
Βοηθοί παραγωγής: Ισμήνη Ξάνθου, Μαρίνα Πινιατώρου
Τεχνική υποστήριξη: Sound Check – Αντώνης Χονδρογιάννης
ΑΜΚΕ: Καλλιτεχνική Ομάδα Kentro
Το Αλφάβητο, ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα της πρωτοπόρου Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ίνγκερ Κρίστενσεν, μια νεωτεριστική ποιητική σύλληψη, προφητική, επίκαιρη, διαχρονική, με κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Τρεις γυναίκες ηθοποιοί μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής, αναζητούν, με όχημα εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις, ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου. H σκηνική τους συνύπαρξη θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό οπτικοακουστικό περιβάλλον. Η παράσταση στοχεύει στη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση, την αειφορία και τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη.
Διαβάστε το κείμενο που έχει γράψει η Ελένη Παργινού σχετικά με την παράσταση «Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα» για το CultureNow.gr, εδώ.
Μουσικό θέατρο | Είμαι δέντρο που μιλά
10, 11 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.00
Κάστρο Λαμίας
Σύνθεση, μουσική διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη
Λιμπρέτο: Γιώτα Βασιλακοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
Ιδέα και κατασκευή κοστουμιού: Άννα Σάπκα
Ερμηνεύουν: Σοφία Κετεντζιάν (Δέντρο), Νίκος Ζιάζιαρης (Αγόρι / Αφηγητής)
Μουσικοί: Θάλεια Παπαδοπούλου (πιάνο), Αλέξανδρος Ιακώβου (βιολί)
Ηχοληψία: Θανάσης Γκίκας
Γραφιστικά: Κωστής Τριανταφύλλου
ΑΜΚΕ: ΑΡΤΙΒΙΣΤΑΣ Θεατρικές και Μουσικές Παραγωγές
Το νέο έργο μουσικού θεάτρου της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη μας προσκαλεί σε αφύπνιση όσον αφορά τη σύνδεσή μας με τη φύση, και πιο ειδικά με τα δέντρα. Πρόκειται για μια μονόπρακτη παιδική όπερα δωματίου, σε λιμπρέτο της Γιώτας Βασιλακοπούλου, όπου μέσα από την τρυφερή και συγκινητική σχέση που ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε ένα αγόρι κι ένα δέντρο τονίζονται οι ομοιότητες που έχουν ως οντότητες και αποκαλύπτονται σπουδαία μυστικά της ζωής των δέντρων, πάνω και κάτω από τη γη. Το αξιοζήλευτο σύστημα αλληλοβοήθειας και υποστήριξης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την επιστήμη τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε θαυμαστές ανακαλύψεις, στέκεται στον αντίποδα του «ξεριζωμού» του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον.
Χορός | Commedia Divina
11, 12 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.00
Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική
Χορευτές του Βορρά
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τατιάνα Παπαδοπούλου
Χορογραφία, σκηνοθεσία: Τατιάνα Παπαδοπούλου
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Ραΐδης
Δραματουργία, ελεύθερη απόδοση: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Σκηνογραφία, κoστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Βοηθός χορογράφου, επιμέλεια κίνησης: Eυγενία Ψωμιάδου
Video art: Σωτήρης Τσολάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Τατιάνα Παπαδοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Αγγελάκης, Παναγιώτης Ασνάις
Bοηθός παραγωγής: Καλλιφώνη Σαραντάκου
Ερμηνεύουν: Απόστολος Κουσίνας, Ευδοκία Μιμιλίδη, Ευγενία Ψωμιάδου
ΑΜΚΕ: Εταιρεία χορευτικής ομάδας Τατιάνα Παπαδοπούλου – Αρετή Κουτσικοπούλου
Oι Χορευτές του Βορρά παρουσιάζουν τη νέα παράσταση Commedia Divina σε χορογραφία και σκηνοθεσία Τατιάνας Παπαδοπούλου, όπου μεταγράφουν σκηνικά το ταξίδι του Δάντη στους τρεις μεταιχμιακούς προορισμούς Κόλαση – Καθαρτήριο – Παράδεισος υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.
Το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας Θεία Κωμωδία του Δάντη αποτελεί μια σύγχρονη περιβαλλοντική αλληγορία. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση της άρρηκτης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Το ταξίδι του ποιητή στα τρία Βασίλεια των νεκρών της καθολικής κοσμοθεωρίας περιλαμβάνει «περιηγητικές» περιγραφές του κόσμου των νεκρών. Οι σύγχρονες κοινότητες αισθάνονται πλέον τις περιβαλλοντικές πιέσεις και αναζητούν διέξοδο, έτσι όπως και ο ποιητής αναζητά την έξοδο. Μεταβαίνοντας από την υπερθερμασμένη Κόλαση στο Καθαρτήριο, όπου η φύση «ομαλοποιείται», καταλήγει στον Παράδεισο, την απόλυτη εναρμόνιση, την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.
Μουσική | Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος
11, 12 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.30
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Σύνθεση και ερμηνεία: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης
Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης
Εικαστική δημιουργία: Αλέξανδρος Κακλαμάνος
Μουσικοί: Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο), Αλέξανδρος Τζιόβας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνος Ράμμος (πιάνο)
ΑΜΚΕ: ΑΙΩΝ
Η παράσταση Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη βασίζεται στην ποίηση και στον αναστοχασμό των ποιητών από διαφορετικές γενιές και τόπους. Μουσικές, τραγούδια, λόγος και εικόνες δημιουργούν έναν ιστό από διαχρονικές ιστορίες για την ποικιλομορφία της φύσης και την επίδρασή της στον ψυχισμό και την εξέλιξη του ανθρώπου. Αφού κυριάρχησε στη γη, έπειτα στα ζώα και τέλος στον ίδιο τον συνάνθρωπο, έρχεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, που απειλούν την κλιματική ισορροπία. Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης από τον άνθρωπο αποτελεί το σύγχρονο ισχυρό διακύβευμα. Το μάταιο της ύπαρξης να γίνει όχι αιτία καταστροφής και εκμετάλλευσης, αλλά αφορμή για προσφορά, σεβασμό και εκτίμηση της φθαρτότητας των πραγμάτων. Η τέχνη φωτίζει τον δρόμο της αλλαγής της αντίληψης και της συμπεριφοράς μας προς τη φύση.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Commedia Divina -Χορευτές του Βορρά| Photo: Γιάννης Αγγελάκης, Παναγιώτης Ασνάις
Διαβάστε επίσης:
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το φιλόδοξο και πολυδιάστατο φετινό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Ανακοινώθηκαν οι παραγωγές που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι μουσικές εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι θεατρικές παραστάσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το εικαστικό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι παραστάσεις χορού