Τέχνη – δημόσια υπόθεση; Από τότε που άνοιξαν στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του 1780, οι Κήποι Μπελβεντέρε έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς ως χώροι αναψυχής και κοινότητας. Η αφορμή των 300 χρόνων από την ολοκλήρωση του Upper Belvedere είναι μια καλή ευκαιρία να τονιστεί ότι είναι και χώροι τέχνης.

Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα εκτεταμένο έργο σύγχρονης γλυπτικής συμπληρώνει το πρόγραμμα μπαρόκ γλυπτικής στις τρεις τοποθεσίες του Μπελβεντέρε. Site-specific αλλά και υπάρχοντα έργα διεθνών και τοπικών καλλιτεχνών θα συνδέσουν όλους τους κήπους του μουσείου κατά μήκος ενός μονοπατιού – από την κύρια αυλή του Lower Belvedere και τον Privy Garden του μέχρι τους μεγάλους μπαρόκ κήπους του Upper Belvedere και τον μοντερνιστικό κήπο γλυπτών του Belvedere 21 – τονίζοντας πώς οι κήποι έγιναν οργανικά ένα σύνολο.

Η έκθεση Public Matters ακολουθεί μια διευρυμένη έννοια της γλυπτικής που περιλαμβάνει προσεγγίσεις προσανατολισμένες στον χρόνο και στη διαδικασία. Ως κριτικό αφιέρωμα, η έκθεση πραγματεύεται την αναπαράσταση της εξουσίας στο παρελθόν και το παρόν, καθώς και τη μεταμόρφωσή της στο χρόνο. Ειδικότερα, η εστίαση είναι σε πτυχές του κοινού και της δημόσιας σφαίρας που αναδύονται με και μέσα από την τέχνη. Το πρότζεκτ συνοδεύεται από μια εκτενή έκδοση που περιλαμβάνει δοκίμια και κείμενα για τα έργα που εκτίθενται.

Με έργα των: Thomas Baumann, Renate Bertlmann, Louise Bourgeois, Verena Dengler, Carola Dertnig, VALIE EXPORT, Wil Frenken und Fria Elfen, Thomas Geiger, Roland Goeschl, Dan Graham, Thomas Houseago, Alfred Hrdlicka, Iman Issa, Anna Jermolaewa und Manfred Grübl, Kapwani Kiwanga, Brigitte Kowanz, Hans Kupelwieser, Marko Lulić, Goshka Macuga, Hans Op de Beeck, Ingeborg G. Pluhar, Maruša Sagadin, Toni Schmale, Kateřina Šedá, Socratis Socratous, Kara Walker, Lawrence Weiner, Lois Weinberger, Franz West, Fritz Wotruba, Heimo Zobernig

Επιμελητές: Christiane Erharter, Georg Lechner, Sergey Harutoonian, Axel Köhne, Claudia Slanar, Luisa Ziaja
Βοηθοί επιμελητές: Miroslav Halak, Andrea Kopranovic

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Toni Schmale, gefährt*innen / companions, 2023, Forged, hot-dip galvanised and painted steel, concrete, Courtesy Toni Schmale, Realization together with Bartholomäus Kinner, © Bildrecht, Vienna 2023 | Photo: Johannes Stoll / Belvedere, Vienna © Bildrecht, Vienna 2023

Πηγή: belvedere.at