Για δύο χρόνια, ο Isaacson ακολουθούσε παντού τον Musk. Το αποτέλεσμα;
Μια απροσδόκητα μύχια ιστορία για τον πλέον συναρπαστικό και αμφιλεγόμενο καινοτόμο της εποχής μας, που παραβιάζοντας κανόνες έχει οδηγήσει τον κόσμο στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, της εξερεύνησης του διαστήματος από ιδιώτες και της τεχνητής νοημοσύνης. Α, στην πορεία εξαγόρασε και το Twitter.
Ο Walter Isaacson, συγγραφέας των βιογραφιών των Jennifer Doudna (Ο κώδικας της ζωής, εκδόσεις Κλειδάριθμος), Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Albert Einstein, και άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων, επιστρέφει με μια αποκαλυπτική ιστορία γεμάτη εκπληκτικές αφηγήσεις για θριάμβους και θύελλες, που θέτει το ερώτημα: Άραγε οι δαίμονες, η κινητήριος δύναμη του Musk, είναι αυτό που οδηγεί στην καινοτομία και την πρόοδο;
Όταν ο Elon Musk ήταν ακόμα παιδί στη Νότια Αφρική, έτρωγε συχνά ξύλο από νταήδες. Μια μέρα άρχισαν να τον κλοτσούν ανελέητα στο κεφάλι. Έμεινε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο. Οι σωματικές ουλές όμως ήταν ασήμαντες μπροστά στις συναισθηματικές που του είχε προκαλέσει ο πατέρας του, ένας μηχανικός, πανούργος, χαρισματικός οραματιστής. Όταν ο Elon επέστρεψε στο σπίτι, ο πατέρας του τον επέπληξε. «Στεκόμουν για μία ώρα, ενώ μου φώναζε και με αποκαλούσε ηλίθιο και άχρηστο», θυμάται ο Elon.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο πατέρας του θα επηρέαζε καθοριστικά την ψυχοσύνθεση του. Ο Elon εξελίχθηκε σε έναν σκληρό αλλά ευάλωτο άντρα-παιδί με εξαιρετικά υψηλή ανοχή στον κίνδυνο, δίψα για δράματα, την επική αίσθηση ότι είχε κάποια αποστολή και μια μανιώδη ένταση που ήταν ανάλγητη και μερικές φορές καταστροφική.
Στις αρχές του 2022 –έναν χρόνο αφού η SpaceX εκτόξευσε τριάντα έναν πυραύλους, η Tesla πούλησε ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα και ο ίδιος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη– ο Musk μίλησε θλιμμένος για τον καταναγκασμό του να προκαλεί δράματα. «Πρέπει να αλλάξω νοοτροπία, να μην είμαι συνεχώς σε λειτουργία αντιμετώπισης κρίσεων, κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια ή, μάλλον, σε όλη μου τη ζωή», είπε. Ήταν ένα καυστικό σχόλιο, όχι ένας ειλικρινής στόχος. Ακόμη και όταν έδινε την υπόσχεση, αγόραζε κρυφά μετοχές του Twitter, της υπέρτατης παιδικής χαράς του κόσμου. Με τα χρόνια, όποτε ένιωθε απελπισμένος, θυμόταν την εποχή που ήταν θύμα εκφοβισμού στην παιδική χαρά. Τώρα είχε την ευκαιρία να αγοράσει την παιδική χαρά.
Για δύο χρόνια, ο Walter Isaacson είχε γίνει η σκιά του Musk, παρακολουθούσε τις συναντήσεις του, τον συνόδευε στα εργοστάσιά του και περνούσε ώρες παίρνοντας συνεντεύξεις από τον ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους αντιπάλους του. Το αποτέλεσμα είναι μια αποκαλυπτική προσωπική ιστορία, ειπωμένη εκ των έσω, γεμάτη απίθανα περιστατικά για θριάμβους και θύελλες που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: μήπως οι δαίμονες στο μυαλό του Musk είναι αυτό που χρειάζεται για την καθοδήγηση της καινοτομίας και της προόδου;
Διαβάστε παρακάτω ένα αποκλειστικό απόσπασμα από την επίσημη βιογραφία του Elon Musk, που κυκλοφορεί από 12 Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και πάρτε μια πρώτη γεύση από όσα συμβαίνουν στο μυαλό του Elon Musk:
«Σας φαίνεται αυτό σαν χρονοδιάγραμμα που θα θεωρούσα έστω και ελάχιστα αποδεκτό;» ρώτησε ο Μασκ. «Προφανώς και όχι. Αν το χρονοδιάγραμμα διαρκεί πολύ, τότε είναι λάθος».
Ήταν 22 Δεκεμβρίου αργά το βράδυ, και επικρατούσε ένταση στην αίθουσα συνεδριάσεων στον δέκατο όροφο του Twitter. Ο Μασκ μιλούσε με δύο μάνατζερ υποδομών του Twitter που δεν τον είχαν αντιμετωπίσει ποτέ ευθέως, και σίγουρα όχι όταν βρισκόταν σε κακή διάθεση.
Η μία από τις δύο προσπάθησε να εξηγήσει το πρόβλημα. Η εταιρεία υπηρεσιών δεδομένων που φιλοξενούσε μια συστοιχία διακομιστών του Twitter στο Σακραμέντο, είχε συμφωνήσει να τους επιτρέψουν βραχυπρόθεσμες επεκτάσεις του συμβολαίου, ώστε να μπορέσουν τελικά να αποχωρήσουν οργανωμένα μέσα στο 2023. «Σήμερα το πρωί όμως», είπε η νευρική μάνατζερ στον Μασκ, «επανήλθαν λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να ακολουθήσουμε πλέον αυτό το σχέδιο γιατί, όπως είπαν ακριβώς, δεν το θεωρούν οικονομικά βιώσιμο».
Λίγα λόγια για τον Walter Isaacson:
Ο Walter Isaacson (Γουόλτερ Άιζακσον) είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τσουλέιν κι έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Άσπεν, πρόεδρος του CNN και συντάκτης του περιοδικού Time. Είναι συγγραφέας των Leonardo Da Vinci: Η βιογραφία μιας μεγαλοφυΐας, Albert Einstein: Η βιογραφία μιας ιδιοφυΐας, Steve Jobs: Η επίσημη βιογραφία, Benjamin Franklin: An American Life και Kissinger: A Biography. Είναι επίσης συν-συγγραφέας του The Wise Men: Six Friends and the World They Made.