Η έκθεση Akin είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτέχνιδων Céline Condorelli και Angela Melitopoulos. Οι κοινές τους αντιλήψεις αλλά και οι γενναίες ακούραστες προσπάθειες τους να αναπαραστήσουν τη δομική πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε υπήρξε η κινητήρια δύναμη που διαμόρφωσε την ιδέα της έκθεσης αυτής.

Στην προσπάθειά της να φανταστεί και να προσομοιώσει πώς τα κεφαλόποδα δημιουργούν χρώμα, η Condorelli πειραματίστηκε με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας ως χρωματικά πεδία τα οποία γίνονται περιβάλλοντα που καλύπτουν τα πάντα σε ένα εν εξελίξει έργο της με τίτλο Thinking through Skin. Στην έκθεση Akin μπορεί κανείς να δει αυτές τις εκτυπώσεις ως υφασμάτινες τέντες και εικόνες στους τοίχους του χώρου, καθώς επίσης και δύο διοράματα (μικρής κλίμακας τρισδιάστατα καρέ θέασης) που συνοψίζουν την κλίμακα και το σύστημα της παραγωγής χρώματος.

Η ταινία της Angela Melitopoulos Matri-Linear B (Μέρος 2: Surfacing Earth) αποτελεί επίσης μέρος της έκθεσης Akin. Αυτό το έργο, εγκατάσταση βίντεο-δοκιμίου από το 2021, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής έρευνας που εξερευνά διαφορετικά τοπία στη Γη και διερευνά τη μεθοδολογία θέασης, αναπαράστασης και χαρτογράφησης τοπίων ως διαδικασία κοινωνικής οργάνωσης. Η δικάναλη εγκατάσταση δημιουργεί διασυνδέσεις μεταξύ της επιθετικής εκποίησης γης των αυτόχθονων κοινοτήτων στην Αυστραλία λόγω αποικιοκρατικών πρακτικών και των επακόλουθων πληγμάτων, πυρκαγιών και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ολέθριων κρατικών παρεμβάσεων και άλλων μορφών νεκροπολιτικής.

Καλλιτέχνιδες: Céline Condorelli και Angela Melitopoulos
Επιμελήτρια: Μαρία-Θάλεια Καρρά

ANGELA MELITOPOULOS:

Η Angela Melitopoulos (Γερμανία) παράγει πειραματικά φιλμ, εγκαταστάσεις, ντοκιμαντέρ και ηχητικά έργα από το 1985. Το τελευταίο της έργο Matri-Linear B έχει προβληθεί στο Landesgalerie Niederoesterreich και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται και σε ατομική της έκθεση στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντύσσελντορφ με τον Nam June Paik.

CÉLINE CONDORELLI:

Η Céline Condorelli (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είναι η Artist in Residence 2023 του National Gallery του Λονδίνου, και είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Eastside Projects στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πιο πρόσφατή της ατομική έκθεση με τίτλο Pentimenti (Corrections) μόλις εγκαινιάστηκε στο National Gallery του Λονδίνου (13 Σεπτεμβρίου-7 Ιανουαρίου 2024). Η Condorelli δουλεύει με μέσα όπως οι εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εκδόσεις, γλυπτά και αρχιτεκτονικά έργα.

Η έκθεση Akin υποστηρίζεται από το ifa – Institut für Auslandsbeziehungen και το Goethe Institut Athen. Η συμμετοχή της Céline Condorelli στην έκθεση υποστηρίζεται από το Directorate-General for Contemporary Creativity of the Italian Ministry of Culture under the Italian Council programme.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Angela Melitopoulos, Matri Linear B – Surfacing Earth, 2021-23, Multi-channel installation. Photograph by Angela Melitopoulos