Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Εθνικού Θεάτρου
Ανακοινώνεται ότι στην παραγωγή Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, μετά από παραίτησή του για προσωπικούς λόγους ο Λεωνίδας Κακούρης αντικαθίσταται από τον Γιάννη Νταλιάνη. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν ξανά στις 13 Ιανουαρίου.
Το αινιγματικό βίντεο που προηγήθηκε της αποχώρησης
Πριν από λίγες μέρες, ο Λεωνίδας Κακούρης, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο Instagram, όπου φαινόταν το σπίτι του αναστατωμένο. Στην λεζάντα έγραφε:
«Προς φίλους και όλους τους νέους φίλους που θα κάνουμε μέσα στο 2024 και όσους πέρασαν καλά στη γιορτή που έκανα για να γιορτάσω την επιστροφή μου στη ΖΩΗ μετά από 4 μήνες ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ για να καταφέρω να α@ρθρώσω τον βαρύ και Αθάνατο λόγο του Βασιλιά ΛΗΡ !!! Δήλωσα Πίστη σε έναν πολύ σκληρό και άτεγκτο Σκηνοθέτη (πλην όμως σπουδαίου και κατά βάθος «παιδιού που ψάχνει στοργή και αγάπη ) Αυτά !!!! Και απόψε μη πιείτε πολύ …. Και σταματήστε να παίρνετε στο λαιμό σας Αθώες ψυχές …. Καλή μας Χρονιά !!!! ΣΩΚΡΑΤΗ ,ΒΑΣΙΛΗ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ,ΠΑΥΛΟ ,λΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗ κλπ Όταν τελειώσω θα στειλω μήνυμα προς όλους !!!!».
Η παράσταση «Ο βασιλιάς Ληρ»
Το έργο ακολουθεί το ταξίδι του Ληρ προς το σκοτάδι, την εσωτερική ερημιά και την τρέλα, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του. Η τραγωδία που θα ξετυλιχτεί δεν θα αφήσει αλώβητο κανέναν από τους ήρωες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Γραμμένο το 1608, το πιο σκοτεινό έργο της σαιξπηρικής δραματουργίας πραγματεύεται μεταξύ άλλων το ζήτημα της εξουσίας και της φθοράς που επιφέρει η απώλειά της και την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων. Με πολύτιμο αρωγό μια πολυεπίπεδη σκηνογραφία που επεκτείνεται ως τα έγκατα του κτηρίου Τσίλλερ και εγκολπώνει την τέχνη του κινηματογράφου με εκτεταμένη χρήση live video, ο σκηνοθέτης μάς παρασύρει σε μια καταβύθιση στον εγκέφαλο του Ληρ, ενός άντρα που παρέδωσε επιπόλαια την πρωτοκαθεδρία του, ενός παιδιού που ψάχνει μάταια να επανενωθεί με τη μητέρα, του σκληροτράχηλου πατριάρχη – θεματοφύλακα ενός άκαμπτου κώδικα που δεν διαφέρει από εκείνον μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Εκκινώντας από τη μετάφραση του Διονύση Καψάλη, στην οποία βασίστηκε, και έχοντας ως συμμάχους επί σκηνής μια τριμελή μουσική μπάντα και έναν πολυπληθή θίασο καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, ο Γιάννης Χουβαρδάς προτείνει τη δική του ανάγνωση του Βασιλιά Ληρ, σε μια παράσταση όπου οι θεατές, όπως ακριβώς και οι ήρωες της τραγωδίας, θα λάβουν μέρος σε ένα ζοφερό νοητικό παιχνίδι, και όπου τα όρια μεταξύ θεατρικής εμπειρίας και κινηματογραφικής ψευδαίσθησης είναι τόσο θολά όσο και η γραμμή που χωρίζει την παραφροσύνη από τη λογική στις φράσεις που ξεστομίζει ο Τρελός ακόλουθος του έκπτωτου βασιλιά.
Διαβάστε επίσης:
Βασιλιάς Ληρ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο