Πριν αρχίσουν τα σκονάκια για δώρα για την ημέρα των ερωτευμένων (οι βιαστικές και οι βιαστικοί μπορούν να δουν μια παλιότερη λίστα από το CultureNow, με τίτλο «10 + 1 βιβλία για τον έρωτα που αξίζει να διαβάσετε» εδώ), ρίχνουμε μια ματιά σε τίτλους πρόσφατους εκδόσεων και ξεχωρίζουμε τέσσερα βιβλία.
Τα βιβλία που προτείνει το CultureNow
Μυθιστόρημα
Το σπουδαίο μυθιστόρημα «Το λεξικό των χαμένων λέξεων» της Πιπ Γουίλιαμς (Pip Williams) αποτελεί ένα απολαυστικό και λυρικό βιβλίο για τη δύναμη της γλώσσας, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Το 1901 οι συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης ανακαλύπτουν ότι από τα λήμματά του λείπει η λέξη δούλα. Το Λεξικό των χαμένων λέξεων αφηγείται την ιστορία του κοριτσιού που την έκλεψε. Η Εσμέ, ορφανή από μητέρα, περνάει τα παιδικά της χρόνια στο σκριπτόριο ενός μικρού οικήματος στην Οξφόρδη, όπου ο πατέρας της και μια ομάδα λεξικογράφων συγκεντρώνουν λέξεις για το πρώτο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης που θα κυκλοφορούσε ποτέ. Η Εσμέ κάθεται κάτω από το τραπέζι διαλογής. Μια μέρα πέφτει στο πάτωμα ένα χαρτί με τη λέξη «δούλα». Κανείς δεν το αναζητά. Η Εσμέ κρύβει το χαρτί στο μπαούλο μιας νεαρής υπηρέτριας και αρχίζει να μαζεύει κι άλλες λέξεις που οι άντρες χάνουν, απορρίπτουν ή και αγνοούν. Αυτές οι λέξεις τη βοηθούν να καταλάβει τον κόσμο. Όσο περνούν τα χρόνια, η Εσμέ συνειδητοποιεί ότι κάποιες λέξεις θεωρούνται πιο σημαντικές από άλλες, κι ότι λέξεις και έννοιες που σχετίζονται με τα βιώματα των γυναικών συχνά δεν καταγράφονται. Έτσι αρχίζει να συγκεντρώνει λέξεις για ένα άλλο λεξικό: Το λεξικό των χαμένων λέξεων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Διηγήματα
Διακεκριμένο βιβλίο του δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας, Τζορτζ Σάντερς (George Saunders), η «Μέρα Απελευθέρωσης» αποτελεί μια ανατρεπτική συλλογή αδιαμφισβήτητης μαεστρίας που διερευνά θέματα εξουσίας, ηθικής και δικαιοσύνης και εξετάζει σε συγκινητικό βάθος την ουσία της ανθρώπινης (συν)ύπαρξης.
Εννέα ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων. Κόρες, μητέρες, εγγόνια, έφηβοι, υπερήλικες· ήρωες άλλοτε δυστοπικοί και μακρινοί και άλλοτε υπερβολικά γνώριμοι μας παρασέρνουν στις μικρές και μεγάλες τους ζωές που άλλοτε συνθλίβονται από απόγνωση, καταπίεση και βάναυσο ρεαλισμό και άλλοτε πλημμυρίζουν χαρά, γενναιοδωρία και ελπίδα.
Ποίηση
Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο «Άπαντα τα ποιήματα», του Peter Handke (Πέτερ Χάντκε), που αποτελεί έναν συγκεντρωτικό τόμο των ποιημάτων του Νομπελίστα Αυστριακού συγγραφέα για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Ας ονομάσουμε λοιπόν την αθωότητα
παπούτσι με καρφιά στη σόλα
την αμηχανία
δωμάτιο ξενοδοχείου
την αδιέξοδη περίσταση
εννιά η ώρα
την αναποφασιστικότητα
ακίνητη κυλιόμενη σκάλα
την ντροπή
έναν πλήρως κατειλημμένο ανελκυστήρα
και την υπομονή
μια ταξιθέτρια στο σινεμά…
Δοκίμιο
Το βιβλίο «Η Ιστορία στον Κινηματογράφο / Ο Κινηματογράφος στην Ιστορία» του Robert Α. Rosenstone (Ρόμπερτ Ρόζενστοουν), κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Μωβ Εκδόσεις. Ο εν λόγω τίτλος οποίο αποτελεί μία κλασική πραγματεία για τις ιστορικές ταινίες και για τον ρόλο τους στην αναπαράσταση του παρελθόντος. Ο συγγραφέας τεκμηριώνει τη θέση πως εάν αφήσουμε τις ιστορικές ταινίες έξω από τη συζήτηση για τις νοηματοδοτήσεις του παρελθόντος, είναι σαν να αγνοούμε ένα από τα πιο σημαντικά μέσα για τις προσλήψεις των ιστορικών γεγονότων. Το βιβλίο «Η Ιστορία στον Κινηματογράφο / Ο Κινηματογράφος στην Ιστορία» εξετάζει ποιες εικόνες μεταφέρουν στο παρόν οι κινηματογραφικές ταινίες για το χθες και πώς ακριβώς τις μεταφέρουν, αναλύοντας εμβληματικές ταινίες όπως Η Λίστα του Σίντλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ο Οκτώβρης του Σεργκέι Αϊζενστάιν και Οι Κόκκινοι του Γουόρεν Μπίτι καθώς και ταινίες πρόσφατης ιστορίας όπως η Selma για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Το παιχνίδι της μίμησης για τον Άλαν Τούρινγκ που αποκωδικοποίησε τη συσκευή Enigma.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Στιγμιότυπο από την ταινία “Amélie”