Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο “braille”, που θα πραγματοποιηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (αίθουσα Allatini – Dassault), την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00. Την υποστήριξή τους στη δράση θα προσφέρουν: το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, η Lola Nikolaou Art Gallery και τα Mataroa Awards, στα οποία συμμετείχε ο εικαστικός καλλιτέχνης στο πλαίσιο της 6ης Art Fair Thessaloniki το 2022, και για το συγκεκριμένο έργο είχε κερδίσει το 1ο Βραβείο.
Το εικαστικό έργο – installation, αποτελείται από επίτοιχες επιφάνειες κειμένων, γραμμένες στον κώδικα braille, οι οποίες προκύπτουν από συνεντεύξεις ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας και αναφέρονται στο πως βλέπουν, πως θυμούνται ή πως φαντάζονται τα χρώματα. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης εναπόκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Επιτυγχάνεται δηλαδή μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού άτομα που γνωρίζουν το σύστημα γραφής braille, μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο των πινάκων και να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται στην καθημερινότητα αλλά και σε φορείς / ιδρύματα τέχνης. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος επικοινωνίας των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Συνεπώς, συντελείται μια άτυπη performance στον χώρο, με την επικουρία της αντίστοιχης επιδαπέδιας διαγράμμισης / σήμανσης, όπως ορίζει η όδευση τυφλών.
Στον χώρο της έκθεσης υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα της συνέντευξης, ώστε μετά τη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο και τον αρχικό του ξαφνιασμό, να έρχεται η στιγμή που θα μπορέσει να πληροφορηθεί τα όσα καταθέτουν τα άτομα στη συνέντευξη που παραχώρησαν.
Πρόσθετο καλλιτεχνικό έκθεμα φιλοξενείται στον χώρο από τον Αλέξανδρο Καπετάνου. Μέσα από τη συλλογή και την επεξεργασία ενός πλαστικού υλικού, μη ανακυκλώσιμου, αυτού της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας της τροχαίας, ο έτερος εικαστικός δημιουργός επιλέγει να την σχηματοποιήσει, ώστε να κατασκευάσει μια μπάλα goalboal και με την ευκαιρία να μας αφηγηθεί περισσότερα για το συγκεκριμένο άθλημα των ατόμων με οπτική αναπηρία, το οποίο εντάσσεται στους Παραολυμπιακούς αγώνες.