Στις 27 Απριλίου 2024 έφυγε από την ζωή ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης και παραγωγός, Τάκης Χατζόπουλος. Ενώ, το απόγευμα της Τρίτης στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο θεωρητικό της εικόνας.

Το μήνυμα της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, παραθέτοντας δικά του λόγια από το περιοδικό «Κινηματογραφιστής» (1998):

« … ξεκινήσαμε από το σινεμά και από το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε στοιχεία του κινηματογράφου που έχουν σχέση με το μοντάζ μέσα στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ».

«Μέχρι πρότινος ζητάγαμε από τους σκηνοθέτες να μας πουν τι θέλουν και μπορούν να κάνουν με τις συνθήκες του “Παρασκηνίου”. Τους ρωτούσαμε τι θα επιθυμούσαν να κάνουν και δεν είχαν τη δυνατότητα να το μεταβάλλουν σε πραγματικότητα εκτός “Παρασκηνίου”», λέει ο Τάκης Χατζόπουλος.

Και παρακάτω : «… ένα τεράστιο μέρος της επιτυχίας, της ύπαρξης, της επιβίωσης του “Παρασκηνίου”, οφείλεται στη γονιμοποίηση του από σκηνοθέτες, τεχνικούς και δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε.»

Η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Τάκη Χατζόπουλου είναι εμφανής στον βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Γάζωρο Σερρών» το 1974 και ανιχνεύεται στην κατοπινή πορεία του αφού σκηνοθέτησε πάνω από 50 Παρασκήνια στα οποία ανέδειξε προσωπικότητες όπως ο Αξελός, ο Καστοριάδης, ο Τσίρκας κα.

Η συμβολή της Cinetic και του Παρασκηνίου στην ανάπτυξη του δημιουργικού ντοκιμαντέρ είναι έργο δικό του και του πρόσφατα εκλιπόντος Λάκη Παπαστάθη, αφού η σειρά αυτή ξεκίνησε σε μια άνυδρη εποχή για την Δημόσια Τηλεόραση και κατάφερε μέσα σε τέσσερεις δεκαετίες να φέρει σε επαφή το ευρύτερο κοινό με το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και να καταστεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους ντοκιμαντεριστές, αλλά και για όλο τον κινηματογραφικό χώρο. Ταυτόχρονα αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη για την ιστορία της χώρας.

Η ισχνή παρουσία σειρών ντοκιμαντέρ του επιπέδου του Παρασκηνίου από το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι έκδηλη.

Όπως και η απουσία του Τάκη Χατζόπουλου από την κινηματογραφική κοινότητα.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με θλίψη τον αποχαιρετά και τον ευχαριστεί.