Αυτός και Αυτή, δύο αρχετυπικοί μα ταυτόχρονα σύγχρονοι και ανθρώπινοι χαρακτήρες, χωρίς όνομα και σκόπιμα κλισέ, έχουν βγει το πρώτο τους ραντεβού καταμεσής μιας χωματερής. Μιλούν για τη φύση και το ένστικτο του ανθρώπου, τον καταναλωτισμό και την ανάγκη για φυσική επαφή, σκοτώνοντας πού και πού αρουραίους. Στην προσπάθειά τους για ουσιαστική γνωριμία και εγγύτητα, απογυμνώνουν βίαια και αποφασιστικά τους εαυτούς τους από κάθε τι ξένο, ως την απόλυτη απελευθέρωση και την κάθαρση, ως τον τελευταίο πυροβολισμό.

Με άρμα τον χειμαρρώδη και έντονα προφορικό λόγο του κειμένου και την προκλητική και ad absurdum εξέλιξη της πλοκής, η παράστασή μας προσδοκά να θίξει με άμεσο και οξύ τρόπο την προσκόλληση των σύγχρονων κοινωνιών στην εικόνα, την υπερκατανάλωση, την στυλιζαρισμένη εμφάνιση και την κεκαλυμμένη ταυτότητα, και κατά συνέπεια την αναπόφευκτη ανασφάλεια και απομόνωση των προσώπων μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα του macho πατριαρχικού καπιταλισμού.

Επίσης, η σύνθεση ενός πολυμορφικού σκηνικού χώρου, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη προβολή βίντεο, θα δημιουργήσει ένα χαοτικό περιβάλλον, μια ετεροτοπία όπως την ορίζει ο Foucault, αντιπροσωπευτική της καταναλωτικής κοινωνίας μας και της κληρονομιάς της. Οι συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στην πραγματική δράση και την ψηφιακή ενισχύουν την σύγχυση των προσώπων και αποδίδουν την διχοτόμηση της ταυτότητας σε δημόσια και ιδιωτική.

Από την πρόβα της παράστασης «Κυνήγι Αρουραίων» | Photo Credit: Δανάη Νικολοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο γράφτηκε την περίοδο διαμονής του Peter Turrini στην Ρόδο. Αποτελεί σύνθεση και ανάπτυξη των ιδεών και των μοτίβων του Willard Manus, ο οποίος επίσης διέμενε το ίδιο διάστημα μαζί του στην Ελλάδα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο βιεννέζικο Volkstheater το 1971, όπου αποτέλεσε σκάνδαλο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο κοινό και στον τύπο, γεγονός που το κατέταξε ανάμεσα στα ριζοσπαστικότερα κοινωνικά θεατρικά κείμενα του 20ου αιώνα. Τόσο η θεματολογία του, η οποία πενήντα χρόνια μετά παραμένει τρομακτικά επίκαιρη, όσο και η αφοπλιστικότητα του λόγου και η αμεσότητα της δράσης, καθιστούν το Κυνήγι Αρουραίων ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και προφητικό έργο.

Επομένως, σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του σε πολλά θέατρα παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να επιστρέψει και να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και μάλιστα υπό τη σκηνοθεσία ενός αυστριακού σκηνοθέτη.

Photo Credit: Danai Nikolopoulou

Διαβάστε επίσης:

Κυνήγι Αρουραίων, του Peter Turini σε σκηνοθεσία Martin Scharnhorst στο Studio Μαυρομιχάλη