Τα 5 πιό επιδραστικά άλμπουμ του Lenny Kravitz (Λένι Κράβιτζ)

  • Let Love Rule (1989)

Έπειτα από πέντε χρόνια προσπαθειών, πολλές απορρίψεις και αφήνοντας πίσω του τον Romeo Blue, το ψευδώνυμο με το οποίο επιχειρούσε να μπει στη μουσική βιομηχανία, ο 25χρονος Lenny Kravitz κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του και τις δισκογραφικές. Από την ηλικία των πέντε ετών εξέφραζε την θέληση του να γίνει τραγουδιστής, ενώ για τον ίδιο λόγο αποφάσισε να μην συνεχίσει τις σπουδές του στο κολέγιο και να αφοσιωθεί στη μουσική. Οι πόρτες των δισκογραφικών παρέμεναν κλειστές για τον έφηβο που το ύφος της μουσικής του δεν ήταν ούτε “αρκετά μαύρο” για να προχωρήσει στην RnB και soul σκηνή, ούτε “τόσο λευκό” για τη ροκ. Ο ίδιος αρνούνταν πεισματικά να δεχθεί τις παρωχημένες και ανούσιες προσταγές και το 1987 η γνωριμία του με τον μπασίστα Henry Hirch τον έφεραν στο μονοπάτι της επιτυχίας. Ο δίσκος «Let the Love Rule» με τον ψυχεδελικό ροκ και σόουλ ήχο, ήταν έτοιμος και παρουσιάστηκε στην Virgin. Η συνέχεια είναι γνωστή…

  • Mama Said (1991)

Το φαινόμενο Lenny Kravitz είχε “χτυπήσει” την πόρτα της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και ο δεύτερος δίσκος του, ήρθε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες όσων μιλούσαν για το νέο μεγάλο, υπέρλαμπρο αστέρι στο μουσικό σύμπαν. Ο 27χρονος Kravitz “σκλήρυνε” τον ήχο του, ενώ διατήρησε την ψυχεδελική διάσταση σε αρκετά από τα κομμάτια του. Με τον ίδιο παραγωγό, προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς, όπως τον Slash των Guns n’ Roses στο τραγούδι «Always on the run» και με τον Sean Lennon, γιο του John Lennon, στο «All I ever wanted», έστρεψε για τα καλά την προσοχή του κόσμου πάνω του και για πάντα.

  • Are You Gonna Go My Way (1993)

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση του, ο Lenny Kravitz με τον τρίτο προσωπικό δίσκο του, κατέκτησε την κορυφή, όντας μάλιστα ο ίδιος και παραγωγός. Το ομώνυμο, εμβληματικό,τραγούδι, αλλά και το «Is there any love in your heart» και το «Sugar», έγιναν σχεδόν αμέσως viral, πολλά χρόνια πριν ανακαλυφθεί ο όρος. Με πάνω από 6 εκατομμύρια πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και τον ήχο του να κινείται από τη hard rock μέχρι τη Blues, ο 29χρονος Kravitz μπήκε τόσο ψηλά στο billboard που έφτασε τον τεράστιο Bowie, τους Radiohead, τους U2, τους Nirvana, τους Cranberries και τους Depeche Mode.

  • 5 (1998)

Για πολλούς ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ο κορυφαίος του. Πάνω από 5,5 εκατομμύρια πωλήσεις και διπλά πλατινένιος σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κατέστησαν τον Lenny ως έναν από τους σημαντικότερους σουπερ σταρ παγκοσμίως, ενώ τα δύο βραβεία Grammy στην κατηγορία Best Male Rock Vocal Perfomance για το «Fly Away» και το «American Woman» επισφράγισαν την παρουσία του στην κορυφή του κόσμου. Ο ίδιος έγραψε όλα τα κομμάτια του δίσκου, ενώ ήταν και ο παραγωγός, αποδεικνύοντας πως το ταλέντο του δεν περιορίζονταν μόνο στην καταπληκτική φωνή του. Οι μουσικές ανησυχίες του, τον οδήγησαν στα μονοπάτια της funk rock και του trip hop, δείχνοντας πως και ο ίδιος δεν ήθελε να περιοριστεί σε έναν ήχο.

  • Raise Vibration (2018)

Παρά τα γιγαντιαία νούμερα της πρώτης δεκαετίας της καριέρας του, τα “ρηχά νερά” στις πωλήσεις, οι πειραματισμοί στον ήχο και η προσήλωση στην υποκριτική, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία 2004-2014, τον είχαν απομακρύνει από τις πρώτες θέσεις των charts. Με το «Raise Vibration» πραγματοποίησε το μεγάλο comeback του. Με κοινωνικές ανησυχίες και αφιερώματα στους καλλιτέχνες που στιγμάτισαν τη ζωή του, όπως ο Jonny Cash και ο Michael Jackson, ο Kravitz επέστρεψε στον καθαρό ροκ ήχο και ανάγκασε ακόμα και τους πιο δύσπιστους να χειροκροτήσουν το τεράστιο ταλέντο ενός αστείρευτου δημιουργού.

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου στο Athens Olympic Complex η Αθήνα ροκάρει με τον Lenny Kravitz σφραγίζοντας τις μουσικές αναμνήσεις όλων μας, με ένα φεστιβάλ σταθμό στην ιστορία της πόλης.

Photo Credit: Στιγμιότυπο από το βίντεο “Lenny Kravitz Reacts to His Giant Scarf Meme”, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, via YouTube

Διαβάστε επίσης:

Lenny Kravitz: Ο ροκ σούπερ σταρ έρχεται στην Αθήνα για συναυλία στο ΟΑΚΑ