Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Engaged Scenography (Ενεργή Σκηνογραφία) το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen, παράλληλα με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που απευθύνονται σε εγχώριους επαγγελματίες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, παρουσιάζουν στις 27 Ιουνίου ένα δημόσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων, στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα με τίτλο Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα; φιλοδοξεί να διερευνήσει πρόσφατες προσεγγίσεις στη σκηνογραφία. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους Samuel Valensi, Αντώνη Βολανάκη και Ralph Zeger (Szenografie-Bund), όπως και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Σωτήρη Μελανού, του Γιώργου Σαπουντζή, του Mario Banushi και της Nadia Beugré. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δέσποινα Ζευκιλή.
Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δημόσιες παρουσιάσεις – περφόρμανς των εργαστηρίων των Nadia Beugré, Γιώργου Σαπουντζή και Νεφέλης Παπαδημούλη, στις οποίες θα συμμετέχουν τα άτομα που παρακολούθησαν τα συγκεκριμένα εργαστήρια.
Tο πρόγραμμα Engaged Scenography εστιάζει στη σκηνογραφία στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Στόχος του είναι η συγκρότηση μιας πλατφόρμας ανταλλαγών, πειραματισμού, δημιουργίας και δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο διευρυμένο πεδίο της σκηνογραφίας. Εγχώριοι και διεθνείς καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικούς κλάδους συμμετέχουν σε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σύγχρονη πρακτική και θεωρία της σκηνογραφίας. Με επίκεντρο θέματα οικολογίας και ταυτότητας, το πρότζεκτ περιλαμβάνει εργαστήρια, συναντήσεις και έρευνα πεδίου για επαγγελματίες, καθώς και ένα πρόγραμμα ομιλιών και επιτελεστικών δράσεων ανοιχτών προς το ευρύ κοινό, πυροδοτώντας συζητήσεις και προβληματισμούς για την πορεία προς έναν νέο κόσμο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
- 27/06, 17.30 │ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ : ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;
- 29/06, 20.00 │ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ NADIA BEUGRÉ – QUARTIERS LIBRES
- 03/07, 20.00 │ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ – URBAN LONGING
- 05/07, 20.30 │ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΝΕΦΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ – PARTIAL STARS, TRANSPOSED CARTOGRAPHIES
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ, 17:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Auditorium Theo Angelopoulos, Σίνα 31, Αθήνα, Είσοδος ελεύθερη
ΟΜΙΛΙΕΣ
- SAMUEL VALENSI: «ΠΩΣ ΟΙ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Σε μια περίοδο οικολογικής, τεχνικής και πολιτικής κρίσης, οι καλλιτέχνες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν. Μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτικούς; Είναι αυτός ο ρόλος τους; Υπάρχει άραγε καλύτερος συνομιλητής από έναν καλλιτέχνη για να φανταστούμε το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα; Αντλώντας από τη λαϊκή μας κουλτούρα και διερευνώντας τον ρόλο των ιστοριών και των καλλιτεχνών στις κοινωνικές μεταβολές, αυτά είναι τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.
Γλώσσα: γαλλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά και στα αγγλικά - ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ: «ΣΥΝΘΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΦΑΝΣΗ»
Η παρουσίαση του Αντώνη Βολανάκη εστιάζει στη διευρυμένη σκηνογραφία που βασίζεται στις τοπικές κοινότητες, προβάλλοντας ένα από τα έργα του με κοινωνική συμμετοχή. Το συγκεκριμένο έργο, με τίτλο Χάριτες ζυμώνουν, καμιά δεν είναι ξένη: κοινωνική γλυπτική στη δημόσια σφαίρα, δημιούργησε μια πλατφόρμα ώστε μια ομάδα από γυναίκες διαφορετικών γενεών να ζυμώσουν ψωμί, να ανταλλάξουν γνώσεις και να μοιραστούν ευφάνταστες προοπτικές για την πόλη τους.
Γλώσσα: ελληνικά, με διερμηνεία στα αγγλικά και στα γαλλικά - RALPH ZEGER (SZENOGRAPHIE BUND): «ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΚΗΝΙΚΩΝ»
Η εισήγηση θα προσφέρει μια εισαγωγή στον σχεδιασμό και την παραγωγή βιώσιμων σκηνικών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε δύο κομβικά σημεία: τη γνώση των υλικών και την κυκλική σκέψη. Η θεωρητική ανάλυση και η παρουσίαση παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών θα βοηθήσουν στη συνολική επεξήγηση του θέματος.
Γλώσσα: αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά και στα γαλλικά
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
- «ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;»
Οι καλλιτέχνες MARIO BANUSHI, NADIA BEUGRÉ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΛΑΝΟΣ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ θα ανταλλάξουν σχετικά με την προσέγγισή τους στη σκηνογραφία, καθώς και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν.
Συντονίζει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ, Κριτικός τέχνης, Διευθύντρια Αθηνόραμα.
Γλώσσα: αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ, 20.00 – 21.00
- NADIA BEUGRÉ – QUARTIERS LIBRES
Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας, Είσοδος ελεύθερη
ΤΕΤΑΡΤΗ 03 ΙΟΥΛΙΟΥ, 20:00
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ – URBAN LONGING
Κέντρο Μελέτης Χορού Ι & Ρ. Ντάνκαν, Είσοδος ελεύθερη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05 ΙΟΥΛΙΟΥ, 20:30
- ΝΕΦΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ – PARTIAL STARS, TRANSPOSED CARTOGRAPHIES
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Ταράτσα, Είσοδος ελεύθερη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ:
Ο Αντώνης ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Η πρακτική του είναι ένα συνεργατικό αμάλγαμα ανθρώπινων σχέσεων και αισθητικής, ποίησης και πολιτικής, εικαστικών και παραστατικών τεχνών. Η εγκαθίδρυση ασφαλών χώρων για ανταλλαγή και δημιουργικότητα είναι μέρος της καλλιτεχνικής του εστίασης.
Ο Σωτήρης ΜΕΛΑΝΟΣ είναι σκηνογράφος και ενδυματολόγος.
Ο Γιώργος ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ είναι γνωστός για τη διαθεματική του προσέγγιση στις τέχνες. Δημιουργεί έργα στα οποία συνδυάζονται τα μέσα του βίντεο, του ήχου, της γλυπτικής, της εγκατάστασης και της περφόρμανς για να δώσουν μορφή σε σύνθετους χώρους που διερευνούν πώς ερχόμαστε σε επαφή και αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον μας. Το καλλιτεχνικό του λεξιλόγιο περιλαμβάνει χρωματιστά υφάσματα, σωλήνες αλουμινίου, εφημερίδες και γύψινα εκμαγεία γλυπτών, σε συνδυασμούς που συγκροτούν προσωρινές κατασκευές.
Ο Mario BANUSHI είναι σκηνοθέτης και ερμηνευτής. Ως καλλιτέχνης, ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες.
Η Nadia BEUGRE είναι χορογράφος και χορεύτρια. Τα χορογραφικά της έργα σχετίζονται με τους αγώνες για ελευθερία, τις συζητήσεις γύρω από την έμφυλη ταυτότητα και την πάλη για ισότητα. Η πρακτική της αναμειγνύει παραδοσιακούς λαϊκούς χορούς, σύγχρονο πειραματικό χορό και urban/χιπ χοπ επιρροές.
Ο Samuel VALENSI είναι συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης. Έχει ενεργό ρόλο στις εκθέσεις του think tank “The Shift Project”, όπου ερευνά και τεκμηριώνει την οικολογική μετάβαση στον χώρο του πολιτισμού.
Ο Ralph ZEGER είναι σχεδιαστής σκηνικών και κουστουμιών. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Szenografie-Bund και συγγραφέας του οδηγού για τη βιωσιμότητα στον σχεδιασμό και την παραγωγή, Grüne Bühne. Επιπλέον, κατέχει πιστοποίηση ως Υπεύθυνος Μετασχηματισμού προς την Πολιτιστική Βιωσιμότητα. Διδάσκει, δίνει διαλέξεις και οργανώνει εργαστήρια.
Έχοντας υπόβαθρο στην αρχιτεκτονική και τις εικαστικές τέχνες, η Νεφέλη ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ δουλεύει σε ένα ευρύ φάσμα μέσων, από συμμετοχικές δράσεις στον δημόσιο χώρο έως γλυπτική, φωτογραφία, σχέδιο, ενδυματολογία, κινούμενη εικόνα, εγκαταστάσεις και περφόρμανς. Με πηγές έμπνευσης τη φαινομενολογία, τον φεμινισμό και τη σύγχρονη πολιτική θεωρία, η πρωτο-αρχιτεκτονική της προσέγγιση διερευνά τις χωρικές διαμορφώσεις της απόστασης ως ουσιαστικά στοιχεία σε διαδικασίες κοινωνικών συγκρούσεων, διαπραγματεύσεων και ισορροπιών.
Διαβάστε επίσης:
Engaged Scenography: Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή σε εργαστήρια σκηνογραφίας