Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ συμμετέχει στη 14η διοργάνωση του Αthens Open Air Film Festival με μια υπαίθρια προβολή της εξαιρετικής ταινίας του Μπερνάλντο Μπερτολούτσι Τσάι στη Σαχάρα στο δροσερό χώρο της Αποβάθρας το Σάββατο 29 Ιουνίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σύνοψη ταινίας

Όταν τρεις ευκατάστατοι Νεοϋορκέζοι πατούν το πόδι τους στις πυκνές άμμους της Νότιας Αφρικής, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθένας ανυπομονεί να συναντήσει εκεί κάτι διαφορετικό. Όταν το ταξίδι ξεκινά, καθένας από τους τρεις κουβαλά ακόμη επάνω του το μητροπολιτικό αέρα που μέχρι πρότινος ανέπνεε, τα ατσαλάκωτα ρούχα της πόλης, την πολιτισμική υπεροψία. Όταν το ταξίδι λάβει τέλος, κανείς δεν θα είναι ίδιος και για κανέναν η επιστροφή δεν είναι εγγυημένη. Τα ρούχα θα έχουν φθαρεί, το δέρμα θα έχει πάρει το χρώμα και τη σκόνη της στέπας, τα μάτια θα δηλώνουν σύγχυση και αγωνία, ο προορισμός θα μοιάζει πια ασαφής, το σχίσμα ανάμεσα στον τουρίστα και τον επισκέπτη θα έχει επέλθει βίαιο και βαθύ. Γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής στην έρημο. Και κανείς εκεί δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του. Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επιχείρησε να διασκευάσει στην οθόνη το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Πολ Μπόουλς, προσπερνώντας αναγκαστικά κάποια από τα γοητευτικά μυστήριά του. Όμως πίσω από τα μυσταγωγικά τοπία απόκοσμης ομορφιάς που φωτογραφίζει ο Βιτόριο Στοράρο, τη συναισθηματική μουσική του Ριουίτσι Σακαμότο, τη νωχελική αφήγηση, τη Ντέμπρα Γουίνγκερ και τον Τζον Μάλκοβιτς πανέμορφους στην ελκυστική αυτοκαταστροφή τους, υπάρχει αυτούσια κι απελπισμένη η υπαρξιακή περιπέτεια που συνέλαβε ο  Μπόουλς για θαρραλέους αναχωρητές και αδαείς τουρίστες εξίσου. Λουκάς Κατσίκας

Ταυτότητα ταινίας
ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ / THE SHELTERING SKY

  • Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
  • Πρωταγωνιστούν: Τζον Μάλκοβιτς, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Κάμπελ Σκοτ, Τίμοθι Σπολ 
  • Έτος παραγωγής: 1990
  • Διάρκεια: 138′

Προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

To Αthens Open Air Film Festival ο πολυαγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) επιστρέφει στην πόλη, φωτεινό και γεμάτο ενέργεια!

Το 14ο Athens Open Air Film Festival ανακοινώνει με μεγάλη χαρά την έναρξη της συνεργασίας του με την ΔΕΗ, χάρη στην οποία θα προσφέρει ένα ανανεωμένο, δυναμικό και πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, φωτίζοντας τις καλοκαιρινές μας νύχτες με σπουδαίο κινηματογράφο. Με τη στήριξη της ΔΕΗ, η φετινή διοργάνωση, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, γεμίζει λαμπερό κινηματογραφικό φως όλη την Αθήνα, αναδεικνύοντας κλασικά αλλά και αναπάντεχα σημεία της πόλης και μετατρέποντάς τα στα πιο όμορφα και συναρπαστικά υπαίθρια σινεμά, με περισσότερες από 20 δωρεάν προβολές από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

14ο Athens Open Air Film Festival: Η αφίσα της διοργάνωσης και η συνεργασία με τη ΔΕΗ