Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 19:00, εγκαινιάζεται στη Baraka Art Space στo Παλαιό Λιμάνι στις Σπέτσες η νέα ατομική έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου. Η έκθεση, με τίτλο On Vanishing Land απαρτίζεται από πρόσφατα και νέα έργα, μικρής και μεγάλης κλίμακας αλλά και έργα με λάδι σε καμβά. Την επιμέλεια υπογράφει η Κατερίνα Νικολάου.

Όπως προκύπτει και από τον τίτλο, η ζωγραφική του εξερευνά όλα όσα με δυσκολία διακρίνονται, σε όλα τα έργα υπάρχουν τα ίχνη εικόνων και όχι οι ίδιες οι εικόνες – διερευνώντας ανεξερεύνητα τοπία. Το έργο του γεννά ερωτήματα θεμελιώδη και μας παρακινεί να σκεφτούμε: Τι μας παρακινεί ώστε να ταξιδέψουμε; Πότε και που νιώθουμε ασφαλείς; Το ένστικτο, οι αναμνήσεις και το σώμα μας γίνονται οδηγοί μας – βάζουμε πλώρη στο άγνωστο.

Οι πίνακες από τη σειρά One Breath διαπνέονται από την αίσθηση του ταξιδιού. Μια σειρά διαδρομών και περιπάτων μετατρέπεται σε ζωγραφικές εικόνες μέσω μιας ιδιοσυγκρασιακής διαδικασίας. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ‘Επαναληπτικές γραφές και νευρωτικές χειρονομίες, θαμπό και πυκνό χρώμα, ύλη που προστίθεται, αφαιρείται, προστίθεται και αλλοιώνεται εκ νέου πάνω σε ξύλο, καμβά και λινό δημιουργούν μια σχέση ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και τον ζωγραφικό χώρο’. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης και η σειρά “A day in the garden” ένα ολοκληρωμένο σώμα δουλειάς με παλαιότερες και νέες παραγωγές από την περίοδο 2022- 2023. Αφορούν και αυτά με τη σειρά τους μια φανταστική διαδρομή σε ένα νοητό και αχαρτογράφητο τοπίο. Η μέθοδος κατασκευής τους διαγράφει κάθε ίχνος αναπαραστατικής εικόνας. Τα έργα καθοδηγούνται από το ένστικτο και διατηρούν την αίσθηση του τυχαίου και τον αυθορμητισμό μιας χειρονομίας.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Δημήτρης Εφέογλου, Χωρίς τίτλο (byzantine landscape), 2024, λάδι σε ξύλο, 15 χ 20 εκ