Ο Δήμος Μεσσήνης διοργανώνει στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη, του ανθρώπου που με γνώση, όραμα και μεράκι ανέστησε την Αρχαία Μεσσήνη, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, στο αναστηλωμένο Αρχαίο Θέατρο.

Μία Συμφωνική Συναυλία με έργα της βραβευμένης διεθνώς Ελληνίδας συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από τρεις ενότητες.

Οι ενότητες της συναυλίας

  • «Περί ανασκαφής, έρωτας και φιλοσοφία…» Σπαράγματα

Θέσεις απόψεις και βιογραφικές στιγμές του Πέτρου Θέμελη, με τις πλέον ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ζωής του, την φιλοσοφία της ανασκαφής και τον έρωτα της αγαπημένης του Μεσσήνης.
Αφηγητής ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Το πρώτο αυτό μέρος θα κλείσει με την παρουσίαση αποσπάσματος ποιήματος του Πέτρου Θέμελη που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

  • «Η Δίψα στο Μυστρά»

Ακολουθεί το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Η Δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και ενορχήστρωση του Γιάννη Γκίκα.
Ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας, απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Με το έργο αυτό η συνθέτις συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International Music Competition, California,USA) και απέσπασε ασημένιο μετάλλιο (Global Music Awards 2023) ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο, προσθέτοντας στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι μία Ελληνική ξεχωριστή συνθετική ψηφίδα.

Το ουσιαστικά κοινό χαρακτηριστικό, του Πέτρου Θέμελη και του Γιάννη Ρίτσου, είναι ότι ο καθένας με τον δικό του τρόπο ύμνησε το Ελληνικό Κάλλος.

  • Κύκλος τραγουδιών

Ακολουθεί αρμονικά συνδεδεμένος, ο κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου που θα ερμηνεύσει η Ελένη Πέτα.

Συμπράττει η «Ορχήστρα των στιγμών» με την συνθέτιδα στο πιάνο.
Μουσική διεύθυνση Ελευθέριος Καλκάνης.

«Ο Πατέρας» της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης επανειλημμένα στις συνεντεύξεις του και στις επιφυλλίδες του δήλωνε ότι η επιθυμία του, η στόχευσή του ήταν τα μνημεία μετά την αναστήλωσή τους να βρούνε μία νέα χρήση. Να συμφιλιωθούν με την καθημερινότητα. Αντιλαμβανόμενοι τη λαχτάρα του, θα είμαστε εδώ, στο χώρο που ανέστησε.

Συντονίζει η Λουίζα Αλούπη

Διοργάνωση: Δήμος Μεσσήνης & Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Παραγωγή: ΑΜΚΕ «Ηχοδιάστασις» – ΚοινΣΕπ «Φάος»