Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Ennio Morricone, τον σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου, αλλά και τους ηθοποιούς Αλέξανδρο Λογοθέτη και Ευθαλία Παπακώστα ετοιμάζεται να υποδεχθεί, ανάμεσα σε πολλές ακόμη προσωπικότητες των τεχνών, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς «Κύματα».

Όπως τονίζει ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Μαρίνος Σκλαβουνάκης, φέτος, για πρώτη φορά, το φεστιβάλ αποκτά Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: 31 μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται σε δύο ξεχωριστές ενότητες, Μυθοπλασία και Ντοκιμαντέρ. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν, εκτός από τον Μαρίνο Σκλαβουνάκη, η ηθοποιός Ευθαλία Παπακώστα, η σκηνοθέτης Αύρα Γεωργίου, ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος, και ο Ρόμπυ Εκσιέλ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Αιχμή των εκδηλώσεων του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύματα είναι το ιταλικό σινεμά του χθες και του σήμερα. Το τετραήμερο αφιέρωμα συστήνει στο ελληνικό κοινό τον Marco Amenta με την παρουσίαση δύο ταινιών του, τον Marco Morricone με αφορμή την προβολή του σαρωτικού ντοκιμαντέρ «Ennio» του Giuseppe Tornatore πάνω στη ζωή και το έργο του θρυλικού πατέρα του, Ennio Morricone, καθώς και μια σειρά σπάνιων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που γύρισε τη δεκαετία του 1950 ο Vittorio de Seta γύρω από τα ήθη και την καθημερινότητα στη Σικελία και τη Σαρδηνία τα μεταπολεμικά χρόνια.

Στη διάρκεια του αφιερώματος, εκτός από τους Marco Amenta και Marco Morricone, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αύρα Γεωργίου, εισηγήτρια στις ταινίες του de Seta, η οποία θα παραδώσει επίσης μια διάλεξη με θέμα το στήσιμο και το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ. Masterclasses, ακολουθούμενα από συζητήσεις με το κοινό, θα διεξαχθούν επίσης από τους Περικλή Χούρσογλου και Αλέξανδρο Λογοθέτη πάνω στην σκηνοθεσία και την ηθοποιία, με αφορμή την προβολή της τελευταίας δουλειάς του Περικλή Χούρσογλου «Εξέλιξη», την Ευθαλία Παπακώστα, η οποία θα μιλήσει για τις ξεχωριστές πτυχές της υποκριτικής τέχνης στη θεατρική σκηνή και μπροστά στον φακό, καθώς και τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο, ο οποίος θα εξερευνήσει την σχέση της λογοτεχνικής γραφής με το κινηματογραφικό σενάριο.

Ακόμα, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη σε live συνοδεία του βωβού αριστουργήματος του Carl Drayer «Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ» τη βραδιά της έναρξης, τους μουσικούς Θοδωρή Ρέλλο, Γιάννη Αναστασάκη, Βασίλη Οικονομίδη και Ναταλία Μαντά σε μια μοναδική συναυλία μετά την τελετή λήξης, καθώς και τον Άκη Καπράνο σε ένα θεματικό dj set τις μέρες του αφιερώματος στον ιταλικό κινηματογράφο. Οι παράλληλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν επίσης δύο εκθέσεις, την ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη, σε συνεργασία με το Μomus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και την έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τα νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη, όπως τα απαθανάτισε το 1912 ο Γαλλοελβετός φωτογράφος Frederic Boissonnas, σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Γενεύης.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ “ΚΥΜΑΤΑ” ξεκίνησε το 2022 και είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ του Ιονίου. Την παραγωγή του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Αργοστολίου. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ. Το φετινό φεστιβάλ υποστηρίζουν οι ΑΜΑΝΤΕΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, ο Σύλλογος ΑΝΑΚΑΡΑ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μomus – Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Βιβλιοθήκη της Γενεύης, η gr2me productions, το cinemoments και το Ιταλικό Προξενείο της Κεφαλονιάς. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ.