Η έκθεση space of togetherness θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Το space of togetherness είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση θα διερευνήσει πώς υφαίνονται στην καθημερινή μας ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου.

Συμμετέχουν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες και συλλογικότητες, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικές πρακτικές που αμφισβητούν τα στερεότυπα: Igshaan Adams, Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, Patricia Kaersenhout, Bouchra Khalili, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Malgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Κώστας Ρουσσάκης, Γεωργία Σαγρή, Antrea Tzourovits, VASKOS, Μαριάννα Χριστοφίδου.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ένα δημόσιο πρόγραμμα που θα συγκεντρώσει διάφορους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής.

Στο πλαίσιο του space of togetherness, ο ΝΕΟΝ πραγματοποίησε κατασκευαστικές εργασίες υποδομής στους μη ανακαινισμένους χώρους της Σχολής, σύμφωνα με την αρχή του να δημιουργεί και να δωρίζει υποδομές σε όλους τους χώρους με τους οποίους συνεργάζεται και να ανοίγει στο κοινό απροσδόκητους χώρους πολιτιστικής σημασίας.

Θερμές ευχαριστίες στον KJ Abudu, Assistant Curator, Public Programs and Residencies, Swiss Institute και την Δρ. Ναντίνα Χριστοπούλου, Ιδρύτρια του Δικτύου Μεταναστριών “Melissa” για την ουσιαστική συμβολή τους, καθώς και στο Εθνικό Θέατρο για την παραχώρηση του χώρου Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά.